Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ТРУДОВА МІГРАЦІЯ: ШЛЯХИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Міжнародна організація з міграції у співпраці з громадськими організаціями та урядом України та за фінансової підтримки Євросоюзу відкрила в нашій державі низку центрів консультування мігрантів: у Києві, Львові, Харкові, Тернополі. Відповідно до відомостей Міжнародної організації з міграції, за кордоном перебуває нині майже два мільйони українців — йдеться про легальних мігрантів. Але ж інші джерела свідчать: шукають кращу долю по світах куди більше наших співвітчизників. Щоправда, точної цифри ніхто не знає. Називають кількість мігрантів від 5 до 7 млн.

Чим може зарадити нашим співвітчизникам Міжнародна організація з міграції, створені нею центри консультування?.. Почати з того, що центри, як на мене, покликані запобігти негативним явищам, котрі чекають нелегальних мігрантів в інших країнах. Тим-то їхній контингент — це українці, які вирішили поліпшити своє матеріальне становище, працюючи за кордоном. Їм центри надають широку інформацію, розповідають про їхні права за кордоном, про ризики, які можуть їх там підстерігати. Коли людина перебуває в іншій державі законно (легально), все-таки вона певною мірою захищена від сваволі роботодавця і від можливості потрапити до рук торговців «живим» товаром.
Оскільки міжнародний ринок праці (хочемо ми цього чи ні) функціонує, маємо призвичаїтись до нього і дбати про власний захист. У цьому допомагають і структури державної влади України. Нещодавно міністерство праці та соціальних справ Чеської Республіки разом із представництвами міжнародної організації з міграції в Чеській Республіці та в Україні презентували сучасну міграційну політику чеського уряду. Один із її напрямів — упровадження пілотного проекту «Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону». Цей проект 2003 року стартував у Болгарії, Казахстані й Хорватії. Фінансував його чеський уряд. Нині він діє у 12 країнах. Цього року до нього долучилася Україна. Оскільки Чеська Республіка має складну демографічну ситуацію, вона в такий спосіб залучає кваліфікованих працівників з-за кордону, пропонує легальне працевлаштування, дозвіл на постійне місце проживання не за п’ять років, як звичайно, а за два з половиною. Роботу людина шукає сама, заручившись контрактом з роботодавцем на підставі трудового дозволу, отримує робочу візу на перебування в країні на 90 днів або дозвіл на так зване дострокове перебування з метою працевлаштування. У Чеській Республіці працює до 190 тисяч українців, 60 тисяч із них беруть участь у проекті. Знання чеської мови не завадить, але не є обов’язковим. А от з 1 січня 2007 р. для учасників проекту запрацюють курси з вивчення чеської. Фінансуватимуть його уряд і пілотний проект.
Не другорядне питання — де житиме працівник з-за кордону. Деякі роботодавці йдуть на те, аби забезпечити їх житлом. Якщо комусь не пощастило зустріти такого, мусить шукати житло сам.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я І ЖИТТЯ РОБІТНИКІВ
  • ЧЕРВОНОХРЕСТІВЦІ — ЧОРНОБИЛЬЦЯМ
  • ОРІЄНТИР — РІВНІ МОЖЛИВОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».