Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК ЧОЛОВІКИ ПІДРИВАЮТЬ НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ
За результатами дослідження «Здоров'я чоловіків в Україні. Поточний стан і перспективи», проведеного Фондом народонаселення ООН в Україні, Інститутом демографії та соціальних досліджень НАНУ на замовлення Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, в Україні спостерігається низький рівень здоров'я чоловіків і це є проблемою національної безпеки. Про такий висновок повідомили Борис Ворник — представник ФН ООН в Україні та Елла Лібанова — заступник директора Інституту демографії й соціальних досліджень.

Середня тривалість життя українських чоловіків становить 62 роки, що на п'ять-сім років менше, ніж у їхніх однолітків на Заході. Українські чоловіки вмирають переважно не від старості чи невиліковних хвороб, а від нещасних випадків, травм, отруєнь, які найчастіше виникають через вживання алкоголю та наркотичних речовин. З-поміж них 12 мільйонів — це активні курці. Заняття спортом практикує лише кожен третій. Третина усіх — неодружені. Приблизно така сама частка чоловіків не взмозі залишити по собі нащадків.
За словами Раїси Семенець, заступника директора департаменту з питань сім'ї, начальника відділу тендерної політики Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, близько 40% нинішніх 16-літніх юнаків ризикують не дожити до пенсійного віку. «Це означає, що втрачається трудовий потенціал країни, є загроза її національній безпеці»,— сказала вона. Додавши, що нині в сільській місцевості існує проблема одинокої старості й є села, де взагалі немає чоловіків.
Як зазначила Елла Лібанова, основною ознакою демографічної кризи в Україні є висока смертність чоловіків. З її слів, різниця тривалості життя чоловіків і жінок сягає 12 років, імовірність померти в працездатному віці становить 38%, імовірність померти від 40 до 60 років (тобто впродовж лише 20 років життя) — 31 відсоток. «Ось той бермудський трикутник, де втрачається демографічний і трудовий потенціал країни, де створюється шалене навантаження на пенсійну систему»,— зазначила демограф. На її думку, підвищення рівня чоловічого здоров'я потребує неабияких зусиль як з боку держави, так і суспільства загалом. Зокрема, серед заходів експерт назвала викорінення вживання алкоголю на робочому місці, куріння в громадських місцях, стимулювання незахворюваності населення шляхом преміювання з фонду із тимчасової втрати непрацездатності, дотримання правил охорони праці. Експерт також зазначила, що сильна стать часто гине через автомобільні аварії. На її думку, основна біда тут у тому, що ДТП нерідко трапляються далеко від міст і потерпілого не встигають вчасно доправити до лікарні.
Борис Ворник наголосив, що чоловіки мають берегти себе самі й нести відповідальність за свою поведінку і за родину. «Проблема не в тому, що чоловіки не зацікавлені бути здоровими, а в тому, що вони не хочуть для цього щось робити»,— сказав він. За результатами деяких досліджень, відсоток тих, хто готовий змінювати спосіб життя на краще, значно менший від тих, хто не готовий до цього. Останні чекають, що мають бути створені певні умови для поліпшення здоров'я. Через це Фонд народонаселення чимало уваги приділяє агітаційно-пропагандистській роботі, яка спрямована на поліпшення здоров'я чоловіків.
Окрім цього, експерт зауважив, що жінка теж може відігравати вагому роль у збереженні здоров'я свого чоловіка. Цьому сприяють кілька чинників. Найперше те, що українське суспільство є матріархальним, по-друге, жінка — не лише дружина, а й мати, по-третє, чоловік прислухається до порад дружини, оскільки кохає її. «Думка жінки, з психологічного погляду, для чоловіка вкрай важлива. Багато хвороб у чоловіка можуть виникнути від жіночої критики, ніж тоді, коли вона його похвалить»,— сказав Борис Ворник.
Говорячи про психічне здоров'я чоловіків, експерти з'ясували, що, на відміну від жінок, чоловіки більше схильні до суїциду. Жінка, як мати, на думку Елли Лібанової, відіграє більш вагому роль в житті своєї дитини. В свою чергу, пан Ворник переконаний, що чоловіки йдуть на суїцид через втрату значущості, потрібності у власній родині.
Спеціалісти зазначають, що в чоловіків і жінок нині зменшилося відчуття відповідальності за збереження сім'ї. Борис Ворник попросив журналістів не вживати в публікаціях словосполучення «завести дитину». Він звернув увагу на те, що демографічна ситуація безпосередньо залежить від соціально-економічного становища в країні. «Якщо не буде нормальних умов для виховання та догляду за дитиною, жінка не народжуватиме дитину»,— підсумував він.

Ольга ЖИЛА
також у паперовій версії читайте:
  • АЛЕРГІЇ — НІ!
  • ФРУКТОВІ ЕКЗОТИ: КОМОРА ВІТАМІНІВ, І НЕ ТІЛЬКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».