Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЧОМУ НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ РІЗНИЦЯ?
До редакції звертаються батьки, усиновителі, опікуни дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства. Їх хвилює питання, чому січневі 2007 р. виплати на обділених долею дітей подекуди менші, ніж грудневі 2006 р. Ситуацію роз’яснює заступник директора Департаменту в справах інвалідів Міністерства праці та соціальної політики України Оксана Полякова.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають водночас право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», на пенсію й державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) один із зазначених видів виплат. Якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», ці виплати призначають одночасно.
До речі, у 2005 та 2006 роках інвалідам з дитинства та законним представникам дітей-інвалідів, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії, виплачували різницю між розмірами державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам та пенсії, яку вони отримували.
Цю різницю виплачували за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.
Таким чином, незалежно від того, де перебував інвалід з дитинства та дитина-інвалід у 2005–2006 рр. — на обліку в органах Пенсійного фонду чи в органах праці та соціального захисту населення, загальна сума виплати була не менша, ніж розмір державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» для цієї категорії громадян.
Однак Законом «Про Державний бюджет України на 2007 рік» цього року не передбачено виплати отримувачам пенсій з числа інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів різниці між розмірами державної соціальної допомоги і пенсії. Через це інвалідам з дитинства та законним представникам дітей-інвалідів, які отримували зазначену різницю, потрібно звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання для призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».
Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам призначається від дня звернення за її призначенням.
Якщо інваліди з дитинства та законні представники дітей-інвалідів, які раніше перебували на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі зазначеної різниці, звернуться за призначенням державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» до органів праці та соціального захисту населення до 1 квітня 2007 року, то за погодженням Кабінету Міністрів цій категорії громадян зазначену державну соціальну допомогу призначатимуть з 1 січня 2007 року з урахуванням сум виплаченої пенсії.
Розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства й дітям-інвалідам й надбавки на догляд визначається у відсотках прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.
Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства І групи призначається у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за інвалідом з дитинства І групи встановлюється в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отже, розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства І групи разом з надбавкою на догляд з 1 січня 2007 року становить 570 грн, з 1 квітня — 580,5, з 1 жовтня — 592,5 грн.
Для інвалідів з дитинства ІІ і ІІІ груп розмір цієї допомоги — 80 і 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, або: для інвалідів з дитинства ІІ групи з 1 січня 2007 р. сягає 304 грн, з 1 квітня — 309,6, з 1 жовтня — 316 грн.; для інвалідів з дитинства ІІІ групи з 1 січня 2007 р. — 228 грн, з 1 квітня — 232,2, з 1 жовтня — 237 грн; розмір надбавки на догляд одиноким інвалідам з дитинства ІІ і ІІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду, з 1 січня 2007 року становить 57 грн, з 1 квітня — 58,05, з 1 жовтня — 59,25 грн.
Одиноким інвалідам з дитинства ІI і III груп, які за висновком МСЕК потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними до державної соціальної допомоги в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд одинокому інвалідові з дитинства ІІ або ІІІ групи призначається на підставі його заяви, де повідомляється про відсутність працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати, довідка про склад сім’ї, видана уповноваженим органом за місцем проживання, висновок медико-соціальної експертної комісії, де зазначено, що інвалід потребує постійного стороннього догляду.
Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім того, до державної соціальної допомоги дітям-інвалідам може бути призначена надбавка на догляд. Розмір державної соціальної допомоги на дитину-інваліда з 1 січня 2007 року сягає 266 грн, з 1 квітня — 270,9, з 1 жовтня — 276,5 грн. (без урахування надбавки на догляд).
З 1 січня 2006 року розмір призначеної державної соціальної допомоги дітям-інвалідам, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, збільшено на 50% і становить: з 1 січня 2007 року — 399 грн, з 1 квітня — 406,35, з 1 жовтня — 414,75 грн (без урахування надбавки на догляд).
Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до шести і від 6 до 18 років становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікунові, піклувальнику, які не працюють і фактично доглядають за дитиною-інвалідом. Цю надбавку призначають без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, в якій вона виховується.
Розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом віком до шести років з 1 січня 2007 року сягає 217 грн, з 1 квітня — 221, з 1 жовтня — 225 грн; розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом віком від 6 до 18 років з 1 січня 2007 року становить 279 грн, з 1 квітня — 284, з 1 жовтня — 289,5 грн.
Інваліди з дитинства, які перебувають на повному державному утриманні, отримують 25% призначеного розміру державної соціальної допомоги. Решта суми (за їхньою заявою або заявою законного представника) перераховується установі (закладу), де перебуває інвалід з дитинства, на поліпшення умов проживання в установі (закладі).
Дітям-інвалідам, які перебувають на повному державному утриманні, державна соціальна допомога виплачується в розмірі 50% призначеної суми та перераховується на їхні особисті рахунки в банку. Інші 50% перераховуються на рахунок установи (закладу) за місцем перебування дитини. Дітям-інвалідам із числа сиріт за період перебування на повному державному утриманні державна соціальна допомога виплачується у повному розмірі та перераховується на їхні особисті рахунки в банку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ВСТОЇТЬ БІДНІСТЬ?
  • ГРОМАДА — СИЛА
  • ДЛЯ ТИХ, ХТО «ВИПАВ» ІЗ ЖИТТЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».