Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» ВТРАЧАЄ НАДІЮ
Паузу, викликану матчами національних футбольних команд, використовують і молодші за віком збірні. Юнацька збірна під проводом Юрія Калитвинцева в італійській провінції Удіне чудово провела два стартові матчі елітарного раунду чемпіонату Європи серед 17-річних. Водночас молодіжна команда України, якою керує Олексій Михайличенко, провела два товариських поєдинки — проти голландських і болгарських ровесників. Тепер наставник шкодує, що погодився грати в Софії.

Олексій Михайличенко має всі підстави для нарікань, адже замість тренувальної зустрічі його підопічні змушені були брати участь мало не в бою без правил, де арбітри не змогли зберегти об'єктивність: «Не розумію, навіщо болгарам потрібна була ця гра? Невже вони справді вважають, що їх так судитимуть і в офіційних матчах?»
Утім, арбітраж — ще не найгірше з того, що сталося в болгарській столиці. На 26-й хвилині поле стадіону ЦСКА через важку травму залишив капітан команди Ігор Коротецький, котрого одразу доправили до лікарні. Як згодом стало відомо, у захисника донецького «Шахтаря» лікарі констатували розрив зв'язок і перелом ноги. За попередніми прогнозами, 19-річному футболістові на лікування і відновлення знадобиться не менше, ніж півроку... Варто зазначити, що в епізоді, який призвів до травми, суддя не показав болгарському винуватцю події навіть жовтої картки. «Травма Коротецького відбиває в мене будь-яке бажання коментувати гру. Загалом я шкодую, що ми провели цей спаринг. Приїжджати на товариську гру, мета якої є перегляд кандидатів до збірної та награвання складу, втрачаючи гравця основного складу,— це ненормально», — сказав після матчу Олексій Михайличенко.
Поєдинок, що мав такі прикрі наслідки, українська «молодіжка» проводила експериментальним складом. У воротах стояв Мартищук, польові гравці Коротецький (Федорів, 26), Мандзюк, Павло Пашаєв (Допілка, 46), Степанець (Полянський, 46), Кулаков (Олійник, 46), Мілько, Максим Пашаєв, Ярошенко (Яковенко, 65), Зелді (Кравченко, 46, Прийомов, 74), Гладкий (Фомін, 46).
На 19-й секунді «синьо-жовтим» довелося відігруватися — Івелін Попов вивів господарів уперед. На 36-й хвилині українці змогли зрівняти рахунок. М'яч — на рахунку Олександра Гладкого, котрий використав помилку голкіпера болгарської збірної Михайлова. За дві хвилини до цього арбітр не помітив порушення правил у штрафному майданчику проти Зелді. Остаточний результат — 2:1 на користь команди Болгарії. На 55-й хвилині захисник Ковачев забив останній гол у зустрічі. Через кілька хвилин до кінця гри рефері знову не побачив порушення правил у штрафному майданчику господарів, коли на газоні опинився Руслан Фомін...
Набагато більше користі було від товариської зустрічі, що відбулася на кілька днів раніше. В голландському містечку Гросбек, населення якого становить близько 15 тисяч осіб, українські молоді футболісти зустрілися з командою Нідерландів.
Тренерський штаб виставив у стартовому складі найсильніших футболістів, залишивши у запасі для підсилення у другому таймі Костянтина Ярошенка, Володимира Прийомова і Олександра Гладкого.
Стартовий склад був таким: Рибка на воротах, у центрі захисту — динамівець Мандзюк і донеччанин Коротецький. Праворуч у захисті грав Допілка, ліворуч — Федорів, який прикривав увесь фланг. Двох опорних півзахисників грали Полянський і дебютант команди Степанець. У центрі півзахисту — Кравченко, на правому фланзі — Яковенко. У нападі грали Денис Олійник і Руслан Фомін.
Перший тайм виявився цікавим і змістовним. На полі зійшлися дві рівні команди, котрі створили приблизно однакову кількість небезпек. У складі українців вирізнялись Яковенко і Кравченко. Надійно грав захист на чолі з Коротецьким, а Павло Степанець, як для першої гри за збірну, виглядав переконливо. Натомість суперник лише з порушенням правил та інколи відверто агресивно, навіть у центрі поля, спиняв атаки наших футболістів. Місцевий арбітр лояльно ставився до грубощів, не фіксуючи небезпечну гру.
Щодо небезпечних моментів, то на 13-й хвилині мав відкривати рахунок Руслан Фомін. Нападник харківського «Металіста» отримав передачу з глибини поля від Кравченка і виходив на ворота суперника, перекинув голкіпера, котрий вийшов на перехоплення, однак м'яч пройшов поруч зі стійкою.
Господарі відповіли за хвилину, скориставшись із помилки в захисті. З десяти метрів пробивав Хав'єр із амстердамського «Аякса», але чудову реакцію продемонстрував Рибка.
На 38-й хвилині українці знову мали відкривати рахунок, Олександр Яковенко виконав штрафний. М'яч після його удару потрапив до ближньої «дев'ятки» — у цьому епізоді диво реакції продемонстрував воротар Вельтхузен.
Початок другого тайму обидві команди розпочали без змін. Знову наші співвітчизники мусили відкривати рахунок. Олексій Полянський, який має потужний удар, не зміг влучити у ворота з дванадцяти метрів. Далі протягом трьох хвилин двічі забив Еліа Ельєра.
Перший м'яч на 48-й хвилині виявився красивим і дещо комічним: таке враження, що нападник намагався виконати навісну передачу, однак м'яч зрізався з ноги та за неймовірною дугою залетів у дальній від Рибки кут воріт.
Другий м'яч став підсумком швидкої контратаки та індивідуальної майстерності форварда. Ельєра чітко і влучно пробив низом повз голкіпера.
Нагадаю, що 1 червня «молодіжка» розпочинає відбірний цикл Євро-2009 поєдинком проти турецьких однолітків. А от молодші колеги саме нині завершують кваліфікаційні змагання, адже чемпіонат Європи серед 17-річних Бельгія прийматиме у травні. Юнацька збірна України в елітарному раунді послідовно переграла словаків (2:0) і чехів (5:2, хет-трик на рахунку динамівця Дмитра Коркішка, дубль — у киянина Сергія Шевчука). Водночас господарі змагань італійці виграли два поєдинки — у чехів (2:1) і словаків (2:0). У сьогоднішньому матчі, який розпочнеться о 16-й годині, «синьо-жовтих» влаштує і нічия...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • Є МЕЛЬБУРНСЬКЕ ЗОЛОТО!
  • ЗНОВУ СКАНДАЛ, І ЗНОВУ «ЮВЕНТУС»
  • ПОСИЛЕННЯ «ПАРМИ»
  • ЗАМАХ НА РЕКОРД ЗІДАНА
  • ЧАС ВАЖЛИВИХ РІШЕНЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».