Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПОРОДІЛЛЯ Й НЕМОВЛЯ ПІД ЗБІЛЬШУВАЛЬНИМ СКЛОМ УВАГИ
Народжувати по-новому
За фінансування місії США з міжнародного розвитку в Україні вже чотири роки втілюється проект «Здоров’я матері та дитини». Мета програми — впровадити в практику міжнародно визнані науково обґрунтовані стандарти догляду за породіллею та немовлям у 20 пілотних лікувальних закладах Волинської, Львівської, Полтавської, Житомирської, Донецької, Кіровоградської, Дніпропетровської, Луганської, Рівненської областей, а також Києва та Автономної Республіки Крим.

Директор місії Ерл Герст зазначає, що поліпшенню здоров’я матерів та дітей сприятиме впровадження затверджених Всесвітньою організацією охорони здоров’я сучасних технологій, що вже довели свою ефективність. Директор департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України Раїса Мойсеєнко підкреслює позитивні аспекти нових технологій ведення пологів та догляду за немовлям:
— На рахунку проекту — зменшення на 67% смертності новонароджених. В усіх пологових будинках для породіль створено індивідуальні пологові зали, кількість нормальних пологів зросла з 30% до 75%, збільшення числа партнерських пологів посприяло зниженню використання медикаментозних засобів знеболення. Зареєстровано значне зменшення кількості кесаревих розтинів (з 26% до 16%), розтинів промежини — з 30% до 5%, поменшало й покинутих дітей.
Крім того, у 2005 році в пілотних клінічних закладах не сталося жодного випадку материнської смертності на тлі загального її зростання в Україні.

Сімейні пологи
Переконати Миколу Ярмакова, жителя міста Саки, взяти участь у народженні сина було нелегко. У значній частині суспільства й досі побутує думка, що чоловік не повинен бути присутнім при народженні власної дитини. Звичною є ситуація: коли в дружини пологи, чоловік разом з друзями чекає, коли йому сповістять про народження дитини, а потім піднімає чарку за здоров’я мами й немовляти.
34-річний Микола погодився допомагати народженню первістка після тривалих умовлянь дружини Марії та лікарів районного пологового будинку. Цей заклад бере участь у згаданій програмі «Здоров’я матері і дитини».
«Уперше за 15 років заміжжя я побачила чоловіка іншими очима — після того, як він допоміг мені під час пологів,— так 32-річна Марія написала в листі після народження сина.— Я зрозуміла, який він насправді ніжний та надійний. Раніше ми постійно сварилися, бо він говорив, що вагітність та пологи — то суто жіноча справа».
Лист від Марії — один з багатьох, що їх фахівці програми «Здоров’я матері і дитини» отримали від жінок, які народили дитя в пологовому будинку м. Саки, та членів їхніх сімей. Але він, мабуть, один з найзворушливіших. Марія пише також про те, що якби не лікар Людмила Білобаба — акушерка, котра допомагала їй народити дитя, то чоловіка, можливо, так і не вдалося б переконати. «Вона наполягла на тому, щоб Микола ходив на заняття з підготовки до пологів. Коли він побачив на заняттях інших чоловіків, то перестав опиратися,»— пояснює дружина.
Під час народження дитини Микола тримав дружину за руку, робив їй масаж спини. Вона каже, що це їй дуже допомогло. Лікар рекомендувала Миколі постійно розмовляти з дружиною під час пологів і, мабуть, найважливіше — він допоміг їй обрати зручну позу для народження дитини. «Нашого сина я народила сидячи в кріслі, а чоловік підтримував мене за спину. Коли я обернулася, щоб побачити його обличчя,— він плакав»,— пише у своєму листі Марія. І додає: після пологів Микола сказав їй, що він нібито сам відчув усе, через що їй довелося пройти, тому разом з нею народив дитину.
На адресу проекту з усіх областей держави надійшли листи з проханням дозволити приєднатися до нього. Уже складено план розгортання проекту в усіх регіонах України протягом 2006–2010 років. Уряд України подбав про поширення успішного досвіду на національному рівні. Передбачається, що передові світові технології підготовки батьків до народження дитини та ведення пологів незабаром стануть набутком усієї держави.

Переваги грудного вигодовування
Минуло 25 років від часу, як у світі затвердили Міжнародне зведення правил щодо збуту замінників грудного молока. Незважаючи на те, що уряди держав світу вжили термінових заходів щодо інформування батьків про небезпеку використання штучних сумішей у вигодовуванні дітей, які є нестерильними і можуть містити бактерії, загрозливі для життя дитини, в Україні популяризація штучного харчування вважається нормою. Кожна четверта мати, яка годує груддю, отримує зразки продукції, на яку поширюється дія Міжнародного зведення правил, причому у двох третинах випадків зразки матерям надаються в медичних установах.
Розрекламованість сумішей — альтернативи грудного вигодовування — робить в Україні свою сумну справу. Тільки 6% (!) молодих мам годують груддю до 6-місячного віку, решта ж стала жертвою реклами. Простіше кажучи, сучасні молоді мами легко здаються в боротьбі за материнське молоко на користь продукції в яскравій упаковці, яка значно поступається за цінністю справжньому грудному молоку.
З даних про відкликання дитячих сумішей у 2000–2005 роках, наданих Міжнародною мережею на підтримку грудного вигодовування (IBFAN), відомо про те, як позначилося на здоров’ї малюків вживання недоброякісних сумішей. Серед них — десятиразове передозування вітаміну Д, прокисання сумішей, виявлення смертельно небезпечних бактерій Enterobacter sakazakii (є летальні випадки), порушення рівня протеїну та заліза (зумовлювало запори або діарею), надмірний уміст магнезії (спричинює серцебиття, зниження артеріального тиску в немовляти), неправильна стерилізація, забруднення молока друкарською фарбою.

Як стимулювати народжуваність?
Суспільство стурбоване й тим, що в Україні немає не лише мотивації до грудного вигодовування, а й до народження дитини в подружній парі, бо хай там що кажуть, дитина, яка народжується в неповній сім’ї, має менше шансів на повноцінну адаптацію в суспільстві.
Проблематичною є й гендерна нерівність у догляді за малюком. У «декретній» відпустці все-таки перебувають жінки, а європейці вважають, що це несправедливо. У Німеччині, наприклад, офіційно унормовано правило, що протягом першого року життя дитини її доглядає мати, протягом другого — батько.
Як вийти з демографічної кризи в державі, як спонукати молоді сім’ї народжувати в умовах економічної та політичної кризи?! Яке може бути зростання народжуваності, коли молодь масово переселяється в найбільші міста України, звісно, туди, де є робота? Водночас мати власну квартиру далеко не всі в змозі. А хіба наважиться народжувати сім’я, яка не має прихистку над головою? І відсутність житла — це лише одне з гальм зростання народжуваності...
Фахівці вказують на низький рівень знань батьків щодо підготовки до народження дитини, її догляду, харчування та розвитку. Це потребує консолідації зусиль громадських організацій та координації їхньої діяльності з державними інстанціями та залучення експертизи міжнародних структур. В Україні вже створено національну мережу недержавних організацій з навчання батьків, вироблено стратегію дій, покликану активізувати громадянське суспільство до захисту й сприяння здоров’ю та розвитку дітей.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ХІРУРГІЯ НА ТЛІ ГОСТРОГО ІНФАРКТУ
  • НЕ НАКЛИЧ НА СЕБЕ БІДУ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».