Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
НЕ ГОЛИЙ І НЕ ОДЯГНУТИЙ...
За часів СРСР популярним був такий жарт: «Радянська людина — це та, котра створює собі якомога більше труднощів, а потім героїчно намагається їх подолати». Нині в українській політиці це формулювання якнайкраще пасує можновладцям. Хтозна, можливо, це тому, що більшість з них є вихідцями з радянської системи...

Ще до завершення другої парламентської сесії Президент Віктор Ющенко, як і минулого літа, виступив з ініціативою проведення загальнодержавного «круглого столу». Дійство це попередньо було призначене на 14 лютого. Тоді гострослови усіляко «підколювали» главу держави, мовляв, його миролюбна вдача не могла обрати іншого дня для такого заходу. Адже 14 лютого, як відомо, День святого Валентина, більше відомий в народі, як день закоханих.
Однак за два дні після ухвалення рішення про «полюбовний круглий стіл» опоненти Ющенка з антикризової коаліції зварили інше «приворотне зілля», котрим почастували лідерку БЮТу Юлію Тимошенко. В результаті, як відомо, вона погодилася підтримати «коаліціянтів» у їхньому пориві подолати президентське вето на Закон «Про Кабінет Міністрів».
По суті, відтоді українські політики втратили спокій і тільки те й роблять, що дебатують навколо найзлощаснішого з шедеврів законотворчої думки. Позавчора під вечір Голова Верховної Ради Олександр Мороз підкинув новий поворот сюжету. Він примудрився так «опублікувати» закон, що навіть у разі подальшого «заморожування» цієї теми, їм вистачить «пороху», аби навзаєм обмінюватися політичними залпами.
Текст закону про Кабмін з’явився на офіційному сайті ВР, певна річ, за підписом пана Мороза. Бо Президент після вдалого маневру з накладанням повторного вето від згаданого бестселера резонно абстрагувався. Те ж, що зробив спікер, нагадує українську народну казку, де головна героїня, виконуючи забаганку царя, відправилася до нього «не пішки і не на возі», а також «не гола і не вдягнута».
Голова ВР нібито опублікував закон про Кабінет Міністрів, але документ із сайту (навіть такого поважного, як парламентський) не може вважатися чинним, йому не може бути надано спеціальний реєстраційний номер, а відтак підпорядковуватися його нормам теж не можна.
Скидається на те, що публікація на сайті Верховної Ради — це щось на кшталт «проби пера». Олександр Мороз і його соратники по антикризовій коаліції воліють подивитися на реакцію з табору супротивників. Вона не забарилася: появу документа коментують усі, кому не ліньки.
Доцільно також зазначити, що на парламентській Інтернет-сторінці текст документа про Кабінет Міністрів був і так. Щоправда, не як закон, а лише як проект. Власне, тим і виграє сайт Верховної Ради перед багатьма офіційними Інтернет-порталами, що на ньому можна віднайти всі законодавчі новинки, відстежити історію їхнього розгляду. До речі, перипетії з багатостраждальним урядовим документом тут також зафіксовані. Зокрема, відсутність у кінцевому варіанті сумнозвісного четвертого пункту сьомої частини ст. 23. Через який стало можливе накладання повторного президентського вето.
Утім, повернімось до ідеї з новим «круглим столом». Ситуація навколо нього підтверджує ще одну відому приказку: хочеш миру, готуйся до війни. 12 січня, у день подолання першого вето на закон про Кабінет Міністрів, антикризовики буцімто були готовими до «миру». Адже ще напередодні про потенційний «круглий стіл» номер два говорили не лише Віктор Ющенко, а й Олександр Мороз і Віктор Янукович. Але «партія війни» у вигляді подолання вето була розіграна, як справжнісінький бліцкриг.
Тепер же Президент висуває умови, згідно з якими «круглий стіл» може відбутися 14 лютого. Зрозуміло, головна з них — урахування його позиції в нинішньому протистоянні навколо кабмінівського закону. Глава держави пропонує відмовитися від ідеї скасування посади секретаря Ради національної безпеки і оборони. Нагадаємо, відповідну ініціативу офіційно зареєстрували депутати з Партії регіонів наприкінці другої парламентської сесії. До речі, цей проект можна знайти на сайті Верховної Ради.
Не до душі главі держави й намагання «антикризовиків» ухвалити спеціальний закон про Президента. Він, як і більшість правників, вважає, що в Конституції його повноваження виписано детально, а тому ухвалювати окремий документ немає потреби. До речі, нескладно передбачити, що так само, як «регіонали» за допомогою представників СПУ та КПУ проштовхували збільшення повноважень уряду у відповідному законі, так само тепер вони намагатимуться законодавчо «зрізати» навіть ті повноваження у Президента, які в нього лишилися.
Цікаво напередодні можливого «круглого столу» номер два подивитись на головне досягнення попереднього, котрий відбувався минулого літа. Як відомо, той «круглий стіл» завершився підписанням Універсалу національної єдності. Але коли політики з пропрезидентського табору говорять про відверте ігнорування Універсалу «регіоналами», вони зазвичай згадують лише питання НАТО і земельних відносин.
Справді, поведінка «антикризовиків» і особисто Віктора Януковича дає підстави говорити, що ці пункти Універсалу, виписані відповідно у пунктах 27 і 21, ними ігноруються найбільше. Але давайте прискіпливіше поглянемо на шостий пункт документа, котрий 2 серпня 2006 року відчинив перед Януковичем двері до прем’єрського кабінету.
«Реформування структур виконавчої влади та унеможливлення політизації державної служби через першочергове ухвалення законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про державну службу» (нова редакція), підготовлених для внесення (увага! — Авт.) Президентом України до Верховної Ради України». Так звучить шостий пункт Універсалу національної єдності, під яким, серед інших, красуються підписи Голови ВР Олександра Мороза і Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Себто обидва політики ще 2 серпня взяли на себе зобов’язання ухвалити закон про уряд, котрий подасть до парламенту Віктор Ющенко.
Як відомо, Президент справді подавав до Верховної Ради відповідний законопроект. У листопаді його, разом із двома іншими, було розглянуто в першому читанні. Один із цих двох інших — це депутатський документ, поданий Миколою Онищуком, а інший — варіант, розроблений в урядових «пенатах». Саме його тоді було проголосовано у першому читанні. Відтоді почався стрімкий поступ нинішньої політичної теми номер один. Дивно, що навіть «нашоукраїнці» та чільники президентського Секретаріату чомусь не надто вказують саме на це найвідвертіше порушення Універсалу. Бо ж і вступу до НАТО, і продажу землі «регіонали» поки остаточно не сказали «ні». Йдеться лише про відтермінування. До президентського законопроекту про Кабмін просто немає вороття.
Спікер Олександр Мороз не раз повторив, що президентські зауваження до закону про Кабінет Міністрів таки будуть враховані. Та він продовжує наполягати на тому, щоб це було зроблено після запровадження в дію того варіанта, на який Віктор Ющенко наклав повторне вето. Мовляв, потім депутати розглянуть президентські пропозиції. Більше того, спікер твердить, що підготовка відповідного документа вже розпочалася. Цікаво, після прикладу відвертого невиконання зобов’язань, чи багато буде охочих повірити панові Голові ВР?

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • КАБМІН І ПРЕЗИДЕНТ — «ТРЕТІ ОСОБИ»
  • ПРАВОЗАХИСНИК — ПРО ОБОВ’ЯЗКИ ОМБУДСМАНА
  • БЮТ ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».