Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗНАЙШЛИ СИНА КЛЕОПАТРИ?

Упродовж року мумію вивчала міжнародна група фахівців. За їхніми словами, це було найсерйозніше і найрізнобічніше наукове дослідження, що колись проводили у сфері стародавньої техніки муміфікації. Радіовуглецевий метод, за допомогою якого протестували пелени мумії, вказує, що немовля жило приблизно між 30 р. до н. е. і 130 р. н. е., можливу в ту саму пору, коли Єгиптом правили Клеопатра VII і Марк Антоній.
За допомогою тривимірного сканування вдалося дізнатися вік дитини: сім-вісім місяців від народження. Під спиною була довга дошка, щоб полегшити сповивання. Виявлені також невеликі отвори: в черепі, через який вилучено мозок, і в лівому боці — для видалення нутрощів. Археологи знайшли у тілі дорогі старовинні амулети, такі ж скарби, заховані під пеленами. Коштовності свідчать, що батьки дитини були заможними.
Учені отримали ДНК мумії й з'ясували, що мати немовляти була європейкою, яка переселилася до Єгипту. Найближчим часом буде встановлено расову приналежність батька.
Муміфікація хлопчика супроводжувалася заупокійною молитвою, котра закликала божества забезпечити померлого всіма дарами й радощами потойбічного світу. На виставці поряд із мумією дитини виставлено повний текст молитви.


ДИНОЗАВРИ РИЛИ НОРИ
Учені університету Монтани виявили в США новий вид динозавра, котрий умів рити нори і піклуватися про своє потомство, ховаючи його в норах. Кістки дорослої тварини і двох дитинчат віком 95 млн років знайшли в глибокій норі, виритій у печері.
Новий вид, який назвали Oryctodromeus cubicularis (бігун, що риє нору), належить до групи травоїдних динозаврів, що жили під час середнього крейдяного періоду. Будова тіла вказує на пристосування до риючого способу життя: він мав морду, здатну працювати як екскаватор, а також великі тазостегнові кістки і довгий хвіст, що допомагали утримуватися на місці під час копання. Довжина динозавра сягала понад два метри.
На відміну від сучасних риючих тварин, цей «карлик» умів також добре бігати на двох ногах. За словами палеонтологів, це — перший відомий науці динозавр, який міг рити нори і ховати своє потомство в підземних житлах, повідомляє радіо «Свобода».

також у паперовій версії читайте:
  • КІНОСВІТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».