Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІНДІЯ СТАЄ ГЛОБАЛЬНОЮ ПОТУГОЮ
За радянських часів у Кремлі Індію вважали основним партнером у світі, який звільнився від колоніалізму. Інтенсивно розвивалася економічна й технічна співпраця. Саме тоді, зокрема, за сприяння СРСР, в цій країні побудували чимало енергетичних та металургійних підприємств. Після розпаду Радянського Союзу протягом певного часу темп співпраці за інерцією залишався на попередньому рівні. У другій половині 1990-х років взаємодія дістала інше ідеологічне обґрунтування. Тодішній російський міністр закордонних справ Євген Примаков висунув ідею пошуку Росією свого місця в процесі формування так званого багатополюсного світу. Відповідно до такого бачення Індія та Китай мали стати основними російськими партнерами.

Реалізація цього завдання спочатку була пов’язана головним чином із зростанням обсягу продажу військової техніки російського виробництва цим двом країнам. Причому Росія навіть не засудила проведення в травні 1998 року випробувань в Індії ядерної зброї. Навпаки, Москва вітала активну політику Делі в Центральній Азії, що мало збалансувати в цьому стратегічному регіоні вплив Сполучених Штатів та Китаю. Важливим кроком у зазначеному напрямі стало, зокрема, торішнє відкриття в Таджикистані першої закордонної індійської військово-повітряної бази.
За часів першого президентського терміну Володимира Путіна російсько-індійське торговельне та інвестиційне співробітництво поглибилося. Індійська економіка, що швидко розвивається, потребує все більше енергетичних ресурсів. Країна, яка посідає друге після США місце у сфері комп’ютерних технологій, стає дедалі важливішим технологічним партнером Росії.
Водночас Індія, спровокувавши російсько-американську конкуренцію за свій ринок, отримує преференції від обох своїх стратегічних партнерів. Зокрема, рік тому за підсумками візиту президента США Джорджа Буша Індія фактично домоглася визнання американцями свого ядерного статусу, віддавши під контроль МАГАТЕ свої атомні станції. Натомість США збуватимуть в Індії ядерне паливо. Натомість Росія запропонувала нижчі ціни на будівництво нових ядерних реакторів.
Зазначені тенденції були підтверджені під час перебування 25–26 січня 2007 року в Індії президента Володимира Путіна. Основні результати цього візиту пов’язані з вирішенням важливих проблем двосторонніх відносин. Зокрема, сторони домовилися, що значна частка індійського боргу Москві трансформується в інвестиційний капітал, тобто залишиться в Індії вже у вигляді російських інвестицій. Росія отримала великий контракт на побудову чотирьох реакторів на індійській атомній станції Куданкулам у штаті Тамілнад. У військовій сфері країни домовилися про спільну розробку винищувача п’ятого покоління. Крім того, Індія отримала ліцензії на виробництво російської зброї на власних підприємствах.
Отже, Делі, чий вплив стає дедалі глобальнішим, намагається збалансувати відносини з основними партнерами — США, Росією, Китаєм. Завдяки цьому, маючи стабільні ринки збуту, індійська економіка залишається однією з найдинамічніших у світі, що поглиблює зацікавленість всіх її партнерів.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПУТІН ЗІБРАВ ЖУРНАЛІСТІВ
  • США СТУРБОВАНІ РОЗВИТКОМ КИТАЙСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ
  • ЧЕРЕЗ ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ ЛЮДСТВО ПИТИМЕ МЕНШЕ ВОДИ
  • ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ ПОТРЕБУЄ НАДІЙНОЇ СИСТЕМИ СТАНДАРТІВ
  • КИТАЙ: ЗЕМЛЯ — ТІЛЬКИ КОЛЕКТИВНА
  • «МОСКВИЧАМ — ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»
  • ЩО ТАКЕ ГОРІЛКА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».