Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ХТО І ЯК НАПОВНЮЄ ПЕНСІЙНУ СКАРБНИЧКУ
Кожному, хто досяг пенсійного віку, хочеться одержати більшу пенсію. Проте не всі знають, звідки, так би мовити, беруться кошти на наповнення бюджету Пенсійного фонду — скарбнички, з якої її виплачують. Знати це потрібно для того, аби не нарікати потім на малу пенсію, і з молодих років починати дбати про неї.

Щоб, як мовиться, «просвітити» майбутніх пенсіонерів, ми попросили розповісти про складові процесу наповнення бюджету ПФУ заступника начальника Головного управління ПФУ в м. Києві Наталію Рогатину.
— Отже, Наталіє Леонідівно, з чого і як формується бюджет ПФУ, виходячи з вимог Закону «Про державний бюджет України на 2007 рік»?
— Почнемо з того, що відповідно до ст. 81 згаданого закону з 1 січня 2007 р. максимальна величина доходів (заробітної плати), з яких справляються страхові внески до ПФУ, дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб. Вона становить: з 1 січня 2007 р.— 7875 грн, з 1 квітня — 8025, з 1 жовтня — 8220 грн. Страхові внески, що перераховуються до солідарної пенсійної системи, сплачуються в розмірі 33,2%. За найманих працівників із числа осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації й борт-операторів, які виконують спеціальні роботи в польотах, страхувальники сплачують 42% від об’єкта оподаткування (фонду оплати праці). За працюючих інвалідів — 4% об’єкта оподаткування, а на підприємствах всеукраїнської громадської організації інвалідів, де працюючі інваліди становлять не менш як 50 відсотків, сплачують за ставкою 4% за всіх працівників.
— Тож люди з великими доходами (ми знаємо про розмір і чиновницьких, і депутатських зарплат, і доходів бізнесменів) не з усієї суми сплачують внески до ПФУ? Чи справедливо це? Адже низькооплачувані громадяни сплачують зі всієї суми. Скажімо, мінімальний страховий внесок цього року розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати (ст. 76 Закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік): з 1 січня — 400 грн на місяць, з 1 липня — 420, з 1 грудня — 450 грн.
— Може й несправедливо, але пенсію їм нараховуватимуть із суми, на яку вони сплатили пенсійні нарахування.
— Які розміри страхових внесків для застрахованих осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), за договорами цивільно-правового характеру, платниками спрощеної системи оподаткування?
— Для «договірників» установлено нові розміри страхових внесків: 0,5% із заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня 2007 р.— 525 грн, з 1 квітня — 535, з 1 жовтня — 548 грн) і два відсотки з частини заробітної плати в розмірі понад прожитковий мінімум для працездатних осіб. Інакше кажучи, якщо ваша зарплата становить 500 грн на місяць, сума утриманих внесків становить: 500 грн х 0,5% = 2,5 грн. Якщо розмір її 1500 грн, то сума утриманих внесків дорівнює: 525 грн х 0,5% = 2,63 грн, 1500 грн — 525 грн х 2% = 19,5 грн. Отже, загалом 2,63 грн + 19,5 грн = 22,13 грн.
Для суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють свою роботу за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок, фіксований податок), у поточному році продовжує діяти встановлений раніше порядок розрахунку за страховими внесками та порядок обліку сплачених страхових внесків і частини єдиного й фіксованого податку (тобто для уникнення подвійного оподаткування частина єдиного і фіксованого податку, які надходять до бюджету Пенсійного фонду від органів Державного казначейства України, зараховується у сплату нарахованих страхових внесків на фонд оплати праці).
— Але ж, Наталіє Леонідівно, цих нарахувань (до того ж, як відомо, має місце недоїмка), очевидно, не досить? Мабуть, ми мусимо шукати інші джерела наповнення пенсійної скарбнички?
— Відповідно до ст. 89 Закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік» визначено, що до 1 січня 2008 року продовжено чинність законів України «Про внесення змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 22 жовтня 1998 р. № 208-ХІV і від 15 липня 1999 р. № 967-ХІV про сплату збору в розмірі одного відсотка з операцій купівлі-продажу безготівкової валюти.
Платниками такого збору є юридичні особи-резиденти, нерезиденти, постійні представництва юридичної особи-нерезидента, власники корпоративних картрахунків іноземної валюти, банки-члени міжнародних платіжних систем, банки (в тому числі уповноважені банки з операцій за власними зовнішньоекономічними договорами) та фізичні особи, в тому числі нерезиденти, що провадять операції з купівлі-продажу безготівкових іноземних валют.
Банки та їхні установи зобов’язані нараховувати, утримувати й водночас із подаванням заявки на купівлю іноземної валюти, здійснювану ними за власними операціями і від імені та за рахунок клієнтів таких банків, сплачувати до спеціального фонду державного бюджету додатковий збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1% від суми операції з купівлі-продажу безготівкової валюти, зазначеної у такій заявці, вести податковий облік і подавати звітність органам Пенсійного фонду України.
Пенсійний фонд України має право на отримання від Національного банку України інформації про обсяги купівлі уповноваженими банками безготівкової іноземної валюти за гривню на міжбанківському валютному ринку держави в порядку, зумовленому двостороннім договором між Національним банком і Пенсійним фондом. Суб’єкти підприємницької діяльності, які застосовують спрощений режим оподаткування та юридичні й фізичні особи у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні безготівкових операцій з купівлі-продажу валют, торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння, при відчуженні легкових автомобілів, з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, з надання послуг стільникового рухомого зв’язку на загальних підставах.
Ці кошти спрямовують на рахунки з обліку коштів спеціального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства України, зараховують до спеціального фонду державного бюджету і використовують відповідно до закону про державний бюджет на відповідний рік.
— Пенсійний фонд зацікавлений, щоб внески сплачували всі. Хто і в якому розмірі сплачує внески за осіб, котрі, відповідно до законів, отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?
— Це роблять відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 11 січня 2007 р. районні (міські) управління праці та соціального захисту населення. Сума нарахованого страхового внеску цього року за кожну особу, яка отримує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, становить 30 відсотків мінімального страхового внеску.
— Як нараховують внески, коли на підприємстві мають місце виплати заробітної плати за минулі періоди, наприклад, лікарняні?
— Згідно з частиною третьою ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми страхових внесків за минулі періоди обчислюють, виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до цього закону нараховуються страхові внески. Обмеження виплат максимальною величиною, на які нараховуються страхові внески, проводиться за кожен місяць окремо, враховуючи розмір, який діяв у період, за який нараховують виплати.
— Інакше кажучи, у нас існує чітка система щодо сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування?
— Безперечно.
— Залишається тільки зробити все, аби не було недоїмки під час сплати внесків до Пенсійного фонду.
— Нині, мабуть, це питання — чи не найголовніше. Проте вирішити його неможливо, по-перше, доти, доки в нас буде заборгованість із виплати заробітної плати (а вона, як відомо, зростає), а, по-друге, поки у правовому полі не залишиться жодних шпаринок, які б давали змогу декому зволікати зі сплатою цих життєво необхідних платежів, витрачаючи кошти на інші цілі. Сплата внесків до страхових фондів має вважатися першочерговою.

Інтерв’ю провела Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЇ ЗРОСТУТЬ НА 60–80 ГРИВЕНЬ
  • У КОГО ЯКА ЗАРПЛАТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».