Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПІСЛЯ ГРУШИНОЇ Й ГОНЧАРОВА...
У міжнародному аеропорту «Скай Харбор» американського міста Фенікс невдовзі розпочнеться тестова експлуатація нової системи безпеки. Фахівці стверджують, що вона набагато ефективніше виявлятиме приховану зброю, вибухівку та інші небезпечні речовини.

З огляду на ці втрати, вболівальники пильніше розглядатимуть виступи юних фігуристів, адже саме серед них можуть бути нові чемпіони. Сьогодні о 13.45 на лід київського Палацу спорту вийдуть пари з обов’язковим танцем, о 15.00 відбудеться урочисте відкриття змагань, а згодом короткі програми продемонструють жінки, чоловіки і спортивні пари. Завершити перший день турніру організатори мають намір о 20.15.
Завтра о 14.00 жінки виконають довільну програму, о 16.45 спортивні пари розпочнуть розігрувати комплекти нагород, о 17.45 дуети представлять оригінальний танець, о 19.00 визначатимуть найкращого фігуриста.
У суботу змагатимуться тільки танцювальні пари — початок довільної програми о 15.00. Після нагородження переможців і призерів, розіграшу призів від спонсорів змагань на шанувальників естетичного спорту о 17.00 чекає «десерт» — показові виступи. Вхід на чемпіонат України традиційно буде вільним.
Про нинішній стан вітчизняного фігурного катання і сподівання на майбутнє кореспондент «ДУ» говорив із головним тренером збірної України, заслуженим тренером Мариною Амирхановою.
— Після завершення кар’єри провідних спортсменів у нас залишились із найдосвідченіших танцювальні пари Ганна Задорожнюк/Сергій Вербило і Алла Бекназарова/Володимир Зуєв, — розповідає Марина Амирханова. — Ці пари середнього світового класу, і в нинішньому сезоні Задорожнюк/Вербило показали непоганий результат на етапі Гран-прі в Японії, де були шостими. Вони прогресують, від них можна чекати на кращі місця в цьому сезоні.
Зі спортивних пар у нас залишився дует Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова, та, на жаль, нічого не можу сказати про їхні виступи в цьому сезоні. Вони добре готувалися і були в непоганій формі перед етапом Гран-прі в Канаді, але за океаном у партнерки розпочалося запалення ноги, їм довелося знятися, Тетяна лікувалася в місцевих лікарів, була під крапельницями, а завершувала лікування в Києві. Прикро, що чемпіонат Європи в січні стане для них першим стартом у сезоні, та тут нічого не поробиш. Юлія Бєлоглазова і Андрій Бех також тренуються і готуються до виступів.
Залишився одиночник Антон Ковалевський, який непогано показав себе в минулому сезоні... От і весь наш «старий багаж».
— Хто серед жінок готовий виступати на чемпіонаті Європи чи світу? Є хоча б кандидати?
— Після того, як пішли на відпочинок Олена Ляшенко і Галина Маняченко, гідної зміни не маємо. Підростають молоді дівчата — від 16 років і молодші. Є цікаві й талановиті, але вони ніде ще себе не показували і виступати на дорослих чемпіонатах не готові.
— Але ж квота в нас є, хтось має поїхати?
— Будуть відбірні змагання — чемпіонат України, і хто на ньому переможе, той поїде...
— Тобто абсолютно спортивний принцип?
— Так, але є молоді учасниці, які за віком не проходять на дорослі старти. На чемпіонат України ми їх допускаємо, але за кордоном на них ще не чекають.
— Крім Антона Ковалевського, хто ще може претендувати на перемогу?
— Навіть незважаючи на складну ситуацію, яку ми переживали (брак ковзанок, льоду), в нас підросла талановита молодь. Є чотири юніори, які між собою змагатимуться. Ще не називатиму прізвищ: не хочеться їх рекламувати раніше, ніж це потрібно, аби не отримали «зіркову хворобу».
— Яка доля танцювальної пари Юлія Головіна— Олег Войко? Вони традиційно були другими за Оленою Грушиною і Русланом Гончаровим...
— Пара розпалася, і в цьому немає нічого дивного. Кілька сезонів поспіль Юлія і Олег показували один і той самий результат наприкінці турнірної таблиці. Вони і самі зрозуміли, що вичерпали себе як пара. Олег нині продовжує тренуватися за океаном з американкою, має намір виступати на чемпіонаті України; його нова партнерка планує отримати українське громадянство, тож на міжнародній арені можемо невдовзі побачити новий дует.
— Ми більше звикли, коли інша ситуація — Юлія Обертас поїхала до Росії й тепер представляє цю країну, Олена Савченко виступає за Німеччину...
— Так, вони хочуть виступати за Україну. У них видатний тренер, наставник олімпійських чемпіонів Наталія Дубова. Вона, до речі, теж хоче приїхати до Києва на чемпіонат України. Подивимось і ми на цю пару. Гадаю, вона ще «сирувата», адже їм потрібно «скататися».
Щодо Юлії Головіної, то вона, наскільки мені відомо, закінчила свою спортивну кар’єру.
— Пара Ганна Задорожнюк— Сергій Вербило тренується ще в одного відомого фахівця Миколи Морозова. Чи є якісь результати цієї співпраці?
— Це талановитий тренер, який результатами підопічних довів свою обдарованість. Миколі Морозову в роботі з цією парою і всією його групою допомагає Олена Грушина. Ця співдружність (адже Олена і Ганна з Сергієм — одесити) корисна з погляду психології. Чекаємо на результати.
— До речі, якими є тренерські перспективи тих, хто ще рік тому виступав на найвищому рівні?
— Із хороших спортсменів можуть вирости сильні тренери. Втім, це залежить від їхнього фанатизму, від того, наскільки вони хочуть бути тренерами, адже цей шлях принципово відрізняється від долі спортсмена. Знань у них достатньо. Олена Ляшенко в Києві взялася тренувати маленьких дітей, Галина Маняченко приїздила на змагання з латвійськими підо-пічними. Перспективи є, якщо цілковито віддаватися роботі.
Марина Амирханова чекає на швидкий прогрес юних українських танцюристів, є хороші хлопці й дівчата в одиночному катанні, а от у змаганнях спортивних пар, цілком можливо, згодом буде нікому виступати.
Стосовно найближчих олімпійських перспектив, то головний тренер збірної не має надто оптимістичних сподівань на зимову Олімпіаду у Ванкувері. До 2010 року нинішні юніори навряд чи доростуть до солідного міжнародного рівня, а ті, хто нині активно виступають, можуть претендувати хіба що на місця в чільній десятці, максимум шістці. За словами Марини Амирханової, якщо хтось із наших спортсменів упевнено потраплятиме до світової шістки, то завдання стрибнути ще вище неодмінно ставитимуть.

Інтерв’ю провів Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УБОЛІВАЛЬНИКИ РОЗВАЖАЮТЬСЯ — КЛУБИ ПЛАТЯТЬ
  • ГІДНА ЗАМІНА
  • ПЕНСІЯ ЛИШЕ СНИТЬСЯ
  • УКРАЇНСЬКІ ВТРАТИ
  • БОНДАРЕНКО ВИГРАЄ
  • РОСІЯНИ ПЕРЕМОГЛИ БРАЗИЛЬЦІВ... У КІНО
  • БЕЗАЛЬТЕРНАТИВНА ПРОПОЗИЦІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».