Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЙСЬКИЙ ЛОНДОН
У 2008 році з політичної арени в ролі глави держави має зійти президент Володимир Путін. І, як завжди в Росії, передчуття змін зумовлює нестабільність. Серед багатих громадян вона проявляється у додатковому попиті на нерухомість за кордонами батьківщини.

Російські багатії особливо полюбили Лондон й острови, які не мають з Росією договорів про екстрадицію. Вони, очевидно, бояться, що наступники Путіна спитають з них....
У Росії Лондон часто називають «Лондонградом», або «Барвихою в еміграції» — за назвою знаменитого підмосковного селища мільйонерів.
«Нові» росіяни втікають у Лондон з того часу, як до влади прийшов Володимир Путін. Першими над туманним Альбіоном почали вити гнізда олігархи, які потрапили під гнів колишнього полковника КДБ, або ті, хто боявся втратити прихильність першої людини в державі, а разом з нею свободу та мільярди, які нагромадили за правління Бориса Єльцина.
Сірий кардинал Кремля часів Єльцина — Борис Березовський чи не першим, разом з нинішньою дружиною і численними дітьми від інших шлюбів облаштувався в будинку вартістю 10 мільйонів фунтів в аристократичній ділянці Челсі. Потім він прикупив ще дві «сільські садибки» за 10 і 20 мільйонів фунтів. На елітарній вулиці Belgrave Square живуть «Таня і Валя», тобто Тетяна Дяченко, дочка Єльцина, і її чоловік Валентин Юмашев, який в її батька був главою президентської адміністрації. Кажуть, що з ними живе і Борис Єльцин-молодший, тобто син Тетяни, який має прізвище та ім’я діда.
Вишуканий будинок у центрі Лондона придбав також Володимир Гусинський, колись медіа-магнат і власник телеканалу НТВ, який кілька років тому Кремль підпорядкував собі. Але справжнім фанатом-колекціонером британської нерухомості став найбагатший росіянин Роман Абрамович. Він власник 170-гектарного маєтку в Західному Суссексі, та щонайменше двох апартаментів і шестиповерхового будинку в центрі Лондона.
У цьому році хвиля «захоплення лондонською нерухомістю» здійнялася ще вище. Як повідомило видання «Санді таймс», від січня 2006 року росіяни викупили 73 приміські вілли і 240 будинків у столиці Великої Британії. На цю нерухомість вони витратили вже 800 мільйонів фунтів (приблизно 6,8 мільярда гривень). Насправді це може бути лише вершина айсберга, бо в цьому реєстрі фіксуються лише трансакції понад мільйон фунтів.
«Росіяни купують кожну п’яту виставлену на продаж елітарну лондонську нерухомість — більше, ніж американці й арабські шейхи разом взяті»,— констатує «Санді таймс».
Московських клієнтів не зупиняє навіть те, що квадратний метр апартаментів у центрі Лондона коштує нині 16,2 тисячі фунтів (приблизно 160 тисяч гривень). Але росіяни звикли до таких цін, оскільки, як стверджують працівники московських агенцій нерухомості, у підмосковній Барвисі не можна купити будинку дешевше, як за півтора мільйона фунтів.
На берегах Темзи шукають свого місця під сонцем не лише «люди Єльцина», а й опальні корупціонери, які впіймали фортуну при Путіні. Російський соціолог Володимир Римський, який досліджує явище корупції, стверджує: «Вони панічно бояться 2008 року, коли завершується друга й остання каденція Путіна, а в Кремлі з’явиться новий господар. Ніхто не знає, чи за нового президента не спитають з тих, хто крав за часів Путіна».
І справді, а чому б і не відібрати? Адже відомо, як нинішня номенклатура повелася з концерном «ЮКОС», ув’язнивши його власників. Отже, є всі підстави очікувати, що спадкоємці зроблять те саме з ними. А в Лондоні їм затишно, бо Велика Британія не видає Москві людей, яких розшукують російські правоохоронні органи.
Нещодавно в Москві відбувся «Ярмарок мільйонерів», великий розпродаж предметів розкоші. Власне, там і були продані всі острови, що належать країнам, які не мають з Росією договорів про екстрадицію.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НАЙБІЛЬШЕ ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ В УКРАЇНІ І РОСІЇ
  • ПАЛЕСТИНСЬКО-ІЗРАЇЛЬСЬКИЙ ГЛУХИЙ КУТ НА МАПІ СВІТУ
  • ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ «НЕЖІНОЧОЇ» СПРАВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».