Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПЕРЕГОНИ В СОТ ТРИВАЮТЬ
Наприкінці минулого тижня Прем'єр-міністр України Віктор Янукович у Женеві провів переговори з генеральним директором Світової організації торгівлі Паскалем Ламі. Важливе для нашої країни засідання переговорної групи відбудеться 18 лютого. Саме тоді буде вирішено питання, чи стане Україна членом СОТ уже в червні поточного року. Принаймні знову з'явився шанс випередити на цьому шляху Росію.

Водночас у Швейцарії відновилися грузинсько-російські переговори щодо СОТ. Грузія за «зелене світло» для Росії вимагає від Кремля скасувати економічну блокаду та ліквідувати незаконні митні пункти в Абхазії та Південній Осетії. Зважаючи на складність цих проблем, говорити про швидке завершення московсько-тбіліської дискусії зарано. Беручи до уваги російський чинник, хоча б з огляду на значний обсяг двосторонньої торгівлі, Україна має дбати насамперед про власні інтереси.
Звісно, набуття Україною членства в СОТ сприятиме розвитку зовнішньоекономічної діяльності країни завдяки режиму найбільшого сприяння, зменшенню проблеми застосування торговельно-обмежувальних заходів стосовно української продукції, створення сприятливого середовища для залучення іноземних інвестицій. Усе це має нарешті забезпечити стале зростання вітчизняної економіки, що є передумовою для підвищення життєвого рівня громадян.
Оскільки входження України у світовий економічний простір — це не тільки доступ до ринків, а й можливість одночасно застосувати комплекс заходів для захисту внутрішнього ринку, зокрема за допомогою механізмів спеціальних антидемпінгових розслідувань, реалізація цього інтеграційного курсу стає невід'ємним елементом не лише зовнішньої, а й внутрішньої політики держави. У цьому сенсі досі недостатньо опрацьованим є питання можливих негативних наслідків вступу України до СОТ для депресивних регіонів.
Рівень інформованості громадськості про хід просування України до Світової організації торгівлі, про очікувані наслідки й переваги є досить невисоким. Потребують розв'язання проблемні питання, які стосуються завершення переговорного процесу. Зокрема, на заваді цьому стоїть той факт, що немає дієвого уряду в Киргизстані,— країні, з якою досі не підписано двосторонньої угоди про умови доступу до ринків товарів і послуг. А це потрібно для опрацювання остаточного проекту звіту робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ.
Наступні етапи інтеграції пов'язані із розробкою та ухваленням нормативно-правових актів, спрямованих на узгодження національного законодавства нормами СОТ та вимогами угод. Підвищення конкурентної спроможності галузей економіки України потребує спеціальної програми державної підтримки виробництва експортних товарів та послуг в країні. Крім того, потребує підвищення рівень кваліфікації державних службовців, до компетенції яких належать питання розвитку відносин у рамках багатосторонньої торговельної системи та співпраці із СОТ, адже після вступу розпочнеться вирішальна робота з метою захисту національних інтересів України в Світовій організації торгівлі.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • МОСКВА ПЛЮС ТЕГЕРАН, ПЛЮС ГАЗ...
  • МІНСК ЗІШТОВХНУВСЯ З ПРОВОКАЦІЄЮ?
  • ПІВНІЧНА ІРЛАНДІЯ: СУСПІЛЬНЕ ДОБРО Є ВИЩИМ ЗА СЕПАРАТИЗМ
  • ІЗРАЇЛЬ: АТАКА ТЕРОРИСТА-САМОГУБЦІ
  • СААКАШВІЛІ ГОТОВИЙ ДО ДІАЛОГУ З РОСІЄЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».