Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЯДЕРНІ ПЕРЕГОНИ ІРАНУ ПІД «ДИМОВОЮ ЗАВІСОЮ»
В Ірані працює чергова місія Міжнародного агентства з атомної енергії. Тим самим Тегеран намагається продемонструвати готовність до пошуку компромісів.

Такий розвиток подій можна спостерігати вже традиційно: тільки-но в Раді Безпеки ООН американська дипломатія наближається до ухвалення резолюції про запровадження економічних санкцій, Іран дає опонентам США аргументи, аби таке рішення не підтримувати. Вашингтону залишається тільки мовчки «проковтнути» чергову образу, зробивши добру міну при поганій грі. А умови протистояння для США погіршуються протягом останніх трьох місяців, тобто від часу північнокорейського ядерного випробування. І справа не тільки в тому, що Іран на практиці переконався, що «американський тигр — паперовий», як казав китайський лідер Мао Цзедун, а й у реальній розстановці сил у Перській затоці.
Американські війська в Іраку щоденно демонструють свою неефективність. У Тегерані знають, що перспектива отримати наказ про вторгнення в Іран є вкрай непопулярною в американській армії, перевтомленій іракською війною. Визнаючи цю реальність як сприятливу для себе, Іран хоче отримати за саму лише обіцянку співпрацювати чималу винагороду. Може йтися про припинення 27-річного ембарго на торгівлю, встановлення повноцінних дипломатичних відносин, чітке зобов'язання США не дестабілізувати іранський клерикальний режим, про визнання за Іраном права на розвиток мирної ядерної енергетики. Відчуваючи впевненість, президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад минулого тижня навіть влаштував у Тегерані конференцію з проблеми заперечення Голокосту. На цьому «форумі» іранський лідер вкотре погрожував знищити Державу Ізраїль.
Тим часом у Німеччині перебував прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт. В інтерв'ю німецькій пресі він фактично визнав наявність ядерної зброї в його країні. Експерти зазначили, що це не таємниця, адже ще понад тридцять років тому тодішній голова уряду Голда Меїр натякнула, що «Ізраїль не має ядерної зброї, але якщо буде потрібно, використає її».
Іран, ясна річ, почувається незручно в оточенні ядерних держав, якими є всі його близькі сусіди: Росія, Пакистан, Індія, зрештою — Ізраїль. Реагуючи на це, країни Перської затоки закликали запровадити санкції проти Ізраїлю за реалізацію його ядерної програми. Тель-Авів закликають першим легалізуватися, визнавши, що країна володіє ядерною зброєю. У відповідь єврейські організації в Сполучених Штатах пропонують притягти до правової відповідальності президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада за скандальні заяви з приводу необхідності знищити Державу Ізраїль. Та ця «холодна війна» гострих заяв лише створює димову завісу, за якою Іран наближається до оволодіння ядерною зброєю.
Найближчим часом перешкодою на цьому шляху може стати наростання внутрішньої напруги в іранському суспільстві, викликаної нестримною інфляцією та зростанням рівня безробіття, особливо серед молоді. Водночас цей фактор змушує президента Ахмадінеджада не лише робити скандальні заяви, аби відвернути увагу від внутрішніх проблем, а й форсувати ядерну програму як запобіжний захід на випадок краху ісламського режиму. Хто виграє ці перегони, покаже час.
також у паперовій версії читайте:
  • СОМАЛІ: ГОЛОД І БЕЗЛАД ЖИВЛЯТЬ ЕКСТРЕМІЗМ
  • КОГО ТІШАТЬ ГРОМАДЯНСЬКІ ВІЙНИ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ?
  • КНДР ПОВЕРНУЛАСЬ ЗА СТІЛ ПЕРЕГОВОРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».