Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ТЕРОРИСТИ ПРОГРАЛИ
В одному з торговельних центрів міста Южне пролунав вибух, і люди, що перебували в ньому, почали непритомніти. Повідомлення про цю надзвичайну пригоду надійшло до оперативно-диспетчерської служби (ОДС) головного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. До центру миттєво відбула мобільна оперативна група та «швидка допомога».

Провівши розвідку, члени ОМГ з’ясували, що терористи застосували отруйні речовини, тож сил та засобів одеського гарнізону МНС недостатньо для локалізації наслідків вибуху. Звідти ця інформація оперативно надійшла до об’єднаного координаційного центру, де, зважаючи на ймовірність пов-торного застосування отруйної речовини і в самому торговельному центрі, і в розміщених поблизу нього житлових будинках, ухвалюють відповідні рішення. А саме: відправити до місця події підрозділи головного управління МНС України в Київській області, Державної спеціалізованої (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби.
Прибувши на місце, фахівці МРЦ за допомогою пересувної лабораторії провели хімічну розвідку. Рятувальники відразу ж розпочали евакуацію потерпілих та дезинфекцію приміщень, відправку постраждалих до пункту медичного сортування, де надають невідкладну медичну допомогу. У цей час підрозділи МВС блокують доступ сторонніх осіб до торговельного центру й прилеглих територій.
Рятувально-відновлювальні роботи в самому розпалі. Несподівано в одному з приміщень спрацьовує фугас, що спричинює його руйнування і пожежу. Кілька чоловік опиняються під завалами будівельних конструкцій. Швидко зорієнтувавшись в екстремальній ситуації, аварійно-рятувальні, пожежні підрозділи починають пошук людей. Унаслідок теракту значних пошкоджень зазнають і сусідні житлові будинки. Тож для їхніх мешканців розгортають пункт життєзабезпечення, адміністрація якого комплектується з фахівців головного управління МНС в Одеській області й облдержадміністрації...
На щастя, все описане вище — не репортаж з місця реальних подій, а лише сценарій навчань з ліквідації великомасштабної надзвичайної ситуації, спричиненої терористичним актом, що недавно відбулися на Одещині.
— Усім учасникам навчань довелося діяти за умов, максимально наближених до реальних,— каже заступник начальника мобільного шпиталю МНС України Петро Волянський, який теж брав у них участь.— Перехожі сприйняли все, що відбувалося на їхніх очах, як реальність, почали телефонувати до міліції, управління МНС: «Тут таке коїться...»
Подібні навчання відбулися і в пасажирському потязі «Київ—Одеса» на залізничній станції «Роздільна». Останньою точкою відпрацювання дій стала акваторія Аджалицького лиману, біля морського нафтотерміналу «Південний», нафтопроводу «Одеса—Броди».
За версією організаторів навчання біля причалу група терористів захопила танкер, який завантажували нафтою. Вивівши його в море, нападники висунули керівництву ультиматум політичного змісту. В разі невиконання своїх вимог вони погрожують знищити захоплених заручників — членів екіпажу і скоїти серією вибухів на терміналі.
Антитерористичним центром Служби безпеки України проведено координаційні заходи для залучення необхідних міністерств та відомств — суб’єктів боротьби з тероризмом, створено оперативний штаб. Тривалі переговори з терористами бажаних результатів не дали. Тому, зважаючи на реальну загрозу знищення людей, керівник антитерористичного центру СБУ вирішує застосувати силовий варіант звільнення заручників за допомогою спецпідрозділу «Альфа».
Щоб відвернути увагу зловмисників, опергрупа висадила десант. За допомогою фалів на палубу спускається штурмова група. Одночасно бойові плавці-водолази непомітно дістаються захопленого терористами морського судна. Разом з ними штурм здійснює абордажна група на швидкісному човні.
Під час спецоперації терористи встигають активізувати вибуховий пристрій, внаслідок чого виникає пожежа на судні. Нафтопродукти потрапляють в акваторію порту. У боротьбу з вогняною стихією відразу вступає екіпаж пожежного судна морського нафтового терміналу «Південний».
Через вибух на судні відбулася розгерметизація паливного баку. Близько 10 тонн нафти вилилось в акваторію лиману. Аварійні служби терміналу та екіпаж судна-бонопостановника локалізують нафтову пляму боновою загорожею.
Унаслідок терористичних дій, вибуху та пожежі частина команди танкера опиняється за бортом. До рятування людей на воді та ліквідації наслідків терористичного акту залучаються рятувальні підрозділи. Водолазні аварійно-рятувальні групи допомагають потерпілим вибратися на суходіл.
На березі лиману спеціальні формування Міністерства охорони здоров’я України надають першу допомогу постраждалим.
— Загроза виникнення надзвичайних ситуацій є завжди,— резюмував на підсумковому брифінгу директор департаменту цивільного захисту населення і територій МНС України генерал-майор Василь Квашук.— Такі місця скупчення людей, як торговельні центри, залізничні потяги постійно перебувають під загрозою терористичних угруповань, саме тому під час навчань відпрацьовуємо такі об’єкти. Недарма останньою навчальною точкою обрали нафтотермінал, адже саме такі об’єкти є «ласим шматком» для організованих зловмисників. Наше завдання — постійно підтримувати здатність діяти професійно й рішуче.
Навчання, що відбулися, підтвердили: рятувальні підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій завжди готові до дій за екстремальних умов. Вони можуть сподіватися на допомогу своїх зарубіжних колег, зокрема зі США, Грузії, Молдови та Азербайджану, аварійно-рятувальні підрозділи цих країн брали участь в навчаннях.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • НА ЗАКАРПАТТІ ГРАБУЮТЬ ХРАМИ
  • І ТУТ МИ ЛІДЕРИ
  • ТРАГЕДІЯ НА КОНОПЛЯНІЙ ПЛАНТАЦІЇ
  • КУБЛО РОЗПУСТИ
  • ЗЛОДІЙ ВИЗНАВ СВОЮ ПРОВИНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».