Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ХТО МАЄ ПРАВО НА ЖИТЛОВИЙ КРЕДИТ?
«Шановна редакціє! Читала, що на квартирному обліку в Україні перебуває 1,4 млн сімей, що Мінекономіки розробило концепцію програми «Соціальне житло», розраховану на 2006—2015 роки та затверджену Кабінетом Міністрів України, аби забезпечити житлом черговиків, що в Києві теж споруджується соціальне житло і житло 50х50, тобто 50% за рахунок громадян, а 50% — за рахунок спеціального фонду міського бюджету, але туди не потовпишся. Ще, кажуть, можна скористатися довготерміновим кредитом на спорудження чи купівлю житла. Що робити? Чекати, поки держава забезпечить житлом черговиків, у що, пробачте, я не вірю? Хотілося б, щоб ви розповіли, хто має право на одержання кредиту? Наскільки реально його отримати?»
Людмила КАРМАЗІНА, м. Київ

Питання, яке порушує наша дописувачка, врегульоване положенням «Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 584. У пункті 3 цієї постанови сказано, що право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та молоді громадяни, котрі, згідно із законодавством, потребують поліпшення житлових умов, зокрема: сім’я, в якій чоловік і дружина віком до 35 років включно; родина, в якій мати (батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину); одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно; молоді вчені, подружжя, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповні родини, в яких батько або мати є молодим ученим, що потребують поліпшення житлових умов віком до 35 років включно.
Якщо ці громадяни перебувають на квартирному обліку, мають право, за положенням, на пільговий кредит, вони повинні надати до консультаційного центру відповідного регіонального відділення Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» такі документи: заяву про надання кредиту, довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для тих, хто постійно мешкає на селі, довідку про склад сім’ї, копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані; копію свідоцтва про народження дитини (дітей); документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи дорослих членів сім’ї, за потреби — договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи); звіт про незалежну оцінку об’єкта купівлі-продажу; документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами; копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера. Якщо претендент хоче спорудити індивідуальний будинок, потрібно також надати будівельний паспорт, виданий місцевим органом архітектури, проектно-кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.
Перевага віддається молодим громадянам, подружжю, в якому одне з них користується правом першочергового або позачергового одержання житла; сім’ям, у яких один із членів у поточному році досягає граничного віку, визначеного цим положенням; молодим ученим, молодим спортсменам, котрі мають найвищі досягнення на офіційних національних і міжнародних змаганнях і які включені до збірних команд України; молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина перебувають на обліку на поліпшення житлових умов три і більше років.
Відповідно до п. 16 Положення 584 кредит надається терміном до 30 років, але не більш як до досягнення старшим із подружжя пенсійного віку. Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.
Перший внесок становить не менше, ніж 6% вартості будівництва (реконструкції) житла, розрахованих відповідно до п. 20 Положення 584, або найменшої суми експертної оцінки чи договірної вартості житла. Визначену суму вносять двома частинами: на момент укладення кредитного договору — не менш як половину суми, а також кошти на страхування в період будівництва (реконструкції) житла, виходячи із загальної суми внесків позичальника; під час остаточних розрахунків протягом десяти днів після отримання в бюро технічної інвентаризації технічного паспорта з урахуванням фактичної площі житла — решту коштів.
Чи кожен зможе скористатися кредитом?
Мабуть, ні. Почати з того, що, скажімо, минулого року в рамках пілотного проекту була видана невелика кількість позик за найнижчими ставками — 10%. Торік за кредитуванням молодіжного житлового будівництва утворилась заборгованість в сумі 19,7 млн грн. щоправда, на початок березня поточного року його практично погашено, фінансування поновилося. Але справа не лише в цьому. Враховуючи наш рівень життя, коли у 58% населення доходи нижчі за прожитковий мінімум, а ціни на житло невпинно зростають, далеко не кожному кредит по кишені. Фахівці стверджують: доходи сім’ї мають сягати 2500 дол. на місяць, щоб одержати кредит на купівлю житла.

Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЇ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ БУДЕ ПЕРЕРАХОВАНО
  • ПОДАРУЙ ДИТИНІ ЖИТТЯ
  • СЕЛЯН ПРАЦЕВЛАШТУЮТЬ
  • МІСТО ЕКОЛОГІЧНОГО ЛИХА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».