Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
В АНТХОЛЬЦІ ПОДАЮТЬ ДЕСЕРТ
Сьогодні на чемпіонаті світу з біатлону, який відбувається в альпійському містечку Антхольц-Антерсельва, другий і останній день відпочинку. В суботу і неділю на півночі Італії на розсуд біатлонних гурманів представлять чотири фінальні страви: першими проведуть естафету чоловіки (початок призначено на 11.45 за київським часом), згодом відбудеться жіноча гонка з масовим стартом (15.15). Після цього ролі зміняться — жіноча естафета розпочинатиме недільну програму рівно опівдні, а чоловічий мас-старт (15.15) буде прощальним акордом першості планети.

Приємно, що в жодному з цих змагань українські спортсмени не будуть статистами. Перед початком чемпіонату світу ми сподівались на участь у мас-старті Оксани Хвостенко, яка в цьому сезоні двічі була на п’єдесталі пошани — у Хохфільцені в індивідуальній гонці (третє місце) і в Поклюці в... гонці з масовим стартом (перше місце). В першому змаганні в Антхольці право виступати в перегонах елітарної світової тридцятки здобув бронзовий призер спринту Андрій Дериземля.
Інші вітчизняні спортсмени отримали можливість змагатися в суботу і неділю завдяки рівним виступам протягом усього чемпіонату. Олександрові Біланенку, Олексію Коробейникову і Олені Петровій вистачило двох потраплянь до залікової тридцятки, а Оксана Хвостенко і Віта Семеренко тричі відзначилися не в тридцятці, а у двадцятці найкращих! Згідно з показаними результатами, Андрій Дериземля отримав шостий стартовий номер, Олександр Біланенко — 28-й, Олексій Коробейников — 29-й; Оксана Хвостенко бігтиме з номером 15 на бібі, під 20-м номером потрапляє до мас-старту Віта Семеренко, під 23-м — Олена Петрова.
Вирішальні бали, необхідні для потрапляння до останніх особистих змагань, наші біатлоністи добирали під час індивідуальних гонок. Утім, як з’ясувалося згодом, визначальними високі місця були лише для чоловіків — перепустку в мас-старт подарували Олексію Коробейникову і Олександрові Біланенку шістнадцяте і вісімнадцяте місця в «індивідуалці». Оксана Хвостенко і Віта Семеренко потрапили б до стартового протоколу і без участі в класичній гонці, але перед її початком це ще не було очевидно.
Індивідуальну гонку недаремно називають класичною. В цій дисципліні біатлоністи розпочали змагатися ще до того, як технічний прогрес подарував лижникам-стрільцям електронні мішені, котрі влучання і промахи показують одразу. До цього винаходу мішені були паперовими, а результат спортсмена підраховували після завершення останньої стрільби, додаючи по хвилині за кожен промах. Нині все робиться в режимі реального часу, та сам принцип «промах — хвилина» лишився незмінним. Песимісти стверджують, що в кулуарах Міжнародного союзу біатлоністів всерйоз обговорюють можливість відмови від проведення індивідуальних гонок... Хочеться вірити, що розмови про це розмовами й залишаться, адже «індивідуалка» концентрує дух біатлону: на відміну від спринту, в класичній гонці невлучну стрільбу «ногами» компенсувати неможливо.
Показовий приклад стався в жіночій індивідуальній гонці на чемпіонаті світу. Норвежка Лінда Груббен, яка має посередню швидкість, стріляла блискавично і, найголовніше, влучно: двадцять пострілів — двадцять закритих мішеней. Натомість прудконога шведка Анна-Карін Олофссон «настріляла» дві штрафні хвилини у першій же стрільбі стоячи. Незважаючи на це, до останнього вогневого рубежу лідер загального заліку Кубка світу майже відіграла двохвилинний гандикап. Коли б Олофссон пощастило закрити всі мішені, вона б випередила конкурентку. Та ще два хибні постріли дали змогу колишній лижниці успішно боротися тільки за потрапляння до чільної шістки.
Із часом 46 хвилин 24,3 секунди Лінда Груббен виграла змагання. Так само стовідсотково влучна француженка Флоранс Баверель-Робер відстала на 1 хвилину 6,5 секунди, третій результат показала німкеня Мартіна Глагов — один промах, відставання 1 хвилина 35,6 секунди.
Найкращою з-поміж українок, як і в гонці переслідування, стала Оксана Хвостенко. Вона двічі хибила під час стрільби лежачи, а ходом нова чемпіонка світу перевершила нашу співвітчизницю ще на 1 хвилину 17,5 секунди. Вдруге поспіль двадцятий результат до свого активу записала Віта Семеренко. Піднятися вище не дали два промахи в «стійці», сумарне відставання від Лінди Груббен становило 4 хвилини. Гірше за сестру виступила Валентина Семеренко — три промахи, 36-те місце; на 52-й позиції завершила змагання Оксана Яковлєва, котра теж хибила тричі.
Напередодні в Антхольці відбулася змішана естафета, перші два етапи якої бігли жінки, наступні два — чоловіки. Вперше «мікст» не винесли за межі чемпіонату світу, а виділили для нього окремий змагальний день. Про те, як виступила в цікавій гонці збірна України, складена з наших лідерів Оксани Хвостенко, Олени Петрової, Олексія Коробейникова і Андрія Дериземлі, читайте на шпальтах «ДУ» завтра.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • АЛЬПІНІСТИ? ХОКЕЇСТИ!
  • КАЛИНИЧЕНКО РЯТУЄ УКРАЇНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».