Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЧИ ВРЯТУЄ ДЕМОКРАТІЯ НІГЕРІЮ?
Тенденція до глобальної демократизації може бути успішною лише за умови, якщо вона успішно реалізується у найбільш нестабільних країнах світу. Одна із найбільших африканських країн — Нігерія живе під дамокловим мечем етнічної й релігійної конфронтацій між християнами та мусульманами, що може призвести до громадянської війни.

Напруженість у внутрішньополітичне життя країни внесла спроба президента Олесегуна Обасанджо змінити конституцію країни, аби залишитися на посаді на третій термін: він хотів продовжити реалізацію курсу реформ. Його політична біографія зазнавала злетів і падіння. Вперше він здобув владу тридцять років тому внаслідок невдалої спроби військового перевороту, але за три роки Обасанджо повернув владу цивільним. Ще двадцять років потому він балотувався на посаду президента, яка стала вакантною після смерті військового диктатора Сані Абача.
Вважається, що свій перший президентський термін Обасанджо витратив на підтримання гармонії щодо інтересів політичних угруповань, котрі зробили його перемогу можливою. Впродовж другого терміну президентства він намагався подолати корупцію в Нігерії, що вважається світовим лідером у цій сфері. Завдяки цьому, незважаючи на величезні нафтові багатства, більшість нігерійців лишаються бідними. Експерти підрахували, що корупція за період від часу проголошення незалежності 1960 року «вимила» з країни до 400 мільярдів доларів. Ця сума дорівнює обсягу всієї іноземної допомоги, яку отримала Африка за цей історичний період.
У свою чергу, президент, скориставшись високими цінами на нафту, виплатив зовнішній борг Нігерії. До аналізу бізнесу в нафтовій сфері допустили незалежних аудиторів. Але реформи не були завершені. Причому другий і, за чинною конституцією, останній термін президентства Обасанджо закінчується у травні 2007-го. Продовження правління християнина, котрий презентує південь Нігерії, може загрожувати розколом країни, адже мусульмани півночі Нігерії переконані, що настала черга їхньому представникові обійняти президентську посаду.
Американська розвідка спрогнозувала, що спроба третього президентського терміну не лише підірве довіру до законності, а може порушити постачання нафти та спровокувати сепаратистські рухи, внаслідок чого хвилі біженців і нестабільності поширяться всією Африкою.
Хоча переможець президентських виборів-2007 може виявитися ставлеником корумпованих кіл, нігерійський сенат переважною більшістю голосів відхилив поправку до конституції країни, яка б давала право Обасанджо балотуватися втретє. Черговий демократичний експеримент у Африці знову опинився під загрозою провалу. Повернення до влади військового режиму за цих обставин навряд чи врятує ситуацію.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕКІН: ДО ОЛІМПІАДИ ЗАЛИШИЛОСЯ 499 ДНІВ
  • СЕНАТ США ВИМАГАЄ ЗА РІК ВИВЕСТИ ВІЙСЬКА З ІРАКУ
  • ООН — ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ КОСОВА
  • ПАРИЖ: ГРАНДІОЗНА БІЙКА В МЕТРО ЧЕРЕЗ «ЗАЙЦЯ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».