Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ПОЖЕЖ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ ПОБІЛЬШАЛО...
Із настанням холодів у сільській місцевості побільшало пожеж. Це пов’язано, зокрема, з порушеннями багатьма селянами правил протипожежної безпеки. За інформацією Міністерства з надзвичайних ситуацій, у 2003 році в сільських населених пунктах виникло понад 20 тисяч пожеж, що спричинили збитків майже на 34 мільйони гривень і відібрали життя у 1774 осіб. До речі, в селах жертвами «червоного півня» стає в 2,5 раза більше людей, ніж у містах (із розрахунку на 100 тисяч населення).

Пожеж побільшало після занепаду колгоспів. Власники дрібних господарств не бажають витрачати кошти на утримання раніше існуючих пожежних депо й команд. Раніше їх у агропромисловому комплексі налічувалося майже дев’ять тисяч. Нині ж у системі місцевої пожежної охорони (МПО) працює 3700 осіб, тобто лише сім відсотків штатної потреби. Формування, що залишилися, не спроможні належно виконувати покладені на них завдання. Не тільки людей, не вистачає технічних засобів, зокрема автомобільних.
У чинному законодавстві йдеться, що «...у селах і селищах підрозділи місцевої пожежної охорони створюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування згідно з положенням, яке затверджує Кабінет Міністрів України». За кошти громади ці підрозділи утримуються. Тільки грошей у сільській чи селищній раді — кіт наплакав.
Кошти якщо і виділяють, то за залишковим принципом, а охочих надавати допомогу пожежникам у вигляді благодійних внесків — спробуй знайти. Тому техніка, що знаходиться у них на озброєнні, давно застаріла морально і фізично. 12 відсотків автомобілів експлуатуються близько десяти років, а 25 відсотків — 20–25 літ...
Одне слово, проблема, про яку йдеться, не місцевого масштабу. У сільській місцевості живуть мільйони наших співвітчизників. Хто подбає про них у лиху годину? Вирішити проблему лише МНС — не під силу. Потрібне втручання держави.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИНОВНИКА СУДИЛИ ЗА КОРУПЦІЮ
  • КОНТРАБАНДИСТАМ: «СТОП!»
  • НАКЛИКАЛИ «ЧЕРВОНОГО ПІВНЯ»
  • УСБУ ВИКРИЛО ОБОРУДКИ ЗІ СТОЛИЧНОЮ НЕРУХОМІСТЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».