Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПЕНСІЇ ВИПЛАЧУЮТЬ ВЧАСНО Й У ПІДВИЩЕНОМУ РОЗМІРІ
Пенсіонери в кінці 2006 р. хвилювалися даремно. Новий 2007 рік розпочався з того, що пенсії виплачують своєчасно. На виплату пенсій та грошової допомоги в січні з державного бюджету виділено 2,5 млрд грн, у тому числі 845 млн грн — на пенсії військовослужбовцям. Пенсійний фонд України зробив перерахунки розмірів пенсій та надбавок відповідно до зростання прожиткового мінімуму, так що розмір середньої виплати в Україні становитиме за місяць 475 грн.

Кому й наскільки збільшено пенсії? На це та деякі інші запитання я попросила відповісти начальника Головного управління ПФУ в м. Києві Н. Вернигору.
— Надіє Федорівно, як відомо, Законом «Про Державний бюджет України на 2007 рік» передбачено певне збільшення пенсій, доплат до них тощо. Хотілося б, щоб Ви розповіли конкретно, кому, скільки й за що, так би мовити, «світить» у 2007 році?
— Почати з того, що з 1 січня провадиться перерахунок пенсій і доплат до них, які пов’язані з прожитковим мінімумом. Він у першому кварталі становить 380 грн. (З першого жовтня 2006 р. його розмір був 366 грн). Відповідно до названого закону перераховано мінімальні пенсії, призначені за ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мінімальні пенсії військовослужбовцям строкової служби, членам їхніх сімей, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», надбавки на утриманців згідно із цим законом, довічних державних стипендій відповідно до указу Президента. Звичайно, надбавки ці невеликі. І все ж добре, що вони є.
Перераховано також такі надбавки до пенсій, «прив’язаних» до прожиткового мінімуму: пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги»; підвищення, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту» (учасникам війни, учасникам війни, нагороджених медаллю тощо); державної соціальної допомоги до прожиткового мінімуму особам, яким виповнилося 100 років; доплати у зв’язку із закриттям ЧАЕС. До речі, учасникам війни, котрі раніше одержували 9 грн 96 коп., надбавка зросла на 38 грн. Надбавки одержать ті, хто за самовіддану працю і військову службу в тилу ворога нагороджені орденами і медалями СРСР. Розмір їх становить 15% прожиткового мінімуму, або 57 грн (раніше вони одержували 14 грн 93 коп.).
Підвищено надбавки, передбачені Законом України «Про донорство крові та її компонентів». Виплачуються також надбавки до пенсій дітям війни-інвалідам.
— Очевидно, через підвищення прожиткового мінімуму іншим буде і розмір максимальної пенсії?
— Як записано в Законі «Про Державний бюджет України на 2007 рік», максимальна пенсія дорівнює 12-ти прожитковим мінімумам. Отже, пенсії, призначені відповідно до законів України: «Про державну службу», Митний кодекс України, «Про судову експертизу», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про пенсійне забезпечення», Положення про помічника-консультанта народного депутата, становитимуть: 380х12=4560 грн.
— Депутатські пенсії залишились такими ж великими, як і торік?
— Ні, особам, яким призначатимуть пенсії в 2007 році, вони обмежені десятьма тисячами гривень на місяць.
— Деякі громадяни в своїх зверненнях до редакції нарікають: от, мовляв, кажуть, що пенсії перераховано, а я одержав таку саму, як і в грудні. Чи всі пенсії перераховано?
— По Києву перераховано пенсії по 585 тисячах особових рахунків, на що, до речі, додатково буде витрачено майже 9 млрд грн і середня пенсія становитиме 611,12 грн. В Україні лише протягом останніх днів грудня 2006-го перераховано понад 11 млн трудових пенсій, 107 тис. військовим, близько 2,8 млн пенсій ветеранам війни, 925 тисячам осіб — за особливі заслуги.
Звичайно, пласт роботи, який довелося підняти, великий. Відтак не виключено, що комусь не встигли перерахувати. До того ж, підвищення невеликі й, може, хтось їх не помітив. Але якщо десь і вкралася помилка, її неодмінно виправлять найближчим часом.
— До речі, законом про бюджет передбачено, що не всім виплачуватимуть призначену пенсію.
— Так, припиняється, зокрема, виплата пенсій за особовими рахунками, по яких є такі записи: «Звільнений за Законом «Про зайнятість», «Звільнений за станом здоров’я» чи «Звільнений у зв’язку із закриттям ЧАЕС», або «Достроковий вихід на пенсію народного депутата» який працює, та пенсіонер, що не досяг пенсійного віку, в тому числі для одержання пенсії на пільгових умовах.
З 1 січня 2007 року припиняється виплата різниці між розміром державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та розміром пенсії. Щоб вирішити питання про продовження виплати державної соціальної допомоги таким особам, слід звертатися до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем проживання.
— Надіє Федорівно, до редакції часто звертаються громадяни, які мають право на пільгові пенсії за Списками № 1 і 2, але не можуть підтвердити стаж, бо підприємства, організації, де вони працювали, ліквідовані без правонаступників. Як бути їм? Вони теж мали б право на пенсії та їх перерахунок, але...
— Відповідно до п. 20 постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», які підтверджували б спеціальний трудовий стаж для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників.
На доповнення до зазначеної постанови Кабінетом Міністрів України 05.07.2006 р. ухвалено постанову № 920, якою врегульовано порядок підтвердження періодів роботи для призначення пенсій на пільгових умовах у разі відсутності правонаступника. Цією постановою передбачається, що підтверджувати пільговий стаж роботи будуть спеціально створені комісії у Порядку, затвердженому постановою Правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 р. № 18-1, яка зареєстрована в Мін’юсті України.
Таку комісію створено й при Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві. Для призначення пенсії за віком на пільгових умовах потрібно надати до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання та отримання пенсії заяву, додавши до неї такі документи: довідку з Єдиного державного реєстру про ліквідацію підприємства, установи, організації без визначення правонаступника; трудову книжку; довідку про заробітну плату; копії документів про проведення атестації робочих місць; копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати (у разі, якщо цього не було,— довідку про відсутність подібного).
— Куди звертатися, скажімо, за тією ж довідкою з Єдиного державного реєстру про ліквідацію підприємства, установи, організації?
— Потрібно звертатись до районної у м. Києві держадміністрації за місцем реєстрації ліквідованого підприємства. Для отримання інших документів, а саме: довідки про заробітну плату, копії документів про проведення атестації робочих місць та копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати слід звертатися до архіву відповідної районної у м. Києві держадміністрації.
Комісія при Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві розглядає клопотання управління ПФ у районах м. Києва про підтвердження (не підтвердження) стажу роботи працівника та вирішує питання про призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і 2 та за вислугу років.

Інтерв’ю провела Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • СУБСИДІЯ — ЗА СПРОЩЕНИМ ПОРЯДКОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».