Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
УСІМ МИРОМ ПРОТИ ПАЛИЧКИ КОХА

У Києві відбулася прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. У ній взяли участь головний фтизіатр МОЗ Юрій Фещенко, керівник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та його радник з питань туберкульозу Ігор Понакевич і Кестутіс Міскинис, виконавчий директор Товариства Червоного Хреста України Алла Хабарова.

— Щороку в світі захворює близько дев’яти мільйонів осіб, а майже два мільйони помирають,— зазначив Юрій Фещенко.— Туберкульоз посідає перше місце в структурі смертності від інфекційних та паразитарних захворювань. На жаль, не обійшло це лихо й Україну. За висновками фахівців ВООЗ, епідемія туберкульозу почалася в нашій державі ще у 1995 році. Про темпи її поширення свідчить те, що нині Україна за кількістю хворих займає серед країн Європи друге місце, поступившись лише Росії...
Щогодини в Україні реєструється чотири випадки недуги та один випадок смертності. Загалом за останні 15 років показники захворюваності на туберкульоз зросли в 2,6 раза, смертності — в 2,9. На обліку в медичних закладах перебувають 515 тисяч хворих.
На думку Юрія Фещенка, держава має вдатись до дієвих заходів, спрямованих якщо не на повне подолання цієї недуги, то на суттєве приборкання темпів її поширення. Останнім часом окреслились певні позитивні зрушення. Зокрема, торік уперше за останнє десятиліття смертність знизилась на 12,6 відсотка, а захворюваність — на 1,1. Звісно, це надто незначні зрушення, але важливо, щоб ця тенденція тривала. Одним із головних заходів, спрямованих на приборкання туберкульозу, має стати поліпшення життя населення, краще фінансування протитуберкульозних заходів, соціальне забезпечення медпрацівників цієї галузі. Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачено реалізацію низки заходів, спрямованих на боротьбу з лихом. На поточний рік виділено вдвічі більше бюджетних коштів, аніж у попередньому. Так, на придбання діагностичного обладнання асигновано 100 мільйонів гривень, стільки ж коштів піде на закупівлю ліків, розчинів, тестів для ідентифікації культур, туберкуліну. Загалом на фінансування протитуберкульозних заходів з державної скарбниці буде витрачено мільярд 158 мільйонів 404 тисячі гривень.
Програмою боротьби з недугою передбачено заходи зі своєчасної лабораторної діагностики захворювань на туберкульоз методом проведення мікроскопії мазка мокротиння, застосування стандартизованих режимів лікування хворих, забезпечення кваліфікованими фахівцями лікувальних закладів тощо. Реалізація програми дасть змогу запобігти розвитку хіміорезистентного туберкульозу, підвищить рівень підготовки і перепідготовки медичних працівників.
— Ми допомагаємо реалізовувати спільні проекти, спрямовані на боротьбу з цією підступною і небезпечною хворобою, в Херсонській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській областях, а також у Криму,— повідомив Кестутіс Міскинис.— Наша організація надає технічну допомогу Донецькій області в боротьбі з туберкульозом. Ми подали заявку на виділення медичних препаратів на мільйон гривень. Нещодавно Глобальний фонд по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією оголосив про початок подання заявок на отримання грантів для боротьби з цими захворюваннями. На мій погляд, ваша країна має скористатися можливістю отримати кошти, які сприятимуть вирішенню цієї нагальної проблеми.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ЛЮБОВ І СЕКС... У ШКОЛІ
  • ЯКОГО ВІТАМІНУ ВАМ НЕ ВИСТАЧАЄ?
  • «УСІ ТАК РОБЛЯТЬ» — НЕ АРГУМЕНТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».