Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧИ ВАРТО ЧЕКАТИ СЕНСАЦІЙ ВІД БЛИЗЬКОГО СХОДУ?
В Ізраїлі не припиняється обговорення можливих наслідків перемов, які Єрусалим і Дамаск нібито вели, починаючи від вересня 2004-го, аж до червня 2006 року. Найчастіше представники сторін зустрічались у Європі. За словами колишнього учасника переговорів з палестинцями Йоссі Бейліна, координатором був швейцарський дипломат Ніколас Ланг, який колись не раз брав участь у близькосхідних мирних контактах.

Переговори чи розмови про переговори?
Остання зустріч відбулась у Лівані під час війни Ізраїлю з «Хезболлою». Можливим результатом є проект мирного договору, яким передбачено, що Ізраїль віддасть Голанські висоти, захоплені під час Шестиденної війни 1967 року. Сторони не дійшли згоди, коли це може відбутись: Ізраїль хоче мати для процесу 15 років, Сирія погоджується чекати лише протягом п’ятьох.
За повернення Голанських висот Дамаск мусить відмовитися від підтримки ліванської «Хезболли» та палестинського «Хамасу». Обидві країни мають підписати мирний договір. Цю сенсацію, вперше оприлюднену впливовою ізраїльською газетою «Хаарец», відразу заперечили і в Дамаску, і в Єрусалимі.
Сирійське МЗС взагалі спростувало факт будь-яких переговорів. Прем’єр Ізраїлю Ехуд Ольмерт — спочатку через свого речника Мірі Ейсін, а потім особисто — заявив, що його уряд «нікому не надавав повноважень на перемови з Сирією».
Один з міністрів назвав всю цю історію великим блефом. Екс-міністр закордонних справ Ізраїлю Сільван Шалом заявив, що остання зустріч з представником Сирії відбулась у 2003 році.
Однак, на думку авторів публікації, обидва прем’єри — Ольмерт і Шарон, який перебуває в стані коми,— були поінформовані про зміст перемов. Алон Ліль, колишній високопоставлений дипломат, представляв Ізраїль, а Сирію пов’язаний з владою бізнесмен Ібрагім Сулейман. Контакти були припинені, лише коли Ізраїль не погодився на сирійську пропозицію — вести переговори відкрито. Про сирійсько-ізраїльські контакти знали також США.

Підготовка громадської думки
Якщо інформація «Хаареца» підтвердиться, то це стане справжньою сенсацією. Сирія — переконаний ворог Ізраїлю, чи не найбільший серед арабських країн. Два інші сусіди єврейської держави, переможені у 1967 році, Йорданія і Єгипет уже багато років тому підписали з ним мирний договір.
Передача Голанських висот означала б також військову і політичну революцію в Ізраїлі. Вони мають величезне стратегічне значення — забезпечують контроль за регіоном і військову перевагу над Сирією. Хто їх контролює, той «має як на долоні» майже весь північний Ізраїль.
«Наш відступ з Голанів є абсолютно неможливим, навіть у разі проголошення миру. Хоч би хто це зробив, він вчинить дуже небезпечну для Ізраїлю дію»,— так говорив ще 15 років тому тодішній прем’єр Ізраїлю Іцхак Рабін.
На висотах, формально анексованих єврейською державою у 1981 році, живе 18 тисяч ізраїльтян. Вони поселялись там протягом 30 років. Попередні мешканці, арабські друзи, були виселені звідси після війни 1967 року. Передача висот означатиме необхідність переселення нинішніх жителів з таким самим застосуванням сили, як це відбувалося влітку 2005 року в зоні Гази. Нині передачу зони палестинцям вважають в Ізраїлі помилкою, через яку там виник прихисток для радикалів з «Хамасу», що захопили владу у Палестинській автономії.
Згідно з проектом таємного договору, опублікованого «Хаарецом», Голанські висоти після того, як будуть передані Сирії, мають стати демілітаризованою зоною. На одній з висот розмістять американський спостережний пункт, а також парк, на територію якого не зможе входити сирійське військо, лише поліція. Ізраїльські туристи зможуть протягом одного дня перебувати в цій зоні без віз.
Кажуть, що сенсації «Хаареца» не підтверджено. Сирійці уклали договір про співпрацю з Іраном, президент якого не втомлюється повторювати: Ізраїль має бути стертий з карти світу. Улітку минулого року сирійська розвідка активно підтримувала ліванських бойовиків, про що повідомляла ізраїльська преса. А в грудні прем’єр Ехуд Ольмерт відкинув пропозицію президента Сирії Башара Асада розпочати перемови про мир. Тоді ж ізраїльтяни оголосили, що й далі розбудовуватимуть поселення на Голанах.

Інтереси вищі за емоції
Те, що Дамаск через війну в Іраку потрапляє в усе більшу залежність від Тегерана, змушує ізраїльських політиків замислитись щодо подальших дій.
У Сирії при владі знаходяться представники алавітської гілки ісламу, яку і суніти, і шиїти вважають «язичницькою». Але у 1980-роках аятола Хомейні, керуючись прагматичними інтересами, назвав їх «вірними мусульманами». Тому Тегеран тепер хоче скористатися цією ситуацією і втягнути Сирію у втілення свого плану «шиїтського півмісяця» від Ірану через шиїтський Ірак до Сирії й Лівану.
Чимало ізраїльських політиків висловлюються за відновлення переговорів з Сирією, щоб зупинити негативні процеси політичного переформатування Близького Сходу. Ціна питання відома: добрих десять років арабські країни нагадують слова Іцхака Рабіна, який на посаді прем’єра у 1993 обіцяв вивести війська з Голанських висот.
На думку Амоса Гільбоа з Інституту національної безпеки в Тель-Авіві, залишаються невідомими відповіді арабської сторони. За словами противників компромісу з Сирією, Башар Асад надто слабкий, аби тримати під контролем «Хезболлу» чи «Хамас» та забезпечити мир на лівансько-ізраїльському кордоні. Та й громадськість Ізраїлю навряд чи готова підтримати на референдумі територіальні поступки. Вона ще пам’ятає важке звикання до мирного договору з Єгиптом.
Але мир мусить настати, і перші кроки, навіть неофіційні, у цьому напрямі колись мають бути зроблені.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПІВНІЧНОКОРЕЙСЬКИЙ «ВУЗОЛ»: НАДІЯ — НА ДИПЛОМАТІЮ
  • ДРУГЕ «ПІДКОРЕННЯ СИБІРУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».