Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЕРЦГЕРЦОГ ЗБИРАЄТЬСЯ У ЧЕРНІВЦІ
У фондах Історичного музею міста Сучава (Румунія) історики знайшли копію цісарського диплома, яким затверджувався герб крайової столиці Буковини — міста Чернівці.

Диплом, власноручно підписаний і скріплений печаткою Франца Йосифа, видано 20 червня 1908 року у Відні міністром внутрішніх справ Австро-Угорщини, доктором Ріхардом бароном фон Зінертом. Право на герб територіальна громада отримала майже сто років тому до 500-річчя міста.
Герб являє собою червоний щит, на якому зображено відкриті міські ворота, короновані зубцями. Вище зубців двома рядами розташовані вільно поставлені квадрати срібного кольору. У відкритих воротах зображено чорного орла з червоними язиками.
Із нагоди підготовки міста до 600-річного ювілею, що відзначатиметься у жовтні 2008 року, в червні цьогоріч Чернівці відвідає спадкоємець імперської корони Австро-Угорщини, онук Франца Йосифа, політик і публіцист Отто фон Габсбург, який усе своє життя присвятив об'єднанню Європи та подоланню наслідків Першої світової війни.
Передбачається, що ерцгерцог відвідає університет імені Юрія Федьковича, дитячу лікарню, яка носила ім'я його діда Франца Йосифа, історичні місця, побуває на церковній службі, зустрінеться з творчими колективами театру «Голос» і єврейським оркестром «Фрейлехс», дасть прес-конференцію.
Крім того, фон Габсбург має намір побувати у сусідній Коломиї, що вписала романтичну сторінку в стосунки його батьків.

ЛЬВІВ: ХРАМ БУДЕ ХРАМОМ?
Під патронатом віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника опинилось вирішення конфлікту між Львівською владою і римо-католицькою громадою костелу Святої Марії-Магдалини, де знаходиться Будинок органної й камерної музики. Повідомлення про це, а також лист кардинала РКЦ Мар'яна Яворського заспокоїли вірян, котрі останнім часом вдавались до різних акцій протесту — від голодування до пікетів — з вимогою повернути їм у власність храм.

Як свідчать історичні документи, цю будівлю було споруджено коштом міської громади Львова, її надавали римо-католикам у оренду. У довоєнний час тут змонтували один із найкращих органів у країнах Східної Європи. На його базі у 60-ті роки минулого століття було відкрито концертний зал. Уславлені органісти світу, відомі виконавці класичної музики доносили до людей неповторне звучання творів, написаних за релігійними мотивами.
В умовах незалежної України, що задекларувала курс на задоволення потреб усіх конфесій, відновлення їхніх майнових прав, нова влада дозволила використовувати храм за прямим призначенням. Місцева парафія римо-католиків отримала можливість щодня проводити богослужіння, а у вільний час послухати «царя інструментів» приходили усі охочі.
На честь 750-річчя Львова орган цілковито «омолодили» фахівці фірми «Rieger-Kloss» із чеського міста Крнов. Вони почистили й відремонтували 4742 труби розмірами від 5 см до 10 метрів, «операції» було піддано також «серце» органа — складна електропневматика і пульт. Необхідні 370 тисяч гривень виділила міська рада й колишня львів'янка, а нині — відома у Швейцарії органістка Ірина Цайтц.
Проте зараз релігійна громада відмовляється орендувати приміщення і не оплачує комунальні послуги. Натомість вимагає, аби влада перенесла органний зал в інше місце. Відповідні звернення ієрархи польських римо-католиків зробили до Президента й уряду України.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИМІНАЛІТЕТ ПОЧУВАЄТЬСЯ ВСЕ ВІЛЬНІШЕ...
  • ТАКЕ ВІДЛУННЯ ВІЙНИ НЕ ЗАБУТИ
  • МИКОЛАЇВСЬКИЙ ГЛИНОЗЕМНИЙ ЗАВОД — ЧАСТИНА «РОСІЙСЬКОГО АЛЮМІНІЮ»
  • ПОДОРОЖУВАТИ І СПРАВДІ МОЖНА «ПО-БРАТСЬКОМУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».