Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНСЬКИЙ ПРОРИВ: ПЕРШІ ПІСЛЯ П’ЄДЕСТАЛУ
Після туринської Олімпіади українське фігурне катання залишилося без своїх головних героїв — водночас завершили кар’єру Олена Грушина з Русланом Гончаровим і Олена Ляшенко. Здавалося, після цього сподіватися побачити наших співвітчизників серед лідерів європейського, тим більше світового фігурного катання, це надмірний оптимізм. Одначе Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов посоромили скептиків!

Японський вояж найкращих українських фігуристів одразу розпочався з невдачі. За підсумками попередньої світової першості, яку приймала олімпійська столиця 1988 року Калгарі, у змаганнях спортивних пар могли виступати не лише Волосожар і Морозов (торік вони були десятими), а ще й віце-чемпіони України Юлія Бєлоглазова і Андрій Бех. Та нинішній сезон для цього дуету позначений величезним знаком «мінус» — через травму партнера Юлія і Андрій не поїхали на чемпіонат Європи до Варшави. Відновитися вони сподівалися до змагань у Токіо — двостороннє запалення легенів звалило з ніг партнерку. Нині обоє, на щастя, здорові, але час, потрібний для підготовки програми, втрачено, тому логічним було рішення відмовитися від поїздки на чемпіонат світу...
Якою має бути програма-мінімум для дуету, що двічі поспіль був десятим на світових форумах, а в Європі у 2005 і 2007 роках фінішував п’ятим? Правильно, виступити не гірше, ніж рік тому, а по можливості виграти ще одну-дві позиції. Саме про таке завдання говорила перед вильотом до Японії головний тренер збірної України з фігурного катання на ковзанах Марина Амирханова. Втім, у Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова були амбітніші плани.
Коротку програму на класичну музику Альбіноні чемпіони України, як і у Варшаві, виконали небездоганно. Щоправда, цього разу замість двох помітних неозброєним оком помилок була одна (тому бали були рекордними в кар’єрі — 57,62). Знову підвів Станіслав: під час паралельного стрибка в нього постійні проблеми з виїздом — приземлення на обидві ноги. Цієї ж помилки Морозов часто припускається на тренуваннях, тож ця «хвороба» хронічна...
За підсумками виконання короткої програми вище за наших співвітчизників розташувалися дві китайські пари (досвідчені Сю Шень/Хонбо Чжао і трохи молодші Сінь Пань/Цзян Тонь), німецька «з українським акцентом» (Олена Савченко/Робін Шолкови), російська (Юко Кавагучі/Олександр Смирнов), два канадські дуети (Валері Марку/Крейг Бантін і Джессіка Д’юб/Брюс Дейвісон) і один американський (Рена Іно/Джон Болдуїн). До плюсів можна зарахувати те, що позаду опинилися європейські ветерани — бронзові призери прощального домашнього чемпіонату континенту поляки Дорота і Маріуш Зюдеки, віце-чемпіони тих змагань — росіяни Марія Петрова і Олексій Тихонов.
Як виявилося згодом, «майже пенсіонери» конкурентами насправді не були. Через травму ноги Олексія Тихонова знялася російська пара, а Маріуш Зюдек підвернув ногу на розминці. Заплакана Дорота, незворушний Маріуш, оплески вщерть заповненої арени, коли поляки виїхали не для прокату довільної програми, а лише попрощатися — такими були останні епізоди в яскравій кар’єрі цих майстрів...
Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов виконували довільну програму першими в передостанній розминці (музичним супроводом був ремікс на мотиви веберівського «Привида опери»). Без мінімальних похибок знову не обійшлося. Після тулупа знову проблемно виїздив Стас, після одного з викидань, здається, торкнулася рукою льоду Тетяна. Та падінь, зривів елементів, каскадів не було, тому оцінки знову були позначені латинськими буквами РВ (Personal Best — «особистий рекорд») — числа 116,00 проти своїх прізвищ Волосожар і Морозов ще не бачили ніколи. Хтозна, можливо, мають рацію коментатори телеканалу «Євроспорт», коли стверджують, що своїм якісним прокатом українці «нокаутували» суперників. Три пари конкурентів (дві канадські й американська) помилялися значно більше, тому наші співвітчизники продовжували залишатися на першій позиції перед тим, як на лід вийшов квартет найсильніших.
Конкурувати з китайцями, які стрибають просто все, що заплановано тренерами, поки що нереально, до того ж, програми Сю Шень/Хонбо Чжао і Сінь Пань/Цзян Тонь побудовані майстерними хореографами. Саме китайські пари розташувалися на перших двох сходинках п’єдесталу пошани, а німці, котрі були другими після короткої програми, відступили на третє місце. Натомість російська пара Юко Кавагучі/Олександр Смирнов помилялася так само, як і сусіди Волосожар і Морозова за протоколом, тому наші спортсмени несподівано вийшли на високе четверте місце.
Це — великий успіх (приміром, якщо б у Токіо водночас відбувався чемпіонат Європи, Тетяна і Станіслав стали б срібними призерами), але варто пам’ятати, що підсумкове відставання від Савченко і Шолкови становило майже чотирнадцять балів. Для порівняння: така сама кількість балів відокремлює Волосожар і Морозова від десятого місця, на якому опинилися канадці Аннабель Ланглуа і Коді Хей.
На жаль, не такими успішними є виступи інших наших співвітчизників. Антон Ковалевський став двадцятим у короткій програмі, але опустився на 24 місце після довільної. Чемпіоном світу став француз Брайан Жубер, на другу позицію арбітри поставили японця Дайсуке Такахаші, третім фінішував швейцарець Стефан Ламб’єль.
З-поміж танцюристів нагороди буде розіграно сьогодні. Після виконання обов’язкового і оригінального танців наші співвітчизники Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило перебувають на сімнадцятій позиції серед 29 учасників. Лідирують болгари Албена Денкова і Максим Ставіськи, які за рахунок кращого виконання танго обійшли канадців Марі-Франс Дюбре і Патріса Лозона. На третій позиції тримаються американці Таніт Белбін і Бенджамін Агосто.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КРОК ДО ФІНАЛУ
  • ОЛЕГ БЛОХІН: «У НАС НЕМАЄ ПРОБЛЕМ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».