Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
НАЙШВИДШОМУ ВІТРИЛЬНИКУ ПОТРІБЕН РЕМОНТ

Установлене в сухому доці в Гринвічі знамените судно, яке вважають одним з найкрасивіших у світі, давно потребувало капітального ремонту. Якби британський Національний лотерейний фонд не надав гранту на суму 11,75 мільйона фунтів стерлінгів, то протягом двох років «Катті Сарк» утратив би статус музею і закрився б для публіки назавжди.
Під час реставрації з корабля знімуть проржавілу зовнішню обшивку, цілком замінять палубу, відремонтують корпус, що сильно деформувався за останні піввіку. Наприкінці робіт корабель піднімуть на три метри над цементною підлогою доку, аби охочі змогли побачити його кіль.
«Катті Сарк» — останній зі швидкоплавних вітрильних кораблів XIX століття, створений спеціально для якнайшвидшого доправляння чаю зі Сходу в Європу. У 1870–1878 роках кліпер вісім разів ходив з Англії у Китай і назад, але вже в наступному десятилітті пароплави витиснули вітрильники. Власники корабля почали відправляти його в Австралію по вовну. З 1922 року «Катті Сарк» перетворився на навчальний корабель. Останній раз він виходив у море 1938 року. З 1954 року кліпер перебуває на вічній стоянці в Гринвічі неподалік Морського музею Великої Британії.


«ХОЛОДНІ» МИШІ ЖИВУТЬ ДОВШЕ
Учені повідомляють, що миші, у яких знижена температура тіла внаслідок генетичної модифікації, живуть довше. Попередні дослідження засвідчили, що зниження температури тіла здатне уповільнити процес старіння і продовжити життя в холоднокровних тварин — риб, черв'яків і мух. Але досі учені не знали, чи можна досягти подібного ефекту в птахів і ссавців.
Дослідники з каліфорнійського інституту Скріппса понизили температуру тіла в мишей за допомогою генетичних змін в клітинах на ділянці мозку, яка відповідає за регуляцію температури тіла. Таким чином команда учених створила мишей, температура тіла яких є субнормальною. Ця невелика зміна збільшила тривалість життя тварин на п'ятнадцять відсотків.
У процесі експерименту виявлено й такий цікавий факт: якщо «модифіковані» самці жили в середньому на 12 відсотків довше, то тривалість життя самок збільшилася на 20 відсотків.
Результати дослідів сприя-тимуть розвитку нових методів лікування хвороб, пов'язаних із старінням, стверджують дослідники. Препарати, які знижують температуру тіла, здатні замінити застосування льоду в хірургії, що є небезпечним через зниження припливу крові до мозку, повідомляє MIGnews.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • РЕКОРДИ
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».