Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СКРИНЬКА ПАНДОРИ ВІД БУША
На тлі запеклих сунітсько-шиїтських сутичок в передмістях Багдада, початок яким поклала страта Саддама Хусейна, до іракської столиці почали прибувати перші підкріплення додаткового 22-тисячного американського військового контингенту. Ці вояки мають докласти зусиль для стабілізації ситуації передусім в іракській столиці.

Заради цього Пентагону довелося переглянути власний норматив, адже раніше термін перебування військових у зоні бойових дій обмежувався двома роками. Тепер, аби не відправляти до Іраку та Афганістану новобранців, Сполученим Штатам довелося скасувати цей режим. Оптимісти, зважаючи на це, припускають, що останній американський військовий залишить Ірак лише після остаточного вичерпання всіх нафтових джерел, а песимісти зазначають, що після виведення іноземних військ Ірак відразу розпадеться щонайменше на три складові частини: курдську північ, сунітський центр та шиїтський південь. Але такий сценарій розвитку подій остаточно дестабілізує становище на Близькому Сході і символізуватиме поразку не тільки республіканської адміністрації Джорджа Буша, а й Сполучених Штатів загалом. Більшість європейських союзників США, розуміючи безперспективність суто воєнного способу розв’язання іракської проблеми, все частіше заявляють про намір скоротити чисельність своїх військових контингентів.
Однак критики оголошеної Джорджем Бушем нової стратегії в Іраку звертають увагу на той факт, що президент ще вірить у можливість військової перемоги. Свідченням цього стало збільшення контингенту всупереч рекомендації експертів розпочати його планомірне, поетапне виведення. Щодо пропозиції президента США, йому закидають також посилення залежності сил безпеки іракського уряду від дій американських військ.
Наприклад, минулого тижня американські війська в іракському Курдистані в місті Ербіль штурмом захопили іранське консульство. Хоча курди за своїм віросповіданням є сунітами, але для їхнього самовизначення етнічний фактор є набагато важливішим за релігійний. У разі можливого погіршення відносин з курдами американці отримають в Іраку ще більше неприємностей, ніж дотепер.
Начебто передчуваючи це, британський прем’єр-міністр Тоні Блер заявив про намір скоротити чисельність англійських військ на півдні Іраку. Тим самим Велика Британія, на думку американських неоконсерваторів, «відкриває фронт» поширенню впливу Ірану на місцевих іракських шиїтів. В свою чергу Блер за півроку до передачі прем’єрських повноважень своєму наступникові Гордону Брауну, намагається поліпшити свій імідж перед історією та витягнути Британію з іракського трясовиння.
Іракці, попри суперечки за вплив між американцями та іранцями на свої справи, віддали б перевагу власним силам безпеки, якби останні були ефективними. Але уряд у Багдаді видається багатьом його громадянам надто корумпованим та політично ангажованим і тому не спроможним вирішувати загальнонаціональні завдання. Очевидно, що ідея прищеплення ісламським країнам демократії силою зазнала краху. У підсумку це відкриває скриньку Пандори для всього Близького Сходу.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • В АВСТРІЇ ПОСИЛЮВАТИМУТЬ ПРОЄВРОПЕЙСЬКІ НАСТРОЇ
  • РОЗРАХУНОК — ЛИШЕ НОВОЮ ВАЛЮТОЮ
  • ДІТИ ДОПОМОЖУТЬ КИНУТИ КУРИТИ
  • ОПИТУВАННЯ: БЕЛЬГІЙЦІ ПОЧУВАЮТЬСЯ В НЕБЕЗПЕЦІ
  • РОСІЯ: ТАК БАГАТО ІММІГРАНТІВ НАМ НЕ ПОТРІБНО
  • СОРАТНИКІВ САДДАМА ХУСЕЙНА СТРАТИЛИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».