Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ВІЙСЬКОВІ ЗНОВУ В РОЛІ ПАСИНКІВ?
Цього року на потреби Збройних сил України бюджетом передбачено 8,9 мільярда гривень. Порівняно з минулими роками — це астрономічна сума.

Упродовж одинадцяти місяців кошти надходять нерівномірно, що, за словами директора департаменту фінансів МО України Івана Марка, «не сприяє оптимальному використанню затверджених сум і призводить до втрат певних можливостей». Приміром, у першому півріччі поточного року Міністерство оборони мало отримати 50 відсотків річних асигнувань. Проте було виділено лише 35 відсотків, військові недоотримали близько 900 мільйонів гривень. Це, звісно, позначилось на реалізації планів бойової підготовки, недофінансовано соціальні програми, пов’язані зі скороченням армії.
Керівництво міністерства зверталося за допомогою до Президента України, Верховного Головнокомандувача ЗС України, Прем’єра, Мінфіну. Проблемою військових займався Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони України, очолюваний Анатолієм Кінахом. На жаль, справа надто повільно зрушила з місця. Закінчується рік, а важливі державні програми лишаються недофінансованими, зокрема й Державна програма розвитку Збройних сил України на 2006–2011 роки, Державна програма розвитку озброєння та військової техніки на період до 2015 року і навіть вистраждана зі створення літака АН-70. Зрозуміло, затримка з коштами позначається на термінах здавання об’єктів, розробок нової техніки тощо.
Усім відомо, що у військових накопичилось чимало соціальних проблем. Особ-ливо житлова. Нині через нерівномірне фінансування військове відомство не може здати в експлуатацію 16 житлових будинків. Загалом офіцери й прапорщики недоотримають цього року понад дві тисячі помешкань.
Ще одна болюча тема — утилізація застарілих боєприпасів, непридатних для використання. На жаль, у деяких чиновників надто коротка пам’ять і вони забули про Артемівськ, Новобогданівку.
Міністерство оборони не просить додаткових коштів. Потрібно лише впорядкувати їхні надходження. Зокрема, відновити асигнування, зменшені в минулі місяці. З таким розрахунком, аби оборонне відомство отримало їх найближчим часом.
Не перший рік МО України розраховується за комунальні послуги та енергоносії за рахунок НАК «Нафтогаз України», яка має борги перед ним. Ще у лютому 2003 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою компанія мала розрахуватися за товари й послуги військових на суму майже 222 мільйони гривень. Та «Нафтогаз України» не погасив борги й сьогодні.
Зараз у парламенті йде жорстка боротьба за бюджет-2007. Кожна політична сила, як мовиться, тягне ковдру на себе, відстоюючи інколи власні меркантильні інтереси. Шкода, що державні інтереси відходять на другий план, зокрема й потреби військових. Згідно з чинним законодавством, на потреби оборони країни має виділятись три відсотки ВВП. Міноборони розуміє, що держава поки не в змозі виконувати взяті на себе зобов’язання, погоджується на меншу цифру. Проте урядовці вирішили, що й двох відсотків забагато і зменшили їх до 1,17 відсотка. Одне слово, якщо це рішення залишиться остаточним, то в 2007 році МО отримає на 2 мільярди 213 мільйонів менше, ніж у 2006-му.
Виникає закономірне запитання: як виконуватимуться державні програми розвитку ЗС України на 2006–2011 роки? Як утилізувати залишки зброї й боєприпасів, що, до речі, передбачено міжнародними угодами? Де взяти той же авіаційний гас, без якого жоден літак не підніметься в повітря і нашим льотчикам доведеться «відшліфовувати» свою майстерність на тренажерах?
Обмеження армії в коштах призведе до різкого зниження боєготовності наших Збройних сил. На думку міністра оборони України Анатолія Гриценка, для їх більш-менш нормального функціонування потрібно 11–12 мільярдів гривень щороку. Інакше всі плани щодо реформування армії, наближення до євростандартів так і лишаться на папері. А ще, можливо, вибухатимуть склади із застарілими боєприпасами, на знищення яких не вистачатиме коштів. І вкотре пересічні громадяни осудливо киватимуть на людей в погонах, убачаючи в них винуватців цих «НП».
До речі, законопроект «Про Державний бюджет України на 2007 рік» передбачає збільшення асигнувань практично всім міністерствам і відомствам, принаймні переважній більшості з них. Військові ж, як бачимо, знову опинилися в ролі пасинків.
також у паперовій версії читайте:
  • ВИСОКА МАРКА ХАРКІВ'ЯН
  • НАТО НАМ — НЕ ВОРОГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».