Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ЧОРНА П'ЯТНИЦЯ» ІТАЛІЙСЬКОГО ФУТБОЛУ
Черговий вікенд в Європі не був насичений футбольними подіями, як це буває зазвичай. Швидше доводиться говорити про кримінал. Через заворушеня на трибунах під час гри «Катанья» — «Палермо» всі поєдинки першості Італії скасували. В Англії, Іспанії, Німеччині та Франції відбулися матчі чергових турів, де було зафіксовано кілька несподіваних результатів.

Італія
Проблема «вболівальників» на Апеннінському півострові давня та гостра. Майже щороку в Італії через безчинства місцевих «ультрас» потерпають люди. Дванадцять років тому чемпіонат Італії припиняли. Неділя 5 лютого 1995 року виявилася вільною від запланованих ігор через смерть вболівальника «Дженоа». Він загинув у бійці під час поєдинку «Дженоа» — «Мілан». Особливо важкими для місцевої поліції можна вважати так звані «дербі». У жовтні 1998-го північне «дербі» в серії С1 «Варезе» — «Комо» призвело до масштабних зіткнень «тіффозі» цих клубів за межами стадіону. 32 фанати (семеро з них — неповнолітні) заарештували. Через рік поліція не впоралася з охороною правопорядку напередодні ще одного «дербі», цього разу «тосканського»: «Піза» — «Ліворно». Внаслідок сутичок у місті завдано збитків на сотні мільйонів лір. У червні 2001-го сицилійське «дербі» «Мессіна» — «Катанья» принесло чергову трагедію: під час зіткнень після вибуху однієї з петард серйозно поранено 24-річного «тіффозі». За два тижні він помер у лікарні. У березні 2004-го «тіффозі» «Роми» та «Лаціо» разом виступили проти поліції. Під час зустрічі поширилися чутки, що в перерві поліцейська машина переїхала одного з уболівальників поблизу арени. Пізніше ця інформація виявилася хибною, але трибуни вже було не стримати. Підсумком побоїща стали 24 поранених і зірвано другий тайм. У квітні 2005-го на міланському «дербі» в рамках Ліги чемпіонів «Інтер» — «Мілан» «тіффозі» «нерро-адзури» зірвали матч, закидавши штрафний майданчик суперника пластиковими пляшками, парасольками, запальничками, петардами та димовими шашками. І ось нова трагедія, якої могло не бути.
Цьогорічне сицилійське «дербі» перенесли з неділі на п'ятницю через святкування, які мали відбутися на острові за два дні. Рішення було цілком логічним, з огляду на те, що сутички між фанатами «Катаньї» та «Палермо» є сумною традицією. Незважаючи на запобіжні заходи, трагедія таки сталася. Це попри те, що вболівальників «Палермо» пустили на трибуни лише на початку другого тайму. На 53-й хвилині гравець «Палермо» Карачола, перебуваючи в положенні «поза грою», уразив ворота «Катаньї». За збігом обставин саме в цей час поліція та керівництво стадіону «Массіміно» дозволили вболівальникам «Палермо» ввійти на трибуни. На них одразу полетів град петард з боку фанатів суперника. Поліцейським довелося застосувати сльозогінний газ, гру спинили на півгодини. Під час цієї паузи вбили стража порядку Філіппо Рачіті. Інспектор перебував на вулиці, де поліцейські щільно оточили стадіон. Він затримав фаната «Катаньї» та передав його колезі, щоб сходити за наручниками. Повернувся у свій автомобіль, а коли хотів вийти з нього, йому в голову поцілили піротехнічною ракетою. У лікарів не було шансів урятувати його життя. Поліцейський помер через 45 хвилин. Тим часом гра на стадіоні тривала, «Катанья» відновила рівновагу в рахунку, але дим знову заполонив поле. Удруге зустріч перервали на сімнадцять хвилин. На 83-й хвилині Ді Мікеле, зігравши рукою, забив м'яч у ворота Пантанеллі. Порушення правил було настільки очевидним, що захисники та воротар «Катаньї» не намагалися перешкодити гравцеві «Палермо» і очікували на свисток Фаріни, якого так і не було. Це вилилося в масові безпорядки після поєдинку, під час яких сотні людей поранено, з них близько 20 співробітників правоохоронних органів. Представники Федерації футболу Італії в ніч з п'ятниці на суботу зібралися на екстрену нараду. Підсумком зібрання стало припинення футбольного чемпіонату. «Ми відразу вирішили, що потрібно скасувати всі матчі,— заявив голова Федерації футболу Італії Лука Панкаллі.— Ми маємо відреагувати жорстко та вжити відповідних заходів. Італійський футбол зупинено, тому що це вже не футбол, це навіть не спорт». За словами Панкаллі, федерація обмірковує рішення про зняття своєї заявки на право проводити Євро-2012. Його підтримав прем'єр-міністр Романо Проді. Рішення щодо подальшої долі італійської футбольної першості має розглядатися сьогодні.

Англія, 26-й тур
Тур Прем'єр-ліги розпочався з мерсисайдського дербі. Футболісти «Ліверпуля» та «Евертона» так і не змогли відзначитися у цьому поєдинку. Щоправда, вважати, що матч був нецікавим — не варто. Небезпечні моменти часто виникали біля обох воріт, але добре діяли голкіпери команд Ховард і Рейна. Отже, «Ліверпуль» вперше втратив очки після п'яти перемог поспіль і, напевно, ця нічия не дасть змоги підопічним Бенітеса втрутитися у боротьбу за чемпіонство. Для футболістів «Челсі» дербі склалося краще, ніж для «Ліверпуля». Вдруге поспіль у матчі чемпіонату в стартовому складі «аристократів» з'явився Андрій Шевченко. Слід зазначити, що українець знову провів непоганий матч, він асистував Лемпарду, коли той забивав переможний м'яч. У підсумку, команда Мурінью перемогла з мінімальним рахунком і збільшила відрив від «Ліверпуля» до семи очок.
Лондонський «Арсенал» зіграв внічию (1:1) з «Міддлсбро». «Тоттенхем» продовжив неприємну традицію, програвши «Манчестер Юнайтед» ушосте поспіль у рідних стінах. Розгром господарів розпочався наприкінці першого тайму, коли Кріштіану Роналду холоднокровно реалізував пенальті. На початку другої половини гри манкуніанці Неманья Відич після кутового відправив м'яч у сітку воріт Робінсона. Ще за кілька хвилин Скоулз, після сольного проходу Роналду, довів рахунок до розгромного. Крапку в цьому матчі поставив валлієць Райан Гіггз. До того ж, заключні п'ять хвилин у воротах гостей провів польовий гравець Джон О'Ши, який замінив голкіпера ван дер Сара, котрий, у свою чергу, зламав ніс і вибув з гри на невизначений термін. Отже, боротьба за чемпіонство триває між «Манчестером» і «Челсі». Підопічні Фергюсона не дають підстав хлопцям Муріньо думати про тріумф у Прем'єр-лізі. В цьому турі у своєму новому клубі «Уіган» дебютував екс-донеччанин Джуліус Агахова. Нігерієць провів на полі 85 хвилин і допоміг своїй команді перервати неприємну восьмиматчеву програшну серію.
Результати матчів туру: «Тоттенхем» — «Манчестер Юнайтед» — 0:4, «Астон Вілла» — «Вест Хем» — 1:0, «Уотфорд» — «Болтон» — 0:1, «Фулхем» — «Ньюкасл» — 2:1, «Ліверпуль» — «Евертон» — 0:0, «Чарльтон» — «Челсі» — 0:1, «Міддлсбро» — «Арсенал» — 1:1, «Уіган» — «Портсмут» — 1:0, «Блекберн» — «Шеффілд Юнайтед» — 2:1, «Манчестер Сіті» — «Рідінг» — 0:2.

Німеччина, 21-й тур
Перший матч «Баварії» під керівництвом Оттмара Хітцфельда завершився принизливою поразкою від «Нюрнберга» на його полі. Фахівець, котрий тренував мюнхенський клуб до 2004 року й виграв із ним чотири чемпіонські титули, два Кубки Німеччини та Лігу чемпіонів, повернувся до «Баварії» после несподіваної відставки Фелікса Магата. Хітцфельд поспішив заявити, що в нинішньому сезоні «Баварія» боротиметься за чемпіонство. Однак повернення тренера ознаменувалося фіаско від «Нюрнберга», який побудував гру на контратаках і в тактичному плані за всіма статтями переміг «Баварію». На тринадцятій хвилині нападник збірної Росії Іван Саєнко реалізував вихід віч-на-віч із Олівером Канном. Після марних спроб «Баварії» відігратися «Нюрнберг» на 71-й хвилині забив другий м'яч. Фланговий навіс Вратислава Гришка закінчився влучним ударом із близької відстані у виконанні Шрота. Нарешті, на 86-й хвилині Саєнко знайшов у штрафному майданчику Вітека, який легко розібрався з Даніелем Ван Бюйтеном і встановив остаточний рахунок у поєдинку — 3:0 на користь господарів.
У неділю було зіграно центральний матч туру, а можливо, й всього чемпіонату. На «Везерштадіоні» зустрічалися лідери — «Вердер» і «Шальке». Гості запропонували бременцям неприємну для них гру, не залишаючи півзахисникам «Вердера» часу для прийняття рішень. Внаслідок цього «Вердеру» не вдалося забити жодного м'яча у ворота суперника. Зате гості провели дві чудові контратаки, які вдало завершував Ловенкрандс. Отже, після звітного туру «Шальце» гордо окупував перший рядок турнірної таблиці. «Вердер» відстав на три очки, а «Штутгарт» — на сім. «Баварію» та лідера розділяє відстань у одинадцять очок. Звісно, шанси у мюнхенців заволодіти «Срібною Салатницею» залишаються, та відверто кажучи, вони мінімальні. Найімовірніше, Хітцфельду варто акцентувати свою увагу на матчах Ліги чемпіонів, де незабаром відбудуться поєдинки з мадридським «Реалом».
Результати матчів туру: «Вердер» — «Шальке-04» — 0:2, «Боруссія» (Дортмунд) — «Штутгарт» — 0:1, «Алеманія» — «Ганновер» — 1:4, «Армінія» — «Боруссія» (Менхенгладбах) — 0:2, «Герта» — «Гамбург» — 2:1, «Айнтрахт» — «Майнц» — 0:0, «Енергі» — «Бохум» — 0:0, «Вольфсбург» — «Байєр» — 3:2, «Нюрнберг» — «Баварія» — 3:0.

Іспанія, 21-й тур
Невдало у звітному турі зіграли лідери. «Севілья» не змогла забити у ворота одного з аутсайдерів першості сан-себастьянського «Реалу». На виправдання господарям можна сказати лише те, що у цьому матчі не зміг взяти участь найкращий бомбардир чемпіонату Фредерік Канут. Мадридський «Реал» не тільки не забив «Леванте», а ще й примудрився пропустити у власні ворота після чітко реалізованого пенальті у виконанні Сальви. Цей тур дав зрозуміти, що в футболістів «Реала» відсутня комбінаційна гра, а тому розраховувати на щось серйозне у нинішньому сезоні не доводиться. Каталонська «Барселона» на виїзді не змогла переграти «Осасуну» — 0:0. У цьому поєдинку після довгої перерви на полі з'явився нападник каталонців Самуель Ето'О, який провів на полі останні п'ять хвилин. «Барселоні», на відміну від «Реала», в останніх матчах бракує швидкості при переході від оборони до атаки. Не можемо пройти повз успіх екс-динамівця Маріса Верпаковскіса, який у поєдинку Кубка Іспанії, що відбувався в середині тижня, забив перший гол у Іспанії. У звітному турі він провів на полі останні сімнадцять хвилин, але врятувати клуб із передмістя Мадрида від поразки у матчі з «Расингом» не зміг.
Результати всіх матчів туру: «Рекреативо» — «Вільярреал» — 2:1, «Севілья» — «Реал Сосьєдад» — 0:0, «Cельта» — «Гімнастік» — 1:1, «Расінг» — «Хетафе» — 1:0, «Реал» — «Леванте» — 0:1, «Еспаньол» — «Сарагоса» — 1:2, «Депортиво» — «Мальорка» — 1:0, «Валенсія» — «Атлетико» — 3:1, «Осасуна» — «Барселона» — 0:0.
Франція, 23-й тур
Черговий тур першості Франції не відповів на запитання, коли зможе знайти свою гру лідер чемпіонату «Ліон». Підопічні Жерара Ульє зазнали третьої поразки в останніх чотирьох поєдинках. Тепер відрив найближчого переслідувача ліонців від «Ланса» скоротився до одинадцяти очок. Суперник донецького «Шахтаря» в Кубку УЄФА «Нансі» після серії з чотирьох матчів без перемог здобув три очки у поєдинку з «Тулузою». У центральному матчі туру ПСЖ і «Марсель» не змогли виявити переможця. Зустріч закінчилася внічию — 1:1.
Результати матчів туру: «Лілль» — «Нант» — 0:0, «Ніцца» — «Бордо» — 2:1, «Сент-Етьєн» — «Сєдан» — 1:2, «Лорьян» — «Ле Ман» — 2:1, «Сошо» — «Ренн» — 0:0, «Нансі» — «Тулуза» — 2:1, «Монако» — «Осер» — 2:1, «Валансьєн» — «Ланс» — 1:3, «Труа» — «Ліон» — 1:0, «Марсель» — ПСЖ — 1:1.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДОМАШНІ ЧЕМПІОНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».