Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЕКСПЕРТИ: ПЕРСПЕКТИВИ ЄДНОСТІ Й ФЕДЕРАЛІЗМУ
Директор Київського інституту проблем управління Кость Бондаренко вважає, що через «десятки років» Україна може мати три автономні утворення: Крим, Галичину і Донбас.

Таку думку він висловив під час засідання «круглого столу» на тему «Як об'єднати Україну», відповідаючи на запитання журналістів про те, чи є майбутнє в ідеї федералізму в Україні. «Не зараз, а через деякий час, можливо через десятки років, ми прийдемо до такої форми держави, в якій буде Україна як держава, а в ній буде три автономні утворення: Крим, Галичина і Донбас»,— сказав політолог.
Директор компанії «Reseach & Breanding group» Євген Копатько вважає, що ідея федералізму «має право на існування, і тут не йдеться про сепаратизм». За його словами, в перспективі, якщо наше суспільство розвиватиметься безконфліктно, така ідея може існувати.
Виконавчий директор лабораторії соціальних досліджень «Cофія» Володимир Лупацій переконаний, що доти, доки не буде вирішено проблему передавання повноважень органам місцевого самоврядування, існуватиме потреба «в такому територіальному патріотизмі, який стихійно стає ідеєю федералізму».
В Україні потрібна інституція, яка займалася б питаннями загальнонаціональної єдності, ціліс-ності й консолідованості суспільства, додав пан Лупацій.
За його словами, це могло б бути міністерство, або ці функції мав би виконувати віце-прем'єр-міністр України, який координує діяльність силових структур, «оскільки нині проблема інтегрованості — це проблема не тільки матеріальна, економічна, а й проблема свідомості, інформаційної та психологічної безпеки».
У свою чергу, Кость Бондаренко нагадав, що Леонід Кучма, коли його було призначено прем'єр-міністром, намагався ввести посаду віце-прем'єр-міністра з регіональних питань, «але, на жаль, тоді ця ідея була зустрінута у багнети». Він вважає, що на сьогодні виникає серйозна проблема для регіональних еліт, які «втратили механізми доступу до системи управління в державі «київського рівня». За словами експерта, вони «втратили той «ліфт», яким була мажоритарна система, яка вивозила їх із регіонів на столичний рівень».
Пан Бондаренко вважає, що через кілька років в Україні буде велика проблема «з регіональними елітами, які потерпатимуть від непредставленості у вищих органах влади України чи, можливо, навіть безперспективності». Він зазначив, що, згідно з опитуваннями, понад 60% людей виступають за повернення мажоритарної системи виборів. «До цієї системи рано чи пізно ми повернемось»,— переконаний він.
Говорячи про українську ідею, про консолідацію суспільства, Кость Бондаренко висловився проти «витворювання штучних «круглих столів», на яких підписували б ні до чого не зобов'язуючі універсали». Він вважає за доцільне проведення обговорень, дискусій, але виступає проти намагань «йти в чужий монастир зі своїм статутом».
Між тим, на думку Євгена Копатька, будь-які хороші ідеї щодо об'єднання, консолідації в Україні «будуть приречені на провал», поки існує жорсткий конфлікт між різними гілками влади, політичними елітами.
також у паперовій версії читайте:
  • ОЛЕКСАНДР МОРОЗ: «У МЕНЕ НЕМАЄ ВИБОРУ»
  • В УКРАЇНІ ФОРМУЄТЬСЯ ДИКТАТОРСЬКИЙ РЕЖИМ?
  • УСІМ, КРІМ МІНІСТРА...
  • НРУ: НАВІЩО НАМ ДВІ ОПОЗИЦІЇ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».