Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
ЧИ ЗАВІТАЮТЬ В УКРАЇНУ «ВІСКОНСІН» РАЗОМ З «НОВОЮ КАЛЕДОНІЄЮ»?
Як свідчать спеціалісти, захворюваність на грип і ГРВІ перевищує сумарну захворюваність на всі інші інфекції, разом узяті. Щороку ВООЗ збирає у своїх чотирьох наукових центрах усю інформацію про віруси, що є в природі. Після досліджень робляться висновки стосовно вірусу, який циркулюватиме в наступному сезоні. Згідно з цим модифікують вакцину, якою провадяться щеплення, і придатна вона до використання лише один рік.

У світі склалась надзвичайна ситуація, пов'язана з можливим виникненням пандемії грипу. Одночасна циркуляція людських типів вірусів грипу (Н1N1, НЗN2) і високопатогенних штамів «пташиного грипу» (Н5N1, Н7NЗ) може призвести до утворення пандемічного варіанта вірусу «пташиного грипу», що є небезпечний для людини.
У процесі розвитку пандемії грипу ВООЗ виокремлює три періоди та шість основних фаз готовності до неї.
У перший — міжепідемічний період, що охоплює дві фази, потрібно забезпечити досягнення повної готовності до пандемії грипу на місцевому та загальнодержавному рівні.
Фаза перша. У цей час серед населення не виявляється нових (людини або тварини) підтипів вірусу грипу, але підтип вірусу грипу, який спричинив випадки захворювань у людей, може циркулювати у тварин, зокрема птахів. У цьому разі вважається, що ризик захворювання чи інфікування людини низький.
Фаза друга. Нових підтипів вірусу грипу в людей не виявлено, проте підтип цього збудника, що циркулює серед тварин, зокрема птахів, може істотно вплинути на захворюваність людей.
У другий період — загрози виникнення пандемії чи панзоотії, що охоплює три фази, потрібно забезпечити якнайшвидше виділення нового підтипу вірусу грипу, вивчення властивостей та передавання його зразків або ізолятів до референс-лабораторій ВООЗ (м. Лондон) і Міжнародного епізоотичного бюро (м. Вейбридж, Велика Британія), а також раннє виявлення, реєстрацію випадків грипу, зумовленого атиповим штамом збудника, проведення заходів щодо запобігання новим випадкам інфікування.
Фаза третя. Виявлено випадок зараження людини новим підтипом вірусу, проте передачу (трансмісію) його від однієї особи до іншої не встановлено, хоча це можливо, зокрема під час близьких контактів.
Фаза четверта. Пов'язана з формуванням у певний проміжок часу невеликих (за кількістю інфікованих осіб) груп ризику та обмеженим поширенням вірусу від людини до людини.
Фаза п'ята. Подальше збільшення (за кількістю інфікованих осіб) груп ризику, але вірус ще не повністю набув здатності до поширення (істотний ризик виникнення пандемії).
У третій — пандемічний період потрібно забезпечити зведення до мінімуму її наслідків. На це спрямовується діяльність усіх центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
Фаза шоста. Пандемія — інтенсивне поширення грипу та високий рівень захворюваності серед населення України, багатьох держав європейського регіону, світу.
Панзоотія — інтенсивне поширення та високий рівень захворюваності на грип тварин чи птахів на території України, держав європейського регіону, світу.
...Співробітник Центру грипу МОЗ України, Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України Алла Мироненко не раз виступала на шпальтах «Демократичної України».
— Алло Петрівно, ми вкотре зустрічаємось з Вами у вашому незвичайному музеї грипу. Бо у вашому закладі не можна ані побачити, ані почути усіх тих 200 вірусів грипу, котрі колись «гуляли» як на теренах України, так і в багатьох країнах світу. Вони цілком безпечні, адже «сидять» у скляних пробірках. Свого часу вони наробили чимало шкоди — забрали життя багатьох людей, завдали економічних збитків. Чи потрібен такий музей нині?
— Безперечно. Якщо науковці знають, якими вірусами спричинено епідемії, тоді відомо, яку вакцину слід виготовляти.
— Нинішня зима піднесла сюрприз. Що кажуть спеціалісти, буде цього року грип чи ні?
— Ситуація поки що спокійна як у нас, так і в Європі. Найвірогідніше, це пов'язано з незвичною погодою, хоча торік до нас «завітав» грип, починаючи з перших чисел березня, і сплеск захворювання тривав до середини квітня. Тоді зима теж була нестандартна — то сильні морози, то відлига. Проте грип все-таки прийшов, хоча із запізненням.
У США, приміром, значно прохолодніше і там у чотирьох штатах триває епідемія. Виділено штами грипу «Нова Каледонія». До цього штаму в нашого населення утворився імунітет, оскільки він «погуляв» на теренах України у 2001-2003 роках. А ось вірус штаму «Вісконсін» нам загрожує. Його назвали як один зі штатів США, де власне він і був виділений у 2005 році. Отож невдовзі чекаємо «Вісконсін» у себе. Його в нас ще не було, і для населення він новий. Цей вірус, а також, вірогідно, частково і вірус «Нова Каледонія» можуть стати причиною підйому захворюваності у населення України. Звичайно, значна частина людей восени зробили щеплення. Але тоді були проблеми з вакциною.
— Як Ви вважаєте, чи варто робити щеплення проти грипу?
— Якщо є можливість, то ще не пізно зробити щеплення. Напевно, захворювання слід очікувати за місяць.
— Яким верствам населення найперше треба остерігатися грипу?
— Безумовно, грип — недуга неприємна. Коли він виникає у великих колективах, то приносить із собою чимало проблем для багатьох людей. До груп підвищеного ризику, пов'язаних із грипом та його ускладненнями, належать люди похилого віку, дорослі й діти з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, враховуючи дітей, які страждають на бронхіальну астму, стаціонарні хворі, дорослі й діти з імунною недостатністю, в тому числі ВІЛ-інфіковані, вагітні, котрі належать до групи підвищеного ризику, медичні працівники, військові, люди, які працюють у великих колективах.
Отже, ті, хто не хоче захворіти і ризикувати своїм здоров'ям, роблять щеплення. Бо якщо навіть не спостерігатиметься високої захворюваності населення, віруси все одно циркулюватимуть і буде сплеск захворюваності, потерпатимуть найбільш ослаблені.
— Що таке імунітет і від чого він залежить, бо, кажуть, коли в людини сильна імунна система, то вона допомагає швидко подолати хворобу.
— Імунітет — поняття складне. Це ціла система в живому організмі, вона є як у людини, так і в тварин. Завдання його — захищати організм. Є, зокрема, антитоксичний і протиотрутний імунітет. Відхиляючись від теми, скажу, що у давнину фараонам свідомо давали маленькі дози отрути, і внаслідок цього організм виробляв імунітет на неї. Якщо хтось намагався отруїти фараона великою дозою отрути, то антитіла, які вироблялися в організмі, «зв'язували» складові отрути в організмі й виводили їх.
— Як стреси впливають на імунітет людини?
— Імунна, ендокринна і нервова системи — ніби своєрідний трикутник, і якщо в ньому порушується хоч один елемент, одразу дають збій всі інші. Коли у людини «страждає» нервова система, то порушується діяльність ендокринної й знижується імунітет. Людина в такому стані може захворіти, і не лише на грип чи ГРВІ.
— Існує думка, що мікростреси навіть корисні.
— Якщо людина хвилюється або переживає невеликий стрес, то в організмі (це величезна хімічна фабрика) йде викид адреналіну в кров. Він ніби «запускає» в дію захисні сили організму. Коли складається ситуація так, що у людини гіперстрес, тобто сильне нервове напруження, то, навпаки, імунітет пригнічується, і в період гострого стресу можна не захворіти, а трохи пізніше на людину «накинуться» хвороби, яких вона не очікувала.
— Тож напрошується висновок: аби не мати неприємностей з грипом, ГРВІ та їхніми наслідками, доцільно зробити щеплення. А якою вакциною?
— В Україні щеплення проводиться вакциною останнього покоління, яка добре себе зарекомендувала. Це — Інфлувак. Вакцина епідемічно актуальна, зареєстрована в Україні, найсучасніша, в одноразовому шприці. Що надто важливо — вона не містить консервантів.
За кордоном найперше вакцинуються студенти, військові, медики і люди похилого віку. Певно, одна зі складових того, що тривалість життя людей старшого віку на Заході значно вища, ніж у нас,— те, що вони не хворіють на грип, а значить не помирають від його ускладнень.
Грип, як свідчать спеціалісти, щороку «дістає» кожного п'ятого співвітчизника. Це, у свою чергу, б'є по економіці нашої держави. Тому вакцинація — поки що найкращий засіб уберегтися від неприємностей.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ГОСПІТАЛЬ — ВІД СЛОВА «ГОСТИННИЙ»
  • БІЛИМ МИШАМ «ПТАШИНИЙ» ГРИП НЕ СТРАШНИЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».