Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ДВІЧІ ВЕТОВАНИЙ
ТЕХНІЧНА ЧИ ПОЛІТИЧНА ПОМИЛКА СТАЛА ПРИЧИНОЮ НИНІШНЬОЇ ДОЛІ ЗАКОНУ ПРО КАБМІН?

Ухвалений Верховною Радою 12 січня Закон «Про Кабінет Міністрів України» системно порушує Конституцію. Його схвалення ламає чіткі домовленості, досягнуті між Президентом, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради і скріплені Універсалом національної єдності. «Найголовніше, йдеться про дестабілізацію державних органів влади», зазначив Президент України у своїй заяві з приводу ситуації.
Віктор Ющенко розцінює ухвалення означеного закону як підрив політичної ситуації й політичної стабільності в Україні. «Це — тупиковий шлях, це — дорога в нікуди»,— сказав Президент.
Висловлюючи свою позицію з цього питання, глава держави нагадав: «Текст Закону, який було схвалено 12 січня і який надійшов мені на підпис, відрізняється від попередньої редакції Закону України «Про Кабінет Міністрів України», яку ухвалено парламентом 21 грудня 2006 року і підписано Головою Верховної Ради».
Це означає, що Президент має право повернути закон для повторного розгляду в парламент. «Цим я виконую своє конституційне право і свій конституційний обов’язок»,— наголосив Віктор Ющенко.
Президент пропонує «конструктивний, оптимальний шлях» виходу з ситуації: «Поважаючи рішення парламенту, ухвалене понад двома третинами від конституційного складу Верховної Ради, я пропоную змінити лише ті положення закону, які не відповідають Конституції України». До «питання ідеології закону» він пропонує повернутися дещо пізніше, «після завершення дискусії з першої частини проблеми».
Таким чином, глава держави пропонує Верховній Раді, Кабінету Міністрів разом із Секретаріатом Президента доопрацювати подані пропозиції й врахувати їх під час кінцевого ухвалення закону.
Тим часом у ВР заявляють про відсутність правових підстав для повторного вето Президента щодо закону про Кабмін, повідомила прес-служба апарату Верховної Ради.
«Зважаючи на те, що Верховна Рада 12 січня 2007 року під час повторного розгляду Закону «Про Кабінет Міністрів України» не внесла жодної зміни до тексту, який був ухвалений нею 21 грудня 2006 року і надісланий Президентом України 11 січня 2007 року разом зі своїми пропозиціями до Верховної Ради, будь-яких правових підстав для повторного застосування права вето не існує»,— йдеться в заяві.
Голова Верховної Ради Олександр Мороз надіслав листа Президентові, у якому просить підписати закон про Кабмін.
Спікер вважає за доцільне зазначити: «29 грудня 2006 року главі Секретаріату Президента Вікторові Балозі був надісланий лист за підписом керівника апарату Верховної Ради про необхідність виправлення в тексті надісланого Президентові закону технічної помилки».
«У своєму листі Ви повідомляєте, що про цю технічну помилку Секретаріат Президента, в свою чергу, повідомив Кабінет Міністрів і Міністерство юстиції, а, отже, органи виконавчої влади, які провадили аналіз закону, були поінформовані про її виправлення»,— нагадує пан Мороз главі держави.
Словом, багатостраждальний документ, покликаний нарешті «узаконити» Кабмін, фактично завис у повітрі. Повторне вето накладено, й не відомо, чи вистачить у Верховної Ради голосів удруге подолати його, зважаючи на те, що тепер у БЮТ є підстави сумніватися в тому, що «бартер», який передбачав ухвалення закону про опозицію, відбудеться.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕПУТАТИ ВИМАГАЮТЬ «СВОБОДИ ПЕРЕСУВАННЯ»
  • ПОЗАПАРЛАМЕНТСЬКІ ПАРТІЇ ПРАГНУТЬ ДЕМОКРАТИЗМУ
  • БЮТ ІЩЕ СПОДІВАЄТЬСЯ
  • ЄВРОПАРЛАМЕНТ НЕ РОЗУМІЄ...
  • «НАША УКРАЇНА» ЗНОВУ СВАТАТИМЕТЬСЯ?
  • ГЕНПРОКУРАТУРА ВТРУТИТЬСЯ У «МЕРСЬКУ» ЕПОПЕЮ КІРОВОГРАДА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».