Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
КОРАН — НА ШРИФТІ БРАЙЛЯ ТА ЛАТИСЬКОЮ

Цієї весни також завершив свою 15-річну працю Улдіс Берзіньш — переклав Коран латиською мовою, повідомляє ForUm. Він відомий у Латвії як видатний поет і літератор, людина, котра тонко відчуває слово, знає понад двадцять мов. У його доробку є переклади латиською мовою кількох біблійних книг: Книга Іова, Книга Екклесіаста, Книга Притчей Соломона, Книга пророка Іони й Псалтир.
Перекладач півроку працював у стамбульській бібліотеці. «Там ідеальні умови — цілий день можна не виходити, навіть годують. У кабінетах сидять вчені мулли, з якими можна консультуватися з різних питань — граматики, інтерпретації»,— розповідає Улдіс Берзіньш.
Складність перекладу полягала в тому, що системи понять бедуїнів і латишів різні. Приміром, довелося назвати мечеть «лугтава» (молільня), імама — «прієкшставіс» (предстоятель). Інші слова, наприклад, «сура» залишені як є, зазначає перекладач.


ПОШТОВІ ГОЛУБИ «КОРИСТУЮТЬСЯ» КОМПАСОМ
Учені нарешті дізналися, як голуби, випущені за сотні миль від рідної домівки, знаходять шлях до свого голуб'ятника. Згідно з результатами нового дослідження, птахи визначають своє місцезнаходження щодо домівки за силою магнітного поля Землі, повідомляє Укрінформ із посиланням на MIGnews.
Під час експерименту дослідник Тодд Денніс випускав поштових голубів поблизу Нової Зеландії, де магнітне поле Землі має природне перекручення, що називається магнітною аномалією Оклендського перехрестя. Якщо інтенсивність магнітного поля впливає на спроможність птахів позиціонувати себе в просторі, то на думку вченого, в районі аномалії вони будуть дезорієнтовані.
Тодд Деніс з'ясував, що птахи пролітали до чотирьох кілометрів у неправильному напрямку, паралельно або перпендикулярно до змін місцевого магнітного поля, і тільки полишивши межі аномалії, вони могли знову зорієнтуватися в просторі.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • КІНОСВІТ
  • ЗНАХІДКИ
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».