Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ТУТ ДОПОМАГАЮТЬ «СТАТИ НА НОГИ»
Україна, зважаючи на кількість громадян поважного віку, є «найстарішою» країною Європи. Звісно, немолоді люди не можуть похвалитись здоров’ям, на стан якого впливає багато чинників, зокрема адинамія, серцево-судинні, ендокринні зміни, які негативно позначаються на опорно-рухальному апараті.

Наприклад, переломи в ділянці кульшового суглоба становлять в середньому 15–25 відсотків травм подібного роду. Щороку лише в Києві до травматологічних відділень потрапляє понад дві тисячі людей з переломами шийки стегна і вертлюгової ділянки. Зважаючи на вік постраждалих, переломи є не лише медико-біологічною, а й соціально-геріатричною проблемою. Тому у 2003 році на базі травматологічного відділення Київської міської клінічної лікарні № 3 був створений міський центр хірургії шийки стегна та пошкоджень великих суглобів і кінцівок.
Про те, як тут допомагають пацієнтам буквально ставати на ноги, я попросив розповісти доктора медичних наук, професора Ярослава Крижановського — завідувача кафедри загальної хірургії № 2 з курсом військово-польової хірургії Національного медичного університету ім. О. Богомольця, що працює на базі лікарні.
Центр створювався з єдиною метою: забезпечити належний рівень оперативного лікування складних пошкоджень суглобів, зокрема шийки стегна,— каже Ярослав Йосипович.— Це лікування є досить складним, оскільки за таких пошкоджень виникає ще й різного ступеня остеопороз стегнової кістки, що зумовлює певні труднощі у виборі методики лікування.
— Я знаю, що в подібних випадках лікарі, принаймні деякі, віддають перевагу ендопротезуванню.
— На жаль, це так: деяких моїх колег приваблює відносна простота цього методу, можливість раннього навантаження травмованої кінцівки. Якщо це певною мірою виправдано для пацієнтів старшого віку, то для молодих або середнього віку аж ніяк. Потрібно пам’ятати, що під час ендопротезування вірогідність летального кінця, викликаного тромбозом легеневої артерії, інфарктом міокарда, інсультом значно зростає. Як на мене, перевагу треба віддавати органозбережним операціям, зокрема остеосинтезу стегна. Доцільні вони і для осіб, яким за 60, якщо їхній загальний стан здоров’я не викликає особливих нарікань. Це також стосується і патологічних переломів у разі доброякісних пухлин, застарілих переломів, псевдоартрозів шийки стегна, тоді вдаються до комбінованих кістково-пластичних операцій. Останнім часом, до речі, досить часто остеосинтез шийки стегна здійснюють відкритим способом металоостеосинтезу, застосовуючи при цьому недосконалі конструкції. Такий спосіб не є стабільним, бо при ньому нерідко можливі ускладнення, результати лікування викликають у багатьох хворих чимало нарікань.
— Чому ж тоді його застосовують?
— Вважаю, що насамперед через нерозуміння біомеханіки шийки стегна, самої природи зрощення та небажання вивчати досягнення вітчизняних і закордонних травматологів.
— Проблемами лікування переломів шийки стегна, кульшової западини та інших великих суглобів Ви займаєтесь давно. Розкажіть, будь ласка, про це докладніше.
— Зазначеними проблемами я цікавлюся десятки років, є певні здобутки. Наприклад, при переломах кульшової западини ми використовуємо пластини (винахід професора Крижановського.— С. З.), які забезпечують стабільні з’єднання уламків та дають змогу досить швидко відновити функції кульшового суглоба, а при переломах шийки стегна — тавровий жолобоватий цвях (винахід професора Крижановського.— С. З.). Найоптимальнішим, на мою думку, варіантом лікування є комбінований остеосинтез з використанням металевого цвяха з кістковою алопластикою. Перевагу віддають, зокрема, жолобоватому цвяху, який має певні переваги: він малотравматичний, мобільний, простий у виконанні, забезпечує стабільний остеосинтез. Доповнює остеосинтез кісткова алопластика, яка його зміцнює, сприяючи зрощенню шийки і відновленню кровопостачання стегна. Такий комбінований остеосинтез не має альтернативи. Він до того ж виконується малотравматичним закритим способом під рентгенконтролем у двох проекціях. Ця методика спрощується за використання рентгенапарата з електронно-оптичним перетворювачем.
Розроблені також кістково-пластичні відновні операції при доброякісних пухлинах, незростаннях, псевдоартрозах шийки стегна в дитячому та юнацькому віці. Переломи вертлюга оперують з використанням металічних конструкцій доктора медичних наук Петра Білинського. Ці конструкції є незамінними при діафізарних переломах стегнової кістки у хворих після ендопротезування.
Залежно від ступеня ризику для життя хворого не раз і не два здійснювали протезування одно- і двополюсними протезами з подальшим цементування та без нього. При комбінованому остеосинтезі шийки стегна за допомогою цвяха з кістковою алопластикою ми досягли непоганих результатів: майже 90 відсотків пацієнтів почуваються, за їхніми ж словами, у чудовій фізичній формі, принаймні порівняно з тим періодом, що передував лікуванню.
— Ярославе Йосиповичу, якими Ви бачите шляхи покращення організації лікування шийки стегна та великих суглобів, що зазнали пошкоджень?
— Зважаючи на результативність лікування хворих у нашому центрі, кадрово-професіональний потенціал, який тут є, вважаю доцільним використовувати його як загальноукраїнський науково-методичний, навчальний центр.
Звісно, що не обходиться і без проблем. Наприклад, в Україні й досі, незважаючи на масштаби цієї проблеми, не налагоджено промислового випуску металоконструкцій, необхідних для операцій. Відділення не забезпечуються належним чином ортопедичними столами, рентгенапаратами з ЕОП, іншим конче необхідним спецобладнанням.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЛОВЖИВАННЯ СПИРТНИМ ПРИЗВОДИТЬ ДО ТРАГЕДІЇ
  • ЧИ ВИННИЙ ХЛІБ
  • ЯК ЗАЛИШАТИСЬ КРАСИВОЮ ЦІЛИЙ РІК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».