Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОРЯТУНОК — У ХОХФІЛЬЦЕНІ, ПРОДОВЖЕННЯ — В ОБЕРГОФІ
Ледь розігнавшись, біатлонний сезон пригальмує на два тижні. Календар змагань складають західноєвропейці, тому пауза буде різдвяно-новорічною — саме в такому, «католицькому» порядку. 3 січня нового року під оплески наймасовішої глядацької аудиторії спортсмени вийдуть під світло гелевих ліхтарів у німецькому містечку Обергоф. Змагання під штучними кулями-сонцями — яскрава особливість першого з класичних етапів світового біатлону.

У грудні біатлоністи дякували австрійському Хохфільцену, який спромігся врятувати першу третину сезону. В той час, як один за одним через погодні примхи скасовували старти лижників і гірськолижників, перегони біатлоністів відбувалися, хай не в ідеальних умовах (яким може бути ковзання на штучному снігу за температури +5–7 градусів за Цельсієм?). На кілометровій висоті над рівнем моря в альпійських передгір’ях дещо раніше випав природний сніг, щоправда, наприкінці минулого тижня в Хохфільцені поновилося інтенсивне танення.
Утім, заплановані на третій етап Кубка світу старти в Хохфільцені таки відбулися. Єдина зміна сталася в чоловіків — замість «індивідуалки», для якої представникам сильної статі потрібне чотирикілометрове коло, відбулася спринтерська гонка. Для неї достатньо 3 кілометрів 300 метрів, гарантованих організаторами. Нашим співвітчизникам, вочевидь, сподобався «подвійний спринт». На першій десятикілометрівці до залікової зони з влучною стрільбою потрапив тільки Андрій Дериземля (26-й результат із відставанням від переможця в одну хвилину і невловні три десятих секунди). Дебютант української збірної 32-річний екс-білорус Олексій Айдаров не влучив по мішенях двічі — 40 місце, Олексій Коробейников (один промах) став 42-м, В’ячеслав Деркач (два невлучних постріли) — 55-м. Натомість другу коротку гонку з нулем у графі «промахи» завершили одразу троє збірників: Андрій Дериземля, програвши 59 із половиною секунд, став цього разу чотирнадцятим (найвище для «синьо-жовтих» після трьох етапів місце в особистих чоловічих гонках), Олексій Айдаров посів тридцяту, останню залікову позицію (відставання від найкращого часового показника — 1 хвилина 23,4 секунди), а от Олександрові Біланенку швидкості не вистачило катастрофічно — програш 1 хвилини 31,2 секунди дав змогу бути тільки 37-м. За всіх «мазав» В’ячеслав Деркач. Дві незакриті мішені під час стрільби лежачи і всі п’ять (це, мабуть, антирекорд для самого Деркача) під час «стійки» відкинули його аж на 99-ту позицію...
Перший спринт за відсутності норвежця Уле-Ейнара Бйорндалена (він поїхав до французького містечка Ля-Клюза виборювати місце в лижній збірній) виграв німець Міхаель Грайс (із одним промахом він показав час 25 хвилин 3,7 секунди), другим став росіянин Максим Чудов, третім — швед Бйорн Феррі. Через день список переможців змінився. Француз Рафаель Пуаре вперше в сезоні поєднав влучну стрільбу і швидкий біг (24 хвилини 34 секунди), лише дев’ять десятих секунди йому програв німець Міхаель Реш, третім став німецький ветеран Свен Фішер.
Зважаючи на результати спринтів, особливого вибору на естафету тренерський склад української збірної не мав — нестабільна стрільба залишила В’ячеслава Деркача в запасі. На першому етапі довірили виступити Олексію Айдарову, другим біг Олександр Біланенко, третім — Олексій Коробейников, останнім — Андрій Дериземля. Айдаров зі своїм завданням впорався непогано — на другий етап він передав відставання, програючи лідерові близько сорока секунд. Втрата позицій розпочалася пізніше. Надто повільні були Олександр Біланенко і Олексій Коробейников. Андрій Дериземля спромігся випередити кількох опонентів, хоч і змушений був витрачати час на перезаряджання чотирьох набоїв: підсумок — восьме місце. Навіть без свого лідера Уле-Ейнара Бйорндалена чоловічу естафету виграли норвежці, росіяни задовольнилися другою позицією, німці — третьою.
Від наших жінок після блискучого виступу в індивідуальній гонці (нагадаю, Оксана Хвостенко була третьою, а Валентина Семеренко сьомою) багато чого чекали і під час наступних стартів. Надії виправдалися частково: влучна стрільба допомогла Валентині й Оксані фінішувати в чільній тридцятці — на 16-й і 21-й позиціях відповідно. В особистому заліку Кубка світу Хвостенко тепер перебуває на 20-му, а Валентина Семеренко — на 30-му місці, тобто на межі потрапляння до протоколу гонок із масовим стартом, перша з яких відбудеться в січні в Рупольдингу.
У естафеті на третьому етапі не пощастило Віті Семеренко, котра під час стрільби стоячи не закрила дві мішені. Після цього успіхом можна було вважати навіть потрапляння до десятки, та й цього Оксані Хвостенко досягти не пощастило — дванадцятий результат. Виграли француженки, другі — росіянки, треті — китаянки. Знову провально виступили головні фаворитки німкені. Стрільба стоячи підвела досвідчену Катрін Апель (три промахи).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРША ПОРАЗКА ВОВКІВ
  • УДОМА І ЛІД ДОПОМАГАЄ?
  • БРАЗИЛЬЦІ ПОБИЛИ РОНАЛДІНЬЙО
  • ДО ДОНЕЦЬКА ПРИЇДУТЬ ФРАНЦУЗИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».