Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НА ЯДЕРНОМУ ФРОНТІ — БЕЗ ЗМІН
На минулому тижні загострилась ситуація навколо ядерних програм Ірану й Північної Кореї. Симптомом цього стало загострення ситуації на переговорах щодо цих проблем. Зокрема, Сполучені Штати хочуть продемонструвати Ірану, що, попри проблеми в Афганістані та Іраку, вони спроможні на ще одну війну. Проте представники Ірану сподіваються, підвищуючи ставки, принаймні не програти.

Реалізуючи цю стратегію, країна не допустила спостерігачів Міжнародного агентства з атомної енергетики до свого ядерного центру, де встановлено центрифуги для збагачення урану. В свою чергу, іранський президент Махмуд Ахмедінеджад наприкінці минулого тижня особисто мав виступити на засіданні Ради Безпеки ООН. Оптимісти сподівалися, що іранський лідер оголосить про нові пропозиції з вирішення ядерної проблеми. Замість цього 23 березня 2007 року на прикордонній річці Шатль-ель-Араб, яка розподіляє території Іраку й Ірану, було захоплено британських морських піхотинців.
Цей інцидент сторони використали для зривання переговорів. Ініціатором цього був Іран, який зрозумів, що позиція непостійних членів Ради Безпеки ООН Катару та Індонезії, які запропонували поправку до резолюції стосовно економічних санкцій, внаслідок консолідованої позиції постійних членів Ради Безпеки не має шансу на реалізацію. Хоча Катар та Індонезія вимагали, аби симетрично разом із Іраном свою ядерну програму припинив Ізраїль, демократичні країни це не влаштовує.
Зрештою, за результатами засідання Ради Безпеки ООН, запроваджено заборону на постачання озброєння Ірану, обмежено закордонні поїздки осіб, причетних до ядерних і ракетних проектів, пропонується обмежити кредитування іранської економіки. Зважаючи на такий розвиток подій, Росія призупинила виконання контракту на побудову атомної станції в місті Бушер.
На посилення негнучкості іранської позиції, певніше за все, вплинув інцидент на пекінських перемовинах щодо згортання північнокорейської ядерної програми. Зокрема, США на переговорах спочатку оголосили про згоду розблокувати фінансові рахунки КНДР у разі зупинки реактора в Йонбені. Ще 2005 року 25 мільйонів доларів США було заблоковано в банку китайського Макао, оскільки Північну Корею підозрювали в фальшивомонетництві й «відмиванні» грошей. Хоча обвинувачення не підтвердилися і Сполучені Штати формально розблокували зазначені рахунки, але КНДР так і не отримала до них неконтрольованого доступу. Унаслідок цього було підірвано довіру північнокорейської сторони до виконання американцями своїх зобов’язань.
За цих обставин для повернення Ірану та КНДР за стіл переговорів доведеться запропонувати їм поступки, але така компромісна стратегія наштовхується на небажання адміністрації Дж. Буша демонструвати слабкість своїх позицій та неспроможність дипломатичними засобами спинити поширення технологій ядерних і ракетних озброєнь у світі.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРЛАМЕНТСЬКА РЕФОРМА ПО-БРИТАНСЬКОМУ
  • У ПОШУКАХ ВИХОДУ З ІРАКСЬКОГО ГЛУХОГО КУТА
  • ОСУЧАСНЕННЯ ІСЛАМУ, АБО ФЕМІНІЗАЦІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».