Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПОЛЕГШИТИ БІЛЬ ФАТАЛЬНОГО ЧАСУ
Європейська медична практика виробила оптимальний варіант догляду за хворими в термінальній стадії захворювання (тобто за смертельно хворими), організувавши мережу паліативних закладів — хоспісів. У них перебувають пацієнти, які вже не мають шансів на одужання. Водночас спокійна атмосфера, уважний догляд, адекватна допомога, зокрема й ін’єкції знеболювального, роблять останній відрізок життя максимально гуманним.

В Україні працює 10 хоспісів і хоспісних відділень у восьми регіонах. Такої кількості паліативних закладів у державі з високими показниками смертності від раку, інших важких недуг, безумовно, замало. Через це МОЗ України взяло курс на поліпшення такої допомоги в країні.
— З усіх хоспісів за європейськими стандартами працюють лише чотири,— визнав міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко.— Тому найближчим часом плануємо поліпшити якість перебування в подібних закладах і довести їхню кількість до двадцяти семи. Зважаючи на те, що Україна є сумним лідером у Європі з кількості онкопатологій (на обліку перебуває приблизно мільйон хворих, а щороку виявляють 50 тисяч нових випадків), вирішено створити Національний протипухлинний центр.
Чи не кращим в Україні хоспісним закладом є відділення паліативної медичної допомоги Київського онкологічного центру.
— У нашому хоспісі — дев’ять одномісних палат, чотиримісна та дитяча,— розповідає завідувач відділення центру Олексій Калачов.— Облаштовуючи хоспіс, орієнтувалися на світові стандарти, насамперед щодо якості догляду.
Окрім зручних палат, якість забезпечення достатньою кількістю персоналу, естетичним оформленням приміщень, у фойє милують око канарки, папужки, акваріумні рибки. Більшість хворих у відділенні — лежачі, однак ті, хто здатен ходити, може відвідати облаштовану невеличку капличку. Здебільшого на лікарняні ліжка сюди потрапляють соціально неблагополучні пацієнти.
Сучасні технології лікування онкопатології (хіміотерапія, променева терапія, оперативне втручання, паліативне лікування) є багатозатратними. Щороку державний бюджет асигнує на це 150–220 млн грн. Збільшене фінансування галузі дає змогу поліпшити стан забезпечення онкологічних хворих медикаментами та лікувально-діагностичним обладнанням. Завдяки цьому зросла кількість онкологічних хворих, охоплених спеціальним лікуванням, що, у свою чергу, забезпечило стабілізацію смертності від злоякісних новоутворень на рівні 184–190 випадків на 100 тис. населення. А недавнє наведення ладу в тендерних закупівлях онкопрепаратів дало змогу заощадити близько 25% бюджетних коштів, які тепер можна спрямувати на лікування значно більшої кількості хворих.
Попри те міністр стурбований тим, що оплата праці персоналу в галузі онкології та хоспісної допомоги є неналежною. На думку Юрія Поляченка, не зайвим було б збільшити кошти на перебування хворих у медичному закладі.
Київський онкоцентр незабаром збагатиться новим хоспісним корпусом на 25 ліжок із зимовим садом, музичним салоном, затишними балкончиками та єдиним в Україні лінійним прискорювачем.
— Лінійний прискорювач здатен ретельно опромінювати всі види пухлин найрізноманітнішої локалізації,— каже головний лікар Центру Геннадій Олійниченко.— Це дасть змогу підвищити показники виживання хворих на 15–20 відсотків.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ДІАГНОСТ —ПРОМІНЬ
  • І ТІЛО, І ДУША МОЛОДІ
  • СЕКРЕТ — У ХРЕБТІ
  • ДЮЙМОВОЧКА ЖИТИМЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».