Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«ПЕКТОРАЛЬ» ЗНАЙШЛА ВОЛОДАРІВ


Хоч скільки б критикували за необ’єктивність театральну премію «Київська пектораль» (на подібні закиди прибічники премії незмінно відповідають, що нічого об’єктивного в мистецтві бути не може), ми знову напередодні Міжнародного дня театру почули імена її лауреатів. Цьогоріч столична мистецька нагорода (за вистави минулого року) присуджувалась у п’ятнадцятий раз.

Одначе перш ніж розповісти про тих, хто стали її володарями, повідомлю про деякі зміни у механізмі присудження. Як відомо, засновниками премії є Головне управління культури і Київське відділення Спілки театральних діячів України.
— Я вперше беру участь в «Київській пекторалі», й мені захотілося дещо змінити,— зізналась начальник Головного управління культури Київської міської держадміністрації Світлана Зоріна, яка разом із головою правління київського відділення Національної спілки театральних діячів, народним артистом України Олексієм Богдановичем були співголовами «Київської пекторалі-2006». Далі вона уточнила, яке оновлення мала на увазі. По-перше, грошову частину премії, яка збільшилася вп’ятеро і нині становить тисячу доларів. Друге — порядок присудження. За роки існування премії ми якось звикли до усталеної кількості однакових номінацій.
Цей факт впав у свіже око пані Світлани, і народилася ідея: чому б не змінювати кількість залежно від якості? Тобто давати призи лише у тих номінаціях, де впродовж року справді були помітні мистецькі досягнення. (Хочеться вигукнути: «Як раніше не здогадалися?») Виходячи з цього рішення, наприклад, на нинішній «Київській пекторалі» не присуджувалися нагороди за найкращі режисерський та акторський дебюти, оскільки, на думку експертів, похвалитися в цьому столичним театрам нічим. Третє. Нагадаємо, що існує такий порядок відбору номінантів: на першому етапі експертна група переглядає всі прем’єри київських театрів (торік їх відбулося понад 70) і визначає перелік вистав для подальшого розгляду. Під час другого туру (коли до експертної комісії долучається комітет з присудження премії) визначаються майбутні номінанти. За кілька днів до вручення нагороди відбувається остаточне — третє — голосування. Цього року було вирішено вивести зі складу комітету всіх чиновників, залишивши там митців і мистецтвознавців, а співголів премії Світлану Зоріну й Олексія Богдановича позбавити права голосувати за номінантів й переможців. Ці заходи співголови вважають жорсткими, але необхідними для виключення (або, принаймні, звуження) можливості лобіювання чиїхось кандидатур. Далі «дійшли руки» організаторів і до порядку проведення церемонії нагородження.
— Мало хто витримує тригодинне дійство,— говорить Олексій Богданович,— тому слід скоротити його тривалість до півторигодини й максимально динамізувати. З таким проханням ми звернулися до режисера-постановника церемонії «Київська пектораль-2006» Анатолія Солов’яненка.
Утілення перелічених намірів ми вже побачили. Церемонія нагородження справді була лаконічнішою і менш пафосною, ніж у минулі роки, але й сухішою, формальнішою.
Тепер про цьогорічних лауреатів «Київської пекторалі» в 11 номінаціях. У їхньому колі — вистава «Кармен. TV» Театру «Київ-модерн-балет» («За найкращу виставу»), Дмитро Богомазов, спектакль «Черга» — Театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра («За найкращу режисерську роботу»), у тій самій виставі відзначено роботу Лесі Самаєвої («За найкраще виконання жіночої ролі»), Віталій Лінецький, також актор лівобережного театру, вистава «26 кімнат» («За найкраще виконання чоловічої ролі»), Алла Сергійко — Театр на Подолі («За найкраще виконання жіночої ролі другого плану»), Володимир Карашевський, вистава «Голодний гріх» Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса («За найкращу сценографію») та інші. Володарями спеціальної премії «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» стали народний артист України Микола Рушковський та режисер, заслужений діяч мистецтв Віктор Шулаков. Митцям столичних театрів вручили ордери на квартири від Київської міської держадміністрації.
також у паперовій версії читайте:
  • КОРИФЕЙ ТЕАТРАЛЬНОЇ РЕЖИСУРИ
  • ОБІРВАНА СТРУНА ПІСНЕТВОРЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».