Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
КЛАСИЧНИЙ ФЕДЕРЕР, ВІДРОДЖЕНА ВІЛЬЯМС
Перший з чотирьох турнірів найпрестижнішої у тенісному світі серії «Великого шлему» завершився майже точно так, як це мало бути, зважаючи на рейтингові показники учасників. В обох головних фіналах грали перші номери «посіву», щоправда, результати участі швейцарця Роджера Федерера і росіянки Марії Шарапової стали діаметрально протилежними.

Роджер повторив своє найкраще досягнення, котре неможливо перевершити. Як і торік на Уїмблдонському турнірі, відкритий чемпіонат Австралії Федерер завершив, не програвши жодної партії. Першій ракетці світу на кортах «Мельбурн Парку» довелося грати кілька тай-брейків, які щоразу вигравав. Варто відзначити і таку особливість: чим сильніший суперник, тим агресивніший і швидший теніс демонструє швейцарець. Приміром, у півфіналі Федерер декласував американця Енді Роддіка, котрий полюбляє грати на твердому покритті,— рахунок матчу 6:4, 6:0, 6:2 навряд чи потребує додаткових коментарів.
Як і торік, на відкритому чемпіонаті Австралії, у фіналі Роджер Федерер зустрічався з опонен-том, що не мав раніше досвіду вирішальних поєдинків на змаганнях такого рівня. Та коли кіпріот Маркос Багдатіс 2006-го виник, здається, просто нізвідки, то фіналіст-2007 чилієць Фернандо Гонсалес сім років штурмує вершини топ-турнірів. Найбільшими дотепер успіхами були чвертьфінали в Уїмблдоні, на «Ролан Гарро» і в Нью-Йорку на US Open, а в Австралії Гонсалес доходив тільки до четвертого раунду. Запорукою нинішнього успіху стала вигадлива і швидка комбінаційна гра. Маючи у своєму арсеналі удари не менш потужні, ніж у суперників, Гонсалес устигав «передумати» опонента. Показовою у цьому стала півфінальна гра проти німецького «відбійного молотка» Томмі Хааса, в якій чилієць з рахунком 6:1, 6:3, 6:1 довів, що сильно бити по м'ячу для виходу до фіналу відкритого чемпіонату Австралії недостатньо.
Статистика попередніх зустрічей Федерер — Гонсалес однозначно свідчила про перевагу швейцарця, який виграв дев'ять попередніх протистоянь, віддавши чилійцю дві партії. Та і сам Федерер, і Фернандо Гонсалес чи не в один голос твердили, що зараз усе не буде так просто. В першій партії часом здавалося, що сенсація можлива. За рахунку в сеті 4:4 і 30:0 на своїй подачі швейцарець примудрився зробити три невимушені помилки і віддати гейм. Гонсалес подавав і мав брати першу партію, але змарнував два сет-боли... Роджер зібрався, довів партію до тай-брейку, вже на старті тринадцятого гейму взяв дві подачі суперника і переконливо завершив непростий сет (7:2).
Далі були дві партії-близнючки: до рахунку 3:3 кожен із претендентів на звання переможця відкритого чемпіонату Австралії вигравав свою подачу, у сьомому геймі (найважливішому, як вчать досвідчені наставники і підручники з тенісу) Федерер робив брейк і доводив сет до потрібного рахунку 6:4.
Роджер утретє виграв на кортах Мельбурна і зробив це вдруге поспіль. Зайве говорити, що швейцарець знову підтвердив статус першої ракетки світу. Єдине покриття, на якому він не є фаворитом — піщане, тому ще жодного разу не вигравав «Ролан Гарро», де господарем почувається іспанець Рафаель Надаль. Можливо, цього року Роджер Федерер спробує зазіхнути на повноваження «короля ґрунту»?
Натомість у жіночому турі такого очевидного лідера немає. Через невиразну гру інших претенденток на звання першої ракетки світу росіянка Марія Шарапова на фінальний поєдинок виходила, знаючи, що незалежно від результату матчу з Сереною Вільямс у понеділок вона очолить рейтинг Жіночої тенісної асоціації. 25-річну американку тривалий час переслідують травми. Два роки Серена пропускає змагання або припиняє участь у турнірах «Великого шлему» в третьому-четвертому раундах. Далеко в минулому сезони 2002 і 2003 років, коли гідних опоненток молодша з сестер Вільямс просто не мала... На кортах «Мельбурн Парку» Серена вперше перемогла 2003-го, а тріумф 2005 року став останнім дотепер гучним успіхом.
Повернення стало фантастичним: 81-ша ракетка світу (так Серена розпочинала змагання в статусі «несіяної»!) послідовно прибрала зі свого шляху італійку Мару Сантанджело (6:2, 6:1), люксембуржку Анне Кремер (7:6, 6:2), росіянку Надію Петрову (1:6, 7:5, 6:3; за рахунку 3:5 у другому сеті Петрова подавала «на матч», але Серена врятувала майже програну зустріч), сербку Єлену Янкович (6:3, 6:2), ізраїльтянку Шахар Пір (3:6, 6:2, 8:6) і чешку Ніколь Вайдішову (7:6, 6:4).
У фіналі Серена Вільямс не помітила опору Марії Шарапової — 6:1, 6:2. Росіянка і сама винна: Вільямс — не та суперниця, якій можна давати фору у вигляді численних невимушених помилок. За рахунок однієї фантастичної перемоги Серена повертається до еліти світового тенісу. У новому рейтингу Жіночої тенісної асоціації вона вже чотирнадцята.
Українок у списку найкращих тенісисток планети троє. Олена Бондаренко, яка своїм виходом до третього кола відкритого чемпіонату Австралії (де програла бельгійці Кім Кляйстерс) підтвердила статус найкращої в Україні й піднялася на п'ять позицій у світі — 29-те місце. На сусідніх 75-му і 76-му рядках перебувають ще двоє наших співвітчизниць — Юліана Федак і Юлія Вакуленко.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НАЗАД У МИНУЛЕ
  • НОВА ВЕРШИНА МІШЕЛЯ ПЛАТІНІ
  • КОЛИ «ЗІРОЧКИ» ПІДРОСТУТЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».