Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПРИМАРА ПОРАЗКИ США В ІРАКУ
Незалежну комісію для вивчення ситуації в Іраку, яка складається з десяти експертів, до яких додали по п’ятеро відомих політиків від демократів і республіканців під керівництвом Джеймса Бейкера, колишнього державного секретаря США, конгрес утворив у березні. За цей час її представники опитали більш як 170 політиків у Сполучених Штатах (зокрема й президента), у Європі і на Близькому Сході. Результатом роботи стала доповідь на 142 сторінках.

У документі викладено 79 пропозицій щодо виходу з кризи в Іраку. Ситуацію експерти вважають «важкою і такою, що погіршується» і попереджають: якщо негайно не вжити рішучих заходів, падіння уряду і гуманітарної катастрофи в країні не уникнути. На думку членів комісії, сусіди Іраку — Іран і Сирія можуть наважитись на вторгнення. Можлива війна на Близькому Сході — в Лівані, в Іраку, у Палестині — означатиме великий пропагандистський успіх «Аль-Каїди», а Ірак може перетворитись у базу для діяльності організації Усами бен Ладена — про це також попереджає група Бейкера.
Незважаючи на те, що довгоочікувана доповідь комісії містить гостру критику іракської політики Джорджа Буша, президент сприйняв документ доброзичливо, у всякому разі, про людське око.
Як же запобігти найгіршим наслідкам? «Вашингтон мусить негайно розпочати дипломатичний наступ, метою якого є укладення міжнародного договору в справі Іраку та миру на Близькому Сході»,— рекомендують експерти. Йдеться про безпосередні переговори з Іраном і Сирією, про схиляння Ізраїлю до значних поступок у переговорах з палестинцями. Проте прем’єр Ізраїлю Ехуд Ольмерт відкинув пропозицію комісії Бейкера, яка полягає в тому, що єврейська держава має розпочати переговори з Сирією та палестинцями, щоб допомогти США стабілізувати ситуацію в Іраку. На думку Ольмерта, іракські й палестинські справи між собою не пов’язані, а Сирія ще не визріла для діалогу, оскільки «й досі підтримує регіональних екстремістів». І чи готові до переговорів самі араби й палестинці, значна частина яких не відмовилась від своєї мети — знищити Ізраїль?

Зміна призначення
Група Бейкера вважає, що має змінитися сам характер американської місії. Війська США не в змозі гарантувати безпеку іракцям та Іраку. Єдиний вихід — іракський уряд має взяти безпосередню відповідальність за це на себе. Якщо він не зможе виконати цього завдання, Вашингтон повинен значно зменшити військову й економічну допомогу владі в Багдаді.
Щоб допомогти іракцям, США повинні відправити тисячі військових експертів. Американські військові, які патрулюють нині іракські вулиці, мають бути в складі місцевих підрозділів.
Завдяки цьому, сподіваються автори доповіді, на початку 2008 року армія Іраку буде здатна сама гарантувати безпеку в країні і, відповідно, всі американські підрозділи зможуть вирушити додому.

Реакція президента
«Це надзвичайно сувора оцінка ситуації. Я уважно вивчу доповідь і рекомендації і раджу Конгресу зробити так само»,— сказав Джордж Буш. Проте речник Білого дому Тоні Сноу попередив, що не варто очікувати від доповіді забагато. «У ній нема жодної магічної формули, яка дасть змогу вирішувати проблеми»,— заявив він.
Підготовку подібних документів Буш доручив також експертам Державного департаменту, Пентагона і Ради національної безпеки. Завдяки цьому, пишуть американські медіа, президент зможе вільно обирати будь-які фрагменти з цих доповідей і за кілька тижнів у телезверненні до народу оприлюднити власну концепцію вирішення іракської проблеми. Президент формулюватиме свою позицію, зважаючи на результати роботи всіх трьох комісій, не раніше, ніж наприкінці року. Водночас Бейкер зауважив, що «події в Іраку можуть випередити рекомендації комісії».

Краще знати, ніж заплющувати очі
Позитивні наслідки доповіді комісії Бейкера полягають у тому, що вона надає президентові можливість радикально змінити стратегію щодо Іраку, не втрачаючи авторитету в очах виборців. Уже тепер очевидно, що американці покинуть Ірак, але вони не можуть зробити цього надто швидко, бо тоді на них ляже відповідальність за вибух нової війни у регіоні. Судячи з усього, буде взято за основу випробувану в польсько-українському секторі модель, коли зменшується кількість баз, увага натомість зосереджується на підготовці іракців і їм передається відповідальність за безпеку.
Хоча доповідь, яку Буш обіцяв уважно вивчити, ніби й ставить під сумнів політику президента, під час зустрічі з прем’єром Великої Британії Тоні Блером глава держави знову назвав перемогу в Іраку метою перебування американських військ у цій країні. Поразка США може неабияк порушити рівновагу у світі та заохотити терористів до боротьби з цивілізованим демократичним світом. Отже, політику змінювати доведеться, виводити війська з Іраку також, але очевидно, що втікати не можна, як і те, що в майбутньому наймогутніша та найдемократичніша країна світу так легковажно, не взявши до уваги всіх можливих варіантів розвитку подій, як вона це зробила, вступивши в Ірак, не повинна чинити.
Один з головних висновків комісії Бейкера полягає в тому, що жодна країна не може допомогти Іраку «лише власними силами». «Усі зацікавлені в тому, щоб запобігти хаосу в цій країні. Сусіди Іраку й провідні держави в регіоні і за його межами, мусять сформувати групу підтримки» — зазначено в доповіді комісії Бейкера. На демократичний розвиток світу свого часу негативно вплинула поразка США у В’єтнамі. І ще гірші наслідки можуть мати події в Іраку.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КИЇВ—ТАЛЛІНН: ПРОБЛЕМНИХ МОМЕНТІВ НЕМАЄ
  • ЄВРОСОЮЗ ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА НАЗАРБАЄВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».