Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕЗИДЕНТСЬКЕ ВЕТО НА БЮДЖЕТ-2007...
Президент України Віктор Ющенко у своїх пропозиціях до Закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік» пропонує Верховній Раді перерахувати розміри прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на 2007 рік.

Як повідомляє прес-служба Президента України, про це йдеться у пропозиціях глави держави до закону про держбюджет-2007.
Віктор Ющенко зазначає, що ухвалений Верховною Радою України 6 грудня 2006 року Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік» не може бути підписаний, зокрема через те, що ст. 62 Закону, що надійшов на підпис, пропонується затвердити на 2007 рік прожитковий мінімум, зокрема для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2007 року — 380 гривень, з 1 квітня — 387, з 1 жовтня — 395 гривень.
За попередніми розрахунками, розмір прожиткового мінімуму для цієї соціальної групи на 1 жовтня 2006 року становив 381 гривню, на 1 листопада — майже 391, а прогнозований показник на 1 січня 2007 року сягає 406,6 гривні.
Ураховуючи, що за ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком установлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то визначення з 1 січня 2007 року пропонованого розміру прожиткового мінімуму для осіб, котрі втратили працездатність, призведе до недоодержання кожним пенсіонером, якому призначено мінімальну пенсію, щомісячно 26,6 гривні, з чим Президент погодитись не може.
Крім того, від прожиткового мінімуму для осіб, котрі втратили працездатність, залежать пенсії майже 12 млн пенсіонерів. Від зазначеного показника залежить і розмір державної соціальної допомоги незахищеним верствам населення (допомога інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, по догляду за дитиною, допомога одиноким матерям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на поховання тощо).
З огляду на це, викликає заперечення глави держави ст. 97 Закону, якою пропонується з 1 січня 2007 року не встановлювати обмеження щодо максимального розміру пенсії для єдиної категорії пенсіонерів — народних депутатів України.
Віктор Ющенко констатує, що ст. 76 Закону передбачено встановити з 1 січня 2007 року розмір мінімальної заробітної плати 400 гривень на місяць, з 1 липня — 420, з 1 грудня — 450 гривень.
Таким чином, якщо торік зростання розміру мінімальної заробітної плати становило 40 відсотків, у 2006 році — 20 відсотків, то наступного року воно заплановане лише на рівні 12,5 відсотка.
На його думку, різке сповільнення темпів зростання розміру мінімальної заробітної плати негативно позначиться на умовах оплати працівників більшості підприємств в Україні, оскільки їхні тарифні ставки, згідно з галузевими угодами та колективними договорами, встановлюють залежно від розміру мінімальної заробітної плати.
Ураховуючи прогнозований рівень інфляції в 2007 році (за прогнозами незалежних українських і міжнародних експертів, він становитиме близько 11 відсотків), а також зростання податкового навантаження на доходи фізичних осіб, в Україні вперше за останні роки може реально знизитись розмір мінімальної заробітної плати, який є базою для обчислення заробітної плати близько 10 млн працюючих громадян, зокрема працівників бюджетної сфери (лікарів, учителів, науковців, працівників культури).
Президент вважає за необхідне ще раз зробити розрахунки розмірів прожиткового мінімуму й мінімальної заробітної плати на 2007 рік і пов'язаних із цими показниками видаткових статей державного бюджету України на 2007 рік та за їхніми результатами внести відповідні корективи до Закону.
Таким чином, Президент України, відповідно до частини другої ст. 94 Конституції України, повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

...І «ХВИЛІ» ВІД НЬОГО

Відмова Віктора Ющенка підписати бюджет на 2007 рік і повернення його до парламенту — це «удар у спину», але не Верховній Раді, а країні. Про це заявив депутат Іван Бокий, обраний керівником парламентської фракції Соціалістичної партії. Депутат висловив переконання, що пропозиція Президента про доопрацювання бюджету зробить його «незбалансованим». Водночас соціаліст припускає, що подолати вето Президента в парламенті не вдасться.
Президент України «очолив політичний саботаж»,— так прокоментував учора журналістам вето Президента на проект державного бюджету лідер КПУ Петро Симоненко. Відповідаючи на запитання, чи вдасться Верховній Раді України подолати вето Президента, Симоненко відповів, що спочатку потрібно розглянути пропозиції, внесені Віктором Ющенком, після чого можна буде говорити про подальшу долю бюджету. За його словами, якщо пропозиції Президента виявляться слушними, то ВР зможе їх ухвалити, якщо ж «вони тільки є причинами для спекуляції,— тоді ні».
Тарас Чорновіл, представник фракції Партії регіонів, вважає, що Президент, накладаючи вето на Закон про держбюджет на 2007 рік, керувався політичними, а не економічними мотивами.
Натомість заступник голови бюджетного комітету Павло Жебрівський оголосив заяву фракції блоку «Наша Україна» про підтримку рішення Президента повернути зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою Закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік».
«Проект закону містив положення, що негативно впливають на рівень соціального забезпечення населення, фінансування витрат на оборону, що ведуть до непрозорих схем керування державними фінансами, втручання в діяльність органів місцевого самоврядування, неефективного використання державних засобів»,— йдеться в заяві.
«Намагаючись «проштовхнути» означений закон, уряд і антикризова коаліція пішли на те, щоб дати «дрібний хабар» депутатам, знявши з них обмеження щодо пенсійного забезпечення. Однак деякі члени уряду через заяви прес-служб Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів вдалися до прямого шантажу Президента, загрожуючи тим, що не будуть профінансовані витрати, визначені їм як першочергові»,— стверджують представники «НУ».
Фракція блоку заявляє, що «такі підходи неприйнятні для цивілізованого сус-пільства, вони свідчать про непрофесійність уряду, про його спробу погіршити життя народу вже сьогодні».
«Ми підтримаємо рішення Президента України про ветування Закону про бюджет, закликаємо уряд і народних депутатів відкинути свої політичні амбіції, разом розглянути і доопрацювати бюджет з урахуванням зауважень Президента України. Наша фракція готова до співпраці для того, щоб країна до Нового року одержала збалансований головний фінансовий документ»,— наголошується в заяві.
Разом з тим, він не виключив, що глава держави підпише закон про бюджет після його доопрацювання і це буде зроблено до кінця цього року.
За словами представника БЮТ Олександра Турчинова, антикризова коаліція після вето Президента на закон про держбюджет-2007 спробує перекласти на главу держави відповідальність за ситуацію в країні. Журналістам пан Турчинов підтвердив думку, що бюджет є антисоціальним і небезпечним для країни: «Президент застосував право вето, маючи для цього всі підстави».
Він підкреслив, що голосів на подолання вето немає. У цій ситуації депутат бачить вихід лише один — ухвалити бюджет у новій редакції, врахувавши пропозицію Президента щодо збільшення соціальних програм в обсязі п’яти мільярдів гривень.
Тим часом Голова Верховної Ради України Олександр Мороз сподівається, що народним депутатам удасться доопрацювати Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік» і його буде ухвалено до Нового року. Це він зазначив учора під час виступу на засіданні парламенту. Спікер закликав народних депутатів попрацювати спільно над зауваженнями Президента.
Пан Мороз зауважив, що поправки Президента «коштують» приблизно 5,5 мільярда гривень, додавши, що поправка тільки одного пункту щодо обмеження пенсій депутатам «однаково не перекриє видатків, передбачених у багатьох інших зауваженнях Президента». Голова ВР висловив думку, що поправку Президента стосовно обмеження пенсій народним депутатам буде підтримано у парламенті.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ НЕ БОЇТЬСЯ...
  • СПРАВА ПРО РЕФЕРЕНДУМ ЩОДО НАТО НАБИРАЄ НОВИХ ОБЕРТІВ
  • ФРАКЦІЯ СПУ ОТРИМАЛА НОВОГО ЛІДЕРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».