Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СТРАЖДАЮТЬ ТІЛЬКИ ТОМУ, ЩО ІНАКШІ
Зі страху за своє життя родини іракських християн масово втікають з Іраку. Двадцять років тому в країні було приблизно півтора мільйона християн, більшість з яких належить до халдейської та сирійської церков. Нині тут, за різними оцінками, залишилося не більш як 600 тисяч. Решта втекла до Йорданії, Сирії й Туреччини, бо в Іраку для них не знайшлося місця. Їх переслідують араби як «покарання» за американсько-британське вторгнення, яке ліквідувало режим Саддама Хусейна. Їх звинувачують у тому, що вони не так моляться, у тому, що данська газета «Їлландс постер» опублікувала карикатуру на пророка...

У середині осені ісламські екстремісти викрали Боулоса Іскандера, священика халдейської святині в Мосулі, що за 400 кілометрів від Багдада. За його звільнення від місцевих християн викрадачі вимагали засудження Бенедикта ХVІ і викупу — 350 тисяч доларів. Незабаром у Мосулі з’явились плакати, у яких християни публічно відмежовувались від образливих для мусульман слів Папи, сказаних ним під час лекції у Регенсбурзі. Віруючі почали збирати гроші для викупу священика, але викрадачі відтяли тому голову, а тіло зі слідами тортур викинули на вулицю.
Вторгнення військ коаліції в Ірак означало кінець добрих часів для тамтешніх християн. За Саддама Хусейна вони жили відносно спокійно, у злагоді і з сунітами, що тоді були при владі, і з шиїтами, які становлять тут більшість. Війна все змінила. Поки суніти і шиїти знищували одні одних, християни почувалися відносно безпечно, але кілька останніх місяців вони змушені шукати порятунку — якщо не за кордоном, то далеко на півночі країни, куди вони втікають разом з курдами.
«У Багдаді неможливо жити»,— стурбовано й гірко каже Асаад Азіз, один з біженців. Він хотів відкрити крамницю, але відмовився, коли під дверима знайшов листа, автори якого давали йому лише три дні, аби забратися. Хтось обстріляв його будинок, йому вдалось вціліти лише тому, що вчасно сховався.
Пастор церкви Діви Марії в Багдаді розповідає про становище іракських християн: «Коли Бенедикт ХVІ покритикував Пророка, люди почали боятись ще більше, ніж будь-коли раніше». Тепер на службу приходить щонайбільше кілька десятків осіб. А у Великодню неділю перед війною бувало, що на молитву збиралось близько півтори тисячі.
Нічого дивного нема в тому, що в церкві пустка. У середині вересня екстремісти здійснили терористичний напад, під час якого загинуло вісім осіб, а 15 людей були поранені. Автомобіль священика вибухнув, коли люди виходили з храму. У той самий день невідомі обстріляли церкву з автоматичної зброї.
Ірак — одна з колисок християнства. Тут був Едем, відомий з історії християнства, саме звідси походив Авраам. Іракські екстремісти вважають, що вони є жертвами наступу «невірних». Це головна причина їхньої агресії проти християн, які живуть на цій землі вже понад дві тисячі років. Християн переслідують не тільки в Багдаді і Мосулі. На півночі Іраку є цілі села, де християни бояться вийти з дому, бо на них нападають, хоча вони одягаються так само, як мусульмани, лише на рамені у них витатуйовано хрест. Вони не можуть покладатися на допомогу місцевої поліції, яка перебуває під впливом екстремістів.
Як нема сліду від Едему на землі, так само в Іраку скоро може не залишитись християн, які не витримують випробувань, що випали на їхню долю.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІВАН БАЛАНСУЄ НА МЕЖІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ
  • НАТО НАПЕРЕДОДНІ ЗМІН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».