Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЯК РОЗКРАДАЛИСЯ ЗЕМЛІ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ
Протягом 15 років незалежності у Дніпропетровській області на базі 440 колишніх колгоспів і радгоспів було створено понад півтори тисячі нових сільськогосподарських формувань.

З них — 650 господарських товариств, 257 приватних підприємств, 642 селянських (фермерських) господарства та 42 сільгоспкооперативу. Загальна площа земель, що підлягали розпаюванню, становить більш як півтора мільйона гектарів, тобто 80% земель, що були у колгоспному розпорядженні. Проте донині право власності на земельні паї, яке засвідчується державним актом, отримали тільки 60 відсотків осіб, котрі мають таке право. Цей складний процес не міг не супроводжуватися усілякими зловживаннями, викриттям яких займаються органи внутрішніх справ.
Із моменту реформування аграрного сектора оперативники підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили на Дніпропетровщині більше тисячі злочинів, пов’язаних із земельними відносинами. Згідно з даними, що містяться у матеріалах порушених кримінальних справ, збитки, завдані суспільству, обчислюються сумою в мільярд гривень. Завдяки зусиллям працівників міліції близько 200 мільйонів гривень відшкодовано. До кримінальної відповідальності притягнуто 628 осіб. Серед них чимало посадовців сільгосппідприємств і керівників місцевих органів влади.
Особливо активно ця робота велася у 2005—2006 роках. Протягом цього часу робочі групи, до яких увійшли як правоохоронці, так і представники місцевої влади провели величезну роботу, виявили понад тисячу порушень чинного законодавства. З них 150 мають ознаки злочинів — за цими фактами проведено додаткові перевірки, а згодом порушено кримінальні справи.
Наразі до кримінальної відповідальності притягнуто 114 осіб, у тому числі 77 посадовців. Спричинені ними збитки сягають 127 мільйонів гривень, з яких дві третини (85 мільйонів гривень) відшкодовано. Крім цього, до адміністративної відповідальності притягнуто 14 державних службовців різних рангів.
Найхарактернішим правопорушенням у сфері земельних відносин є зловживання під час розпаювання земель сільськогосподарського призначення. Посадові особи колишніх колгоспів і органів місцевого самоврядування, зловживаючи своїм службовим становищем, намагаються вносити до списків пайовиків «мертві душі», тобто осіб, які ніколи не працювали в цих підприємствах і не мають права отримувати державні акти на землю.
Так, за матеріалами, зібраними співробітниками відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю Широківського райвідділу міліції Дніпропетровщини, прокуратура району порушила кримінальну справу щодо посадових осіб колективного сільськогосподарського підприємства та сільської ради. Вони безпідставно і незаконно видали акт на право приватної власності на земельну ділянку площею 7,5 гектара одній місцевій жительці. Внаслідок таких дій справжнім власникам було завдано збитків на суму 65 тисяч гривень.
На території цієї сільської ради було також виявлено факти незаконного виділення паїв загальною площею 23 гектари трьом особам, що не мали на них права. Це були працівники соціальної сфери села (лікарі, вчителі), котрим, згідно із законом, мають виділятись земельні паї площею не більш як 2 га із резервного фонду. Зрозуміло, що людей гуманних професій спритники використали лише як підставних осіб для майбутніх земельних спекуляцій, зате справжні пайовики колишнього КСП, котрі займалися землеробством, недоотримали 18 гектарів землі.
Схожий випадок виявлено і у П’ятихатському районі. Директор колишнього КСП вніс до списків пайовиків 13 неіснуючих земляків, після чого цим «мертвим душам» були виписані державні акти на землю. Протиправними діями зловмисника загальний масив пайових земель було зменшено на 83 гектари.
Ще одним характерним порушенням у сфері земельних відносин є нецільове використання земель сільськогосподарського призначення. Так, оперативниками відділу ДСБЕЗ Верхньодніпровського райвідділу внутрішніх справ викрито посадових осіб філії гірничо-металургійного комбінату. Зловмисники, не маючи документів на право використання земельних ділянок, уклали свідомо неправдивий договір на проведення певних робіт із одним приватним підприємством. Цей документ надавав йому змогу зняти шар чорнозему із земель сільськогосподарського призначення. Як відомо, в Україні на продаж таких земель поки накладено мораторій. Зате, змінивши таким варварським шляхом цільове призначення землі, можна пустити її на продаж і зараз отримати чималий зиск. Одне слово, діями правопорушників було завдано збитків суспільству на 800 тисяч гривень. За підрахунками фахівців, для повного поновлення та повернення земель до початкового стану як земель сільськогосподарського призначення потрібно 15 років, а для проведення рекультивації землі слід витратити понад 24 млн грн. За цим фактом прокуратурою району порушено кримінальну справу, яку найближчим часом буде надіслано до суду.
Наведений приклад свідчить про те, що деякі сільгоспкерівники, працівники органів місцевого самоврядування байдуже ставляться до законних прав інших громадян і взагалі до охорони довкілля. І все через те, що їх основною метою є отримання надприбутків у найкоротший термін і за будь-яких обставин.
Так, правоохоронними органами Дніпропетровська порушено кримінальну справу щодо посадових осіб приватного підприємства. Зловмисники незаконно обнесли огорожею та використовували для розташування платного пляжу земельну ділянку площею 5 га. Діялося це без рішення органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки в оренду чи користування. Такі дії спричинили не лише матеріальні, а й, що найголовніше, моральні збитки суспільству, оскільки у людей складалося враження, що вони вже не можуть вільно ходити по своїй землі й навіть скупатися у Дніпрі.

За повідомленням Департаменту ДСБЕЗ МВС України
також у паперовій версії читайте:
  • НАРКОДІЛКИ «КУПИЛИСЯ» НА МІЛІЦЕЙСЬКУ НАЖИВКУ
  • ВІД ШАХРАЙСТВА ДО ВИМАГАННЯ — ОДИН КРОК
  • ГУРТОЖИТОК ДЛЯ ПЕЧЕРСЬКИХ МІЛІЦІОНЕРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».