Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ХТО МАЄ ПРАВО НА НАУКОВУ ПЕНСІЮ?
Із запитаннями щодо свого пенсійного забезпечення часто звертаються до редакції громадяни, яким «загрожує» наукова пенсія. Нижче друкуємо роз’яснення спеціаліста.

Свою розповідь хочеться побудувати, виходячи з відповіді на запитання, які найчастіше ставлять люди, котрі звертаються не лише до вашої редакції, а й до органів Пенсійного фонду. Через те, що з 1 січня поточного року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», найчастіше люди цікавляться, хто має право на таку пенсію, які посади дають право на неї та на яких умовах вона призначається.
Відповідно до ст. 24 згаданого закону пенсії за віком науковим (науково-педагогічним) працівникам призначають за досягнення ними пенсійного віку: чоловікам — за наявності стажу роботи не менш як 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років, жінкам — за наявності стажу роботи не менше, ніж 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.
Науковим (науково-педагогічним) працівникам, які стали інвалідами І, ІІ, ІІІ груп, призначають пенсію по інвалідності в розмірі пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника незалежно від віку, але за наявності такого стажу, як сказано вище.
У разі втрати годувальника призначають пенсію непрацездатним членам сім’ї померлого наукового (науково-педагогічного) працівника (годувальника), які були на його утриманні (дітям пенсію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника).
Пенсію науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до цього закону призначають від дня звернення за її призначенням та за умови звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.
Право на наукову пенсію мають особи, що обіймали такі посади: керівники (президент, генеральний директор, генеральний конструктор, директор, начальник); заступник керівника (віце-президент, заступники генерального директора, генерального конструктора, директора, начальника) з наукової роботи; академік-секретар (його заступники); головний вчений секретар, учений секретар (їхні заступники); керівник (завідувач) і заступники керівника (завідувача) наукового підрозділу (відділу, лабораторії, сектора, бюро, групи); головний конструктор, головний інженер, головний технолог із основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу та їхні заступники; провідний конструктор, провідний інженер, провідний технолог із основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу; головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник; старший науковий співробітник; науковий співробітник; науковий співробітник-консультант; молодший науковий співробітник; докторант.
Людей цікавить: хто належить до непрацездатних членів сім’ї померлого наукового (науково-педагогічного) працівника? Це особи, зазначені в ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього закону; діти (у тому числі діти, які народилися до спливу десяти місяців від дня смерті годувальника) померлого годувальника, котрі не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років; діти, які навчаються за денною формою освіти у вищих навчальних закладах І–ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах,— до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років, і діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.
Ті, хто вийшов на пенсію до набрання чинності цим законом, хвилюються: чи «світить», щось їм?
Так, право на призначення пенсії відповідно до Закону «Про науково-технічну діяльність» поширюється також на осіб, які вийшли на пенсію до набрання чинності цим законом і мають стаж наукової роботи, передбачений ст. 24.
Багатьох дописувачів цікавить, як обчислюється стаж наукової роботи.
Із метою економії газетної площі скажу про головне: оскільки науковий працівник — це вчений, який за основним місцем роботи та відповідно до трудового договору (контракту) професійно займається науковою, науково-технічною, науково-організаційною або науково-педагогічною діяльністю, тому стаж наукової роботи йому обчислюється лише за основним місцем роботи. До цього стажу зараховуються також періоди роботи в недержавних наукових установах, але тільки від дати проходження установами атестації.
Заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника складається з посадових ставок (окладів), премій, доплати за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової (науково-педагогічної) роботи та інших надбавок, доплат і винагород за наукову (науково-педагогічну) діяльність, передбачених законодавством.
До управління ПФУ науковець надає довідку про зарплату, як я сказала, за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу поспіль до 1 липня 2000 року незалежно від перерви і за весь період наукового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Інакше кажучи, до заробітної плати, з якої обчислюється пенсія, не входить заробітна плата за сумісництвом і винагорода за цивільно-правовими договорами.
Звичайно, недругорядне питання, в якому розмірі призначають пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам.
Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначають в розмірі 80 відсотків сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до частини другої ст. 23 цього закону про наукові пенсії та частини 2 ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та на яку, відповідно до законодавства, нараховується збір на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (внески). За кожний повний рік роботи понад установлений стаж наукової роботи пенсія збільшується на один відсоток заробітної плати, але не може становити більш як 90 відсотків середньомісячної заробітної плати.
Пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання, а також внаслідок каліцтва чи захворювання у зв’язку з Чорнобильською катастрофою науковому (науково-педагогічному) працівникові призначають в таких розмірах: інвалідам І групи — 80 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; ІІ групи — 60 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; ІІІ групи — 40 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника.
Пенсію в разі втрати годувальника призначають в розмірі: 80 відсотків пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника на трьох непрацездатних членів сім’ї; 60 відсотків — на двох непрацездатних членів сім’ї; 40 відсотків — на одного непрацездатного члена сім’ї.

Надія ВЕРНИГОРА,
начальник Головного управління ПФ України в м. Києві
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИТАЙТЕ ДОКУМЕНТ ДО КІНЦЯ!
  • «ЛАСТІВКИ ВИ МОЇ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».