Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВІЙСЬКОВА МЕДИЦИНА НЕ Є ОБТЯЖЛИВОЮ ДЛЯ ДЕРЖАВИ
У суспільстві точаться суперечки навколо доцільності існування так званої відомчої медицини. У неї вистачає як прихильників, так і опонентів. Своїми думками з цього приводу я попросив поділитись Михайла Захараша.

— Із різних причин, передовсім фінансових, медична галузь переживає нелегкі часи,— говорить Михайло Петрович.— Останнім часом головною причиною негараздів усе частіше називають існування відомчої медицини. Деякі посадовці вважають, що її функціонування «дезорганізує національну медичну галузь» і закликають до її ліквідації й створення «єдиного медичного простору».
— Можливо, вони мають рацію? Адже посилаються на закордонний досвід...
— Це не відповідає дійсності: так званого єдиного медичного простору не існує в жодній країні. Принаймні на Заході, оскільки там співпрацюють державна, військова, приватна та інші системи медичної допомоги. Нагадаю, що в 1921 році в Бельгії було створено Міжнародний комітет військової медицини, до якого увійшли понад сто країн світу. Нині його членами є США, Канада, Японія, Франція, Німеччина, Італія, Польща... Регулярно проводяться міжнародні й всесвітні конгреси з військової медицини і ні в кого не виникає сумнівів щодо доцільності її існування. В жодній країні СНД не ліквідована і не передана в інше підпорядкування військово-медична структура силових відомств. А в США, на досвід яких ми часто посилаємось, навіть президенти держави лікуються у військових госпіталях.
— Розкажіть, будь ласка, про роботу управління, яке Ви очолюєте, здобутки на медичній ниві.
— Керую чудовим колективом професіоналів, у якому працюють вісім докторів і З5 кандидатів наук, понад 400 лікарів вищої й першої категорій, досвідчений молодший персонал. Наше управління є центром, який організовує та здійснює медичне забезпечення військово-медичних підрозділів СБУ України, а також інших структур спецпризначення.
Попри всі економічні негаразди, ми зберегли матеріальну базу лікувальних закладів, високопрофесійний кадровий потенціал.
Завдяки нашим фахівцям успішно розвиваються нові перспективні методи лікування. Зокрема, в Центральному госпіталі вперше в світовій практиці впроваджено методику зварювання органів і тканин, яку мені разом із колегами з Інституту хірургії й трансплантології АМН України професорами М. Нечитайлом, Ю. Фурмановим довелося демонструвати в багатьох країнах світу, в тому числі США. Ці технології, розроблені спеціалістами Інституту електрозварювання ім. Є. Патона (НАНУ) і успішно реалізовані хірургами України, завоювали міжнародне визнання. Особисто я вперше у світовій практиці провів електрозварювання шлунка у пацієнта. 2004 року за розробку спеціальної технології електрозварювання групу вчених удостоєно Державної премії України в галузі науки і техніки. Нині в Україні виконано понад 5000 таких операцій, їхню методику запроваджено в 15 провідних хірургічних клініках держави.
Ми одними з перших запровадили лапароскопічні технології. Наш госпіталь є навчальною клінічною базою кафедри факультетської хірургії № 2 Національного медичного університету ім. О. Богомольця, Української військово-медичної академії Міністерства оборони, на його базі функціонує Міжнародний центр нейрохірургії. Тут уперше в Україні впроваджено оперативні втручання на головному мозку й хребті із застосуванням хірургічної навігаційної системи «Стелс» (США), яка дає змогу контролювати проникнення в глибинні структури мозку з точністю до 1 мм. Щороку фахівці центру роблять близько тисячі операцій на головному та спинному мозку, хребті й периферичних нервах, рівень яких відповідає стандартам, прийнятим у країнах Європейського Союзу. Загалом у нашому госпіталі виконується щорічно понад 2000 операцій з післяопераційною летальністю 0,3–0,5%.
Завдяки тісній співпраці з кардіохірургічними відділеннями Інституту ім. М. Амосова на базі госпіталю зроблено операції на «відкритому» серці з приводу його природжених і придбаних вад. Одними з перших у державі нами проведено тромболізіс при гострому порушенні мозкового кровообігу за ішемічним типом, тромбоемболії легеневої артерії та інфаркті міокарда. Смертність з-поміж хворих на інфаркт міокарда становить 5–7%, що є одним із найкращих показників в Україні.
У нас проводяться дослідження і розробляються системи реєстрації фізіологічних параметрів людини для професійного психологічного відбирання кадрів на військову службу в СБ України. Це — лише частина роботи, яку виконують військові медики.
— Ваші опоненти кажуть, що військова медицина «з’їдає» надто багато коштів.
— Бюджет медичних закладів міністерств оборони, внутрішніх справ, прикордонних військ, Служби безпеки та інших військових формувань ледь перевищує 3% бюджету МОЗ України. Щодо лікувальних закладів СБУ, де обслуговується 0,23% загальної чисельності населення України, то на 2006 рік на утримання не лише лікувальних, а й санаторно-курортних закладів із державного бюджету було виділено 51,1 млн грн, тобто 0,3% консолідованого бюджету МОЗ України (18,5 млрд грн.).
Розміри фінансування медичних закладів СБУ не відрізняються від показників МОЗ України. Важливо також зазначити, що наші співробітники, пенсіонери та члени їхніх сімей, які обслуговуються у військово-медичних закладах відомства, в лікувальних закладах МОЗ України на обліку не перебувають, тобто фінансування не дублюється.
Нагадаю, що наше управління здійснює медичне забезпечення оперативних співробітників СБУ, в тому числі спецпідрозділу «Альфа», контррозвідки, а також співробітників Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони України та інших категорій осіб, інформація про яких є закритою. В наших лікувальних закладах добирають кандидатів для роботи не тільки у Службі безпеки, а й в Управлінні державної охорони, включаючи Службу охорони Президента, Службі зовнішньої розвідки з урахуванням специфіки кожної з них.
У структурі СБУ функціонує єдиний в державі Антитерористичний центр, до складу якого входять медичні працівники, робота яких вимагає постійної готовності до виконання завдань, пов’язаних з доступом до державних таємниць і необхідністю дотримання вимог конспірації.
До речі, передача військових медзакладів у підпорядкування МОЗ України суперечить чинному законодавству.
Важко зрозуміти на чому ґрунтується нестримне бажання деяких посадовців підпорядкувати військову медицину МОЗ України, що рівноцінно її знищенню. Адже наївно розраховувати на те, що МОЗ, отримавши до своїх наявних додатково 3,5–4% коштів, зможе радикально змінити ситуацію в галузі на краще, зокрема, суттєво підвищити рівень медичного забезпечення всього населення, в тому числі контингенту, який обслуговується у військово-медичних закладах цих відомств. За законами фізики міцність ланцюжка визначається найслабшою ланкою, і видалення більш міцної ланки не посилить міцність ланцюжка. Доцільно всі його складові довести до рівня міцного.

Розпитував Сергій ЗЯТЬЄВ

Візитна картка співрозмовника. Професор Михайло Захараш очолює військово-медичне управління Служби безпеки України, є член-кореспондентом АМН України, завідувачем кафедри факультетської хірургії Національного медичного університету ім. О. Богомольця, керівником Українського центру колопроктології. Він — заслужений лікар України, генерал-майор медичної служби запасу. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИСЛУХАЙМОСЯ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ
  • АСПІРИН ПРОТИ АСТМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».