Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
МОНА ЛІЗА ПОХОВАНА У МОНАСТИРІ УРСУЛІНОК

Науковець стверджує, що вивчивши тисячі архівних документів, установив місце поховання Мони Лізи. Він переконаний, що саме дружина флорентійського купця Франческо дель Джокондо була моделлю для знаного портрета. Леонардо почав над ним працювати 1502-го або 1503 року, коли родина Джокондо жила навпроти його будинку на вулиці Віа Гібелліна. За чотири роки художник закінчив картину, але не віддав замовникові, вона зберігалася в Леонардо до його смерті — 1519 року. Нині полотно перебуває в Парижі, в Луврі.
Щоправда, особистість Джоконди є досі підставою для дискусій. Німецький мистецтвознавець Магдалена Зейст заявляє, що насправді на полотні зображена незаконна донька міланського герцога Галеаццо — Катерина Сфорца, графиня Форлі. Нещодавно знайшли її портрет, написаний маловідомим художником Лоренцо ді Креді. Дослідниця переконана: на двох картинах та сама особа, тільки з інтервалом у 15 років. Сфорца була однією з найяскравіших жінок тієї епохи. Одружившись у чотирнадцять років і народивши першу дитину в п'ятнадцять, вона загалом мала 11 дітей, троє чоловіків (кожен наступний був впливовішим за попереднього, всіх їх вона пережила) та незліченну кількість коханців, за допомогою яких вирішувала насамперед політичні завдання.
За іншими версіями стверджується, що картина насправді є портретом матері Леонардо, а її загадкову усмішку пояснює хвороба нерва обличчя. Американські вчені, котрі опрацювали на комп'ютері автопортрет Леонардо та «Джоконду», дійшли висновку, що це — автопортрет Леонардо. Такі жарти були цілком у дусі епохи Відродження.
Однак достеменно відомо, що художник отримав замовлення і виконав портрет дружини Франческо дель Джокондо, повідомляє «Львівська газета». Дослідники припускають, що справжньою Моною Лізою може виявитися портрет невідомої, знаний під назвою «Коломбіна».


ВОГНЕБОРЦІ ВРЯТУВАЛИ БЕЗДОМНУ КІШКУ
Дві доби провела на дереві звичайна дворова кішка у Херсоні. Які обставини загнали туди бідолаху — не відомо, але спуститись самотужки вона не наважувалась. Увесь час жалібно нагадувала про себе голосним нявчанням. Однак лише один із мешканців навколишніх п'ятиповерхівок по-справжньому зацікавився її долею. Чоловік телефонував у різні інстанції, а йому відмовляли у допомозі, мотивуючи тим, що кішку можуть зняти за умови оплати наданих послуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.
Усе-таки знайшлись ті, хто надав допомогу безкоштовно. На місце пригоди прибуло відділення СДПЧ-2. Коли пожежники приставили до дерева висувну драбину, тварина відразу повірила у своє спасіння, і з надією з висоти дивилася на людей. За кілька хвилин місцева «Муся» була на землі.
Такі рятувальні роботи не входять до обов'язків пожежно-рятувальної служби УМНС області. Проте ні пожежники, ні працівники оперативно-координаційного центру, звісно, не пошкодували, що допомогли кішці.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ТЕСТ
  • ФАКТ
  • ДИВА
  • КРОСВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».