Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФІГУРИСТАМ ПІДКЛАЛИ СВИНЮ... БАГАТО СВИНЕЙ!
У фігурному катанні є добра традиція. Після особливо вдалих виступів глядачі вшановують спортсменів так, як не прийнято в інших видах змагань: на лід летять м’які іграшки. На цьогорічному чемпіонаті України найпопулярнішими подарунками були різні... свині, причому нічого поганого вболівальники цим не хотіли сказати, просто бажали високих результатів і вдалих прокатів на міжнародних стартах у 2007 році.

Допомога фортуни лідерам вітчизняного фігурного катання знадобиться в січні. 22 числа у Варшаві стартує чемпіонат Європи, і за Україну вже не виступатимуть бронзові призери Олімпіади в Турині танцюристи Олена Грушина і Руслан Гончаров, віце-чемпіонка континенту 2004 року Олена Ляшенко, колишні другі номери збірної в цих самих видах програми — Юлія Головіна і Олег Войко (Юлія завершила активні виступи, а Олег тренується з новою партнеркою — американкою Наталі Босс) і Галина Маняченко (в останній рік своєї кар’єри вона виступала під прізвищем чоловіка — Єфременко). Цим списком втрати нашої команди не вичерпуються, так і не виросла зі статусу «надії майбутнього» Катерина Пройда, і на чемпіонаті України цієї спортсменки прихильники фігурного катання не побачили...
За відсутності колишніх лідерів одиночного жіночого катання на перші ролі вийшли юні спортсменки, і чемпіонат України виграла 13-річна киянка Елеонора Винниченко. За віком вона не може виступати навіть на юніорській міжнародній арені — не вистачає кількох місяців. У її віковій категорії перебувають призерки змагань Ірина Мовчан і Анастасія Листопад. Зважаючи на жорсткі вимоги Міжнародної федерації ковзанярів (ISU), на континентальну першість має всі шанси поїхати 17-річна Аліса Киреєва, котра залишилася за межами чільної трійки.
На щастя, в чоловічому одиночному катанні таких радикальних змін у післяолімпійський сезон не сталося. 21-річний Антон Ковалевський, який торік дебютував на головних міжнародних змаганнях (20-те місце на Олімпіаді, 16-ті позиції на чемпіонатах Європи і світу), в статусі дворазового чемпіона України штурмуватиме нові вершини. Місця в другому десятку, які київський спортсмен посідав у минулому сезоні, не мають вводити в оману — фахівці відзначали хороші природні дані й непогані перспективи фігуриста. Здається, кількарічній відсутності наших чоловіків у чільних десятках на головних стартах сезону нарешті має настати край (принаймні, хочеться в це вірити). На другій і третій сходинках п’єдесталу пошани національної першості теж розташувалися столичні хлопці Олексій Биченко і Микола Бондар, натомість представник Дніпропетровщини, чемпіон України 2004 року Віталій Сазонець зробив кілька кроків униз...
Висока конкуренція нині в танцях на льоду. Успіхи Олени Грушиної й Руслана Гончарова зробили цей вид програми популярним серед спортсменів і тренерів, тож навіть після втрати двох провідних «бойових одиниць» змагання танцюристів були найцікавішими — близько десятка пар вийшло на старт змагання. Цікаво, що після обов’язкового танцю лідерство захопила харківська пара Алла Бекназарова — Володимир Зуєв. Першим місцем новоспечені чемпіони України не поступилися до кінця турніру. Дотепер найкращим показником після виконання трьох танців (обов’язкового, оригінального і довільного) для Алли і Володимира була сума 134,05 бала, показана в листопаді на етапі Гран-прі «Кубок Росії», цього вистачило тільки для десятого місця. На українській першості харків’яни перевершили цей результат більш як на 33 бали (!). Відтепер їхнє персональне досягнення дорівнює 167,51 бала. Рік тому на чемпіонаті України Алла Бекназарова і Володимир Зуєв задовольнилися четвертим місцем — позаду Грушиної — Гончарова, Головіної — Войка і Ганни Задорожнюк та Сергія Вербила, яких вони випередили нині (перевага становить мізерні, як для нинішньої системи оцінювання, 1,51 бала).
Такий вердикт рефері виглядає дивно, і ось чому. Як очне, так і заочне порівняння цих двох дуетів протягом останніх сезонів незмінно давало перевагу одеситам Задорожнюк і Вербило, котрі нині тренуються за океаном, у Сполучених Штатах під пильним оком землячки Олени Грушиної й Миколи Морозова наставника уславленої пари Грушина — Гончаров. Коли Бекназарова і Зуєв стали десятими на етапі Гран-прі в Москві, то Задорожнюк і Вербило за три тижні до чемпіонату України на аналогічних змаганнях NHK Trophy в японському місті Нагано стали шостими, випередивши кількох сильних опонентів. Про те, що в найсуб’єктивнішому різновиді фігурного катання на вітчизняній першості не все було «тихо-мирно», може натякати факт невиходу Ганни Задорожнюк і Сергія Вербила на показові виступи. Якщо причиною є не травма когось з партнерів, це може свідчити про незгоду фаворитів із остаточним рішенням суддів змагання...
Бронзовими призерами в танцях на льоду стали Аліна Саприкіна і Павло Химич, які теж представляють Харків. Щоправда, віце-чемпіонам цей дует програв майже 25 балів.
А от у змаганнях спортивних пар третє місце так і залишилося нерозіграним. Так сталося тому, що в чемпіонаті України брали участь лише... два дуети. Сенсацій не сталося — Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов випередили Юлію Бєлоглазову і Андрія Беха. Найприкріше те, що за нинішніми лідерами нікого немає... І все ж нині саме на Тетяну Волосожар і Станіслава Морозова — наші найбільші надії на континентальному чемпіонаті у Варшаві. Два роки тому на аналогічному турнірі наша пара стала п’ятою. Чекаємо на прогрес Антона Ковалевського, натомість у жінок-одиночниць і в танцях на льоду, безперечно, будуть успіхи.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА СТАРИМ СЦЕНАРІЄМ
  • СКЛАД ВИЗНАЧАЄТЬСЯ
  • ПОГЛЯД НА РОСІЮ
  • ДО ПІТЕРА — ЗА ПЕРЕМОГОЮ
  • УЛЬТИМАТУМ ВІД ЧЕРНАТА
  • РЕФОРМАТОР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».