Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДІТЕЙ ВОДИ АТАКУЮТЬ...
За енциклопедією, вода — це найпростіша стійка сполука водню та кисню. Та чи настільки вже проста вода? Вона належить до найпоширеніших речовин у природі, але має властивості, не притаманні жодній іншій речовині на земній кулі. Кипить за +100 °С, замерзає за 0 °С, найважчою стає за +4 °С. Вода становить близько 60% маси тварин і до 80% маси риб. У деяких рослинах її вміст іноді перевищує 90% їхньої маси. Більшість запасів води на землі перебувають у морях і океанах, а прісна вода становить менш як 1% усієї акваторії. Вода — унікальна речовина, здатна «запам’ятовувати» інформацію. У цьому слід шукати підтвердження легенд про «живу» та «мертву» воду.

Із найдавніших часів вона вважалась джерелом життя. Гесіод і Фалес одними з перших грецьких філософів навчали, що вода — первісний елемент, із якого створено всі речі й з якого вони переважно складаються. Водне середовище становить 70% усієї поверхні нашої планети та... людського тіла. Всі процеси травлення і засвоєння їжі людиною відбуваються у водному середовищі. Надмірна втрата цієї рідини організмом (до 10–20%) може спричинити загибель.
Таким чином, ми — діти води, тому яку воду п’ємо, таке й маємо здоров’я. Недаремно у наших пращурів вона була символом здоров’я. Скажімо, коли батько благословляв доньку-наречену, то казав їй: «Будь здоровою, немов вода».

...коагулянти...
Питання, яка вода нині найпридатніша для споживання, є чи не ключовим у турботі про наше здоров’я. Академік НАНУ Владислав Гончарук, директор Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. Думанського певен, що найкращою є бюветна вода. Перебуваючи, так би мовити, біля джерел практики видобування в Україні артезіанської води, він запевняє, що ця вода за всіма біологічними показниками є найкориснішою.
— Водночас водопровідні труби продовжують нам подавати очищену воду, яка через хлор непридатна до споживання. Вона не годиться ні для пиття, ні для купання,— зазначає Владислав Гончарук.— У водопровідній воді гине все. Якщо людина ще жива, то завдяки сильній імунній системі. Так, хлор убиває бактерії, але завдає людському здоров’ю чималої шкоди, а хвороби «переходять» у хронічну форму. Під час обробки води застосовують небезпечний коагулянт — алюміній. Відомо, що цей елемент згубно позначається на живих клітинах, він дебілізує дітей. Натомість згубним для людини методам очищення води пропонуємо екологічно чисті — озонування та окислення.
Виявляється, суперочищена вода — дистильована, далеко не панацея. Академік стверджує, що біотести засвідчили: вона токсична для живих організмів. Якщо у неї помістити живу клітину, то вона вибухає.
У країні прокотилася хвиля захоплення бутильованою водою. Попри те, Владислав Гончарук про неї невисокої думки:
— По-перше, вона надто очищена, по-друге, розфасована у пластмасову тару, а харчової пластмаси як такої не існує. Один місяць у пластиковій пляшці чи балоні — й вода перетворюється у надтоксичну рідину. Вода з пластику особливо небезпечна для жінок дітородного віку та дітей. За нашими дослідженнями, нині в Україні можна пити лише три види фасованої води — «Цілющу», «Моршинську» й «Бебі-Віта». Зараз назріло питання про запровадження Держстандарту на бутильовану воду. Проте зробити це надто складно — водний бізнес є прибутковим, до того ж, його «ниточки» тягнуться аж «нагору»...

...нітрати
Проблема з проблем — забруднення вітчизняної акваторії нітратами. За словами директора Науково-дослідного інституту медико-екологічних проблем МОЗ України Л. Власика, у таких високорозвинутих державах, як Данія, Бельгія, Нідерланди, Швеція, споживають лише 0,3–3% забрудненої нітратами води. А от у сусідній Молдові таку воду п’є аж дві третини населення. Майже в усіх регіонах України вміст нітратів у воді перевищує норму в 1,1–30 разів!
За словами вченого, нітрати спричиняють розвиток раку передміхурової залози та шлунка, онкопатологію головного мозку, інсулінозалежний цукровий діабет, пригнічують імунітет. В Україні лише 10% нітратних отруєнь діагностують як такі, у решті випадків ставлять різні діагнози. Чи буде ефективним лікування псевдохвороб, під личиною яких маскується нітратне отруєння, неважко здогадатися.
Передовсім від нітратів потерпають вагітні та немовлята. Ці шкідливі сполуки провокують у майбутньої мами токсикоз, аномалії розвитку плода, викидні, передчасні пологи, мертвонародження.
Основний ризик отруєння немовлят нітратною водою відбувається під час переведення на штучне вигодовування. Навіть незначне перевищення норми вмісту нітратів у воді може зумовити у малят порушення розвитку, зниження концентрації уваги, вегето-судинну дистонію тощо. За даними МОЗ, в Україні є випадки смерті немовлят від забрудненої нітратами води.

А хто захистить?
В Європі існує 100–150 параметрів, за якими оцінюють якість води. На думку головного державного санітарного лікаря України Сергія Бережнова, в нас чинні 54 параметри оцінки якості води.
— З 2000 року в країні запровадили жорсткіші критерії визначення придатності води до споживання,— говорить Сергій Бережнов.— Ми збільшили перелік вірусів, бактерій, солей, нітратів, за якими вона контролюється.— Невдовзі МОЗ випустить норми якості бутильованої води.
За відомостями міністерства, у разі виявлення відхилень від якості питної води за бактеріологічними показниками вживаються заходи.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗРОЗУМІТИ ЇХНІЙ БІЛЬ
  • ЖУВАЛЬНА ҐУМКА Й БОРОТЬБА З ОЖИРІННЯМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».