Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПЕРЕХОДЬТЕ ДО ВОДНИХ ПРОЦЕДУР!
Чим ближче холоди, тим неприємніша думка про загартування. Набагато простіше переконати себе, що час втрачено, придбати вітаміни і, загорнувшись у теплий плед, сісти біля батареї. І даремно. Тому що головне у загартуванні — задоволення.

Етап 1-й: «теплий» старт
Головний принцип загартування — від простого до складного. Тому почати можна із найлегшого й приємного способу: гарячих обтирань. Змочіть губку, м’який рушник або рукавичку гарячою водою, швидко протріть усе тіло. Гаряча вода відразу випарується, виносячи з собою тепло і охолоджуючи шкіру. Так повторюйте кілька разів. Чим вища температура повітря і води, чим сухіше приміщення, тим інтенсивніші випаровування і охолодження. Судини таким чином роблять «зарядку»: звужуються і розширюються; регулюється теплообмін і як результат — за несподіваного переохолодження спрацює захисний рефлекс, перешкоджаючи виникненню застудних захворювань. Проте саме через простоту і приємність цієї процедури існує певний ризик захопитися і непомітно переохолодитися. Тому перші кілька днів обтирайте тільки руки, а потім можна перейти на все тіло. Головне — не змерзнути. Як тільки зникне почуття комфорту, треба припинити процедуру і розтерти тіло сухим рушником.
До речі, гарячий душ і гарячі обтирання — різні речі. Стояння під гарячим душем, навпаки, знижує тонус м’язів. Тому не рекомендується щодня вмиватися гарячою водою — шкіра швидко втрачає пружність.
Наступним приємним кроком для любителів «теплого» загартування може стати лазня. Тут головне — не забувати про час перебування у парильному відділенні. Для сауни це не більш як десять хвилин, для парної лазні не більше п’яти. Новачкам досить зайти у парильню на чотири хвилини, після чого прийняти теплий душ.
Поступовість. Починайте з малого. Не женіться за рекордами. На початку тривалість процедур і різниця температур мають бути невеликими. Збільшуйте їх поступово!
Повторюйте щодня. Тільки за регулярності загартувальних процедур організм «запам’ятовує» правильні реакції на холод або спеку. Якщо процедури припиняться на два-три тижні, доведеться починати з нуля.
Прислухайтеся до себе. Обираючи загартувальні процедури або їхні комбінації, слід враховувати свій вік, стан здоров’я, спосіб життя, особливості характеру. Найкращий індикатор, що показує, чи підходить вам цей спосіб загартування, це — самопочуття після процедури. Якщо неприємних відчуттів або наслідків немає, не спиняйтеся!

Етап 2-й: свіжість, повітря і вода
Коли почався опалювальний сезон, ідеальним місцем для загартування стане ваша квартира. Відкрийте навстіж вікно, впустіть до помешкання осінню свіжість (яка згодом стане зимовою) і почекайте, поки стовпчик термометра не опуститься до 20 градусів. Потім зачиніть вікно (щоб не виникало протягів) і швидко роздягніться — для початку краще до пояса. Можна лежати, сидіти або чимось займатися, головне — знову переживати відчуття комфорту. Якщо шкіра рожевіє, стає тепліше, значить, виробляється стійкість до застуд. Проте, засиджуватися у такому вигляді спочатку варто не більше, ніж 15 хвилин. Лише поступово слід збільшувати тривалість повітряних ванн до двох годин, а температуру повітря у приміщенні знижувати до 15 градусів. Поява «гусячої шкіри» — сигнал вдягатися.
Якщо на вулиці сиро, мряка і повітря у кімнаті вологе, скоротіть на третину час процедури. «Дощова» повітряна ванна охолоджує шкіру набагато інтенсивніше, а це може вибити вас з графіка загартування і призвести до звичайної застуди.
Після того, як ви звикли отримувати задоволення від регулярних повітряних ванн, логічно перейти до водних, приміром, обтирань прохолодною водою. Спочатку обітріть мокрою губкою верхню частину тіла і розітріть її сухим рушником. Потім те саме робіть з нижньою. Руки, починаючи з долонь, потім шию, груди і спину, а потім від пальців ніг — угору до попереку. Використайте прохолодну воду (20–24 градуси), кожний день знижуючи її температуру на один градус. Тривалість процедури — 4 хвилини.

Етап 3-й: час контрастів
Починати прийом контрастного душу слід з теплої води, температура якої відповідає температурі тіла, потім трохи збавити гарячу воду, щоб струмінь став прохолоднішим. Постоявши так 10 секунд, знову перемкніть кран на теплу воду. Час обливання гарячою водою не обмежений. Закінчувати контрастний душ треба прохолодною водою, після чого необхідно розтертись рушником. Через кожні два дні знижуйте температуру холодної води на один— два градуси, довівши її до мінімальної, яка не спричинятиме неприємних відчуттів. Поступово збільшуйте час приймання холодного душу з 10 секунд до 2 хвилин, а загальну тривалість процедури — з 5 хвилин до півгодини.
Іноді новачки, окрилені прикладом знайомих, починають відразу обливатися то гарячою, то крижаною водою, чекаючи «вибуху імунітету». Імовірність захворіти — 90 відсотків.
Після того як ваш організм звикне до регулярного контрастного душу, легко перейти на холодний. Методика та сама: поступове зниження температури води і збільшення часу перебування під струменем. Тривалість холодного душу можна поступово збільшити з 20 секунд до 5 хвилин.

Етап 4-й: холодна кульмінація
Якщо ви морально готові полюбити по-справжньому холодну воду, але не пройшли етап контрастного душу, не поспішаєте пірнати в ополонку. Спочатку спробуйте вмиватися холодною водою, водночас загартовуючи горло — полощіть його вранці водою, знижуючи температуру. Якщо немає неприємних відчуттів, займіться ногами: щодня перед сном на хвилину занурюйте їх у таз із водою. Почніть з 25 градусів, потім поступово знижуйте температуру. Коли ноги зможуть залишатися у холодній воді з-під крана десять хвилин, а по спині не пробіжить жодна мурашка — ви готові до обливань. У перший раз вода не повинна бути ні холодною, ні тим більше крижаною. Щодня знижуйте температуру на один градус.
Тепер залишився останній крок до досконалості — навчитися приймати холодні ванни. Це не страшно, якщо всі попередні кроки були пророблені правильно. Дійте за тим самим принципом, що завжди: щодня знижуйте температуру води на один градус. Спинитися слід на позначці, за якою починається зона дискомфорту.
Ураховуйте, що холодна ванна не може цілковито замінити гарячу. Вона зміцнює імунну систему організму, але очистити тіло не здатна.
Освоївши методику приймання холодної ванни, можна уникнути загартування ніг, обтирання, обливання й інших процедур, які були лише прелюдією, і зайнятися моржуванням. Якщо, звичайно, захочеться.

Тетяна КЛЯЙН, кандидат медичних наук
також у паперовій версії читайте:
  • ВИКРИТО «ГЕНА-НЕНАЖЕРУ»
  • КАЛИНА ВІД СЕМИ БІД
  • УЛЬТРАЗВУК ЯК ОНКОЛОГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».