Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ФРАНЦІЯ: РАДИКАЛЬНА ПРАВИЦЯ ПРАГНЕ ВЛАДИ
Лідер французьких праворадикалів Жан-Марі Ле Пен розпочав свою п’яту президентську кампанію. Він заявив, що цього разу його метою є не вихід у другий тур, а прихід у Єлисейський палац.

П’ять років тому такі висловлювання вважали зухвало завищеною самооцінкою, але після несподіваного виходу Ле Пена в другий тур президентських виборів у 2002 році до нього перестали ставитися легковажно.
78-річний політик досі не мав такої підтримки, як нині. Згідно з останніми опитуваннями інституту IFOP для газети «Ле Монд», за лідера Національного фронту збираються голосувати 18 % французів, що забезпечить йому третє місце після фаворитів виборів Ніколя Саркозі і Сеголін Руаяль.
Популярність Ле Пена, який багато років домагається зменшення напливу біженців з-поза меж Європи і депортації нелегальних заробітчан, зросла після торішніх подій, коли молодь з родин іммігрантів влаштувала багатоденні заворушення, підпалювала автомобілі й грабувала крамниці. Разючий інцидент довів багатьом французам, що імміграційна політика попередньої влади зайшла в глухий кут, бо прибульці не інтегруються у французьке суспільство і не сприймають його цінностей.
Тому Ле Пен пропонує жорсткішу політику, а також «преференцію за національністю» під час прийому на роботу, у наданні соціальної допомоги, житла тощо. Він також вимагає повернути франки, відмовившись від євро, що, на його думку, зміцнить національне самоусвідомлення французів. Але в інших питаннях Національний фронт переглянув свої позиції: він вже не так однозначно захищає 35-годинний робочий тиждень, натомість підтримує заходи соціальної допомоги родинам, дещо пом’якшив негативне ставлення до абортів й сексуальних меншин. Аналітик французького центру політичних досліджень «Cevipof» Нона Майєр вважає: «Торішні заворушення допомогли Ле Пену, бо породили у свідомості багатьох французів почуття небезпеки, але це не означає, що він має реальні шанси стати президентом». Аналітики висловлюють думки, що шанси ультрарадикала на перемогу навіть менші, ніж у 2002 році, бо тепер йому доведеться конкурувати з двома значно молодшими харизматичними політиками, які «натискають на клавіші» тих самих проблем виборців, що й лідер Національного фронту. І лідер правоцентристів Саркозі, і соціалістка Руаяль говорять про необхідність реформування імміграційної політики і посилення безпеки в країні.
Певний шанс для Ле Пена становлять можливі розколи в таборах обох суперників, що є дуже ймовірним. Соціалісти, які досі не ухвалили рішення щодо кандидатури Руаяль, усі сили спрямовують на боротьбу між собою, а правоцентристи, крім Саркозі, можуть висунути також нинішнього прем’єра Домініка де Вільпена. Не відкидає імовірної участі у виборах у ролі кандидата і нинішній президент країни Жак Ширак.
«Очевидно, якщо стартуватимуть і Саркозі, і де Вільпен, і Ширак, то це може бути на руку Ле Пену, але не настільки, аби він пройшов у другий тур. У ньому не перестають вбачати загрозу демократії. Навіть виборці Національного фронту не вважають його політиком, який може стати президентом»,— переконує Майєр.
Та незалежно від результату виборів Ле Пен вже досяг незаперечного успіху: його антиімміграційні гасла, які ще зовсім недавно були на маргінесі політичного життя Франції, нині опинились у центрі дискусії і, можливо, вже незабаром реалізовуватимуться його конкурентами.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОВОДИТИМУТЬСЯ З В'ЯЗНЯМИ В ГУАНТАНАМО?
  • США ЗАГРОЖУЄ ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА?
  • ЄВРОПЕЙЦІ ПРАГНУТЬ ДО ЗБЛИЖЕННЯ З БІЛОРУССЮ
  • АВСТРАЛІЙСЬКІ МІСТА АТАКУЮТЬ ЗМІЇ
  • ЗА КЕРМО — ТІЛЬКИ ТВЕРЕЗИМ!
  • ЗНУЩАННЯ З ДІТЕЙ ПРИЗВОДИТЬ ДО САМОГУБСТВ
  • ЄВРОПА ПОТЕРПАЄ ВІД БУРЕВІЮ «КИРИЛО»
  • ЧЕРЕЗ 40 РОКІВ МУСУЛЬМАНИ МОЖУТЬ СТАТИ В НІМЕЧЧИНІ БІЛЬШІСТЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».