Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЯРОСЛАВ ПОПОВИЧ — ЗБРОЄНОСЕЦЬ ЧЕМПІОНА
Після зимової паузи обертів набирає професійний велосезон. Майже водночас у Франції та Італії завершилися тижневі багатоденки «Париж — Ніцца» і «Тіррено — Адріатико». Ці змагання мають і самостійне значення, але більшість спортсменів і керівників команд розглядають ці старти як «тренування з підвищеною відповідальністю» перед головними випробуваннями першої половини сезону — тритижневими перегонами «Джиро д'Італія» і «Тур де Франс».

Вочевидь, саме так ставиться до перших багатоденок наш співвітчизник Ярослав Попович, який 12 травня після дворічної відсутності знову вийде на старт «Джиро д'Італія». Саме на апеннінських шляхах молодий дрогобиччанин став тим «Попо», якого знає увесь світ велоспорту. 2002 року 22-річний спортсмен став дванадцятим у генеральній класифікації другої за престижністю гонки (статус найкращої з найкращих продовжує утримувати «Тур де Франс», натомість іспанська «Вуельта» дещо поступається за популярністю італійським змаганням). 2003 року Попович фінішував третім у загальному заліку, 2004-го був п'ятим, але три дні провів у майці лідера, яка на «Джиро» має рожевий колір (а не жовтий, як на «Тур де Франс»). Після цього було два сезони, під час яких Ярослав виступав на «Тур де Франс». Два роки тому він допоміг легендарному Ленсу Армстронгу здобути останню перемогу в кар'єрі, до того ж, сам виграв білу майку найкращого молодого гонщика. Останній виступ на шляхах Франції успішним назвати не можна — 25-те місце в генеральній класифікації з 52-хвилинним відставанням від переможця гонки Флойда Лендіса з команди «Фонак» (щоправда, пізніше американця дискваліфікували за вживання допінгу).
Нинішнє повернення Ярослава Поповича на «Джиро д'Італія» матиме іншу якість — 27-річний дрогобиччанин приїде на Апенніни не як молодий перспективний гонщик, а як капітан, на перемогу якого працюватиме вся команда «Дискавері Ченнел». Участь у багатоденці «Париж — Ніцца» — проба сил перед виснажливим травневим марафоном.
Саме як тест змагання у Франції Ярославу вдалися, він зміг виграти складний п'ятий етап між містечками Сурж і Маноск (довжина дистанції — 178 кілометрів). На початку етапу невелика група ввекла від пелотону, до першої гори другої категорії Коль де Мурс чисельність втікачів зменшилася до семи.
Відрив коливався від трьох до п'яти хвилин, поки основну групу очолювала команда «Герольштайнер», яка захищала позиції тодішнього лідера генеральної класифікації італійця Давиде Ребелліна. Згодом до справи взявся «потяг» команди «Лямпре», і відставання пелотону стало помітно скорочуватися. Першим це відчув Ярослав Попович, котрий різко прискорився і залишив решту «зайців» позаду. «На колесо» українцеві намагалися сісти Йоган ван Суммерен і Коос Муренгаут, але впоратися з темпом нашого співвітчизника не змогли. За 13 кілометрів до фінішу на підйомі Коль де ла Морт д'Імбер «Попо» віз переслідувачам дві хвилини. Незважаючи на втому, лінію фінішу Ярослав перетнув першим. 14 секунд йому програв переможець спринтерського фінішу Франсіско Вентозо з «Соньє Дюваль». У цій же групі приїхав дотеперішній лідер генеральної класифікації Давиде Ребеллін, тож очолити змагання не вдалося.
Натомість на сьомому, завершальному етапі Попович допоміг своєму колезі по команді «Дискавері Ченнел» Альберто Контадору ліквідувати шестисекундне відставання від «жовтої майки», «протягши» молодого іспанця майже до вершини останнього підйому. Сам Попович фінішував 20-м у «генерале», відставши від ще одного «нащадка Мігеля Індурайна» (легендарному гонщику іспанці досі шукають гідну заміну) на 2 хвилини 55 секунд. Українець Юрій Кривцов з команди «Ag2R-Превоянс» завершив змагання на 44-й позиції.
У гонці «Тіррено — Адріатико» наших співвітчизників не було. Тижневі змагання виграв німець Андреас Клоден із казахстанської команди «Астана». В цьому йому допоміг колега Олександр Винокуров, який завершив багатоденку на третьому місці.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОЖНА НІЧИЯ
  • ФАРЕРИ НЕ ГОТОВІ
  • НЕ ПЕРЕМОГЛИ
  • У ПРИЗЕРАХ
  • ХИТКА ПЕРЕВАГА
  • ІЗ НАГОРОДАМИ
  • НАЙСИЛЬНІШІ
  • ТОКІЙСЬКИЙ МІНІМУМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».