Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
... І У МІСТІ БУХАРЕСТІ ЗАКІНЧИЛИ СВІЙ ПОХІД
У п'ятому турі групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА київське «Динамо» нарешті «прокинулося» — зіграло майже так, як від нього чекали після перемоги над турецьким «Фенербахче» в останньому кваліфікаційному раунді престижного змагання, та потяг під назвою «Весна у Лізі чемпіонів» рушив з української столиці набагато раніше. Динамівці програли свою чемпіонську лігу ще після ганебного матчу зі «Стяуа» на старті групового етапу, а цього тижня найкращий клуб Румунії хоч і непереконливо, але без зайвих сантиментів зробив матч шостого туру «Динамо» — «Реал» престижною формальністю.

Цікаво, що після двох нічиїх, зафіксованих у вівторок у групі Е, останні два поєдинки на позиції команд аж ніяк не вплинуть. «Ліон» з тринадцятьма очками на три бали випереджає мадридський «Реал», «Стяуа» з чотирма пунктами на таку ж відстань попереду «Динамо», та «мікродуелі» у своїх переслідувачів французи і румуни вже виграли, тому про майбутнє можуть уже не турбуватися.
Підопічні Анатолія Дем'яненка мали хорошу нагоду попсувати нерви чемпіонам Румунії, для цього потрібно було виграти в Бухаресті. Та перед матчем на стадіоні «Генча» кияни знову не могли покладатися на всіх своїх найкращих виконавців — до давно травмованих Сергія Федорова, Владислава Ващука, Карлоса Корреа, Руслана Ротаня, Горана Сабліча додалися ще й Сергій Ребров (він дістав ушкодження на тренуванні) і Тарас Михалик, про неучасть якого в зустрічі зі «Стяуа» стало відомо за день до поєдинку (далася взнаки травма, отримана в столичному дербі в чемпіонаті України). Така кількість хворих більше схожа на епідемію, тому не можуть не виникати запитання до медичної служби клубу.
На матч у Бухаресті Анатолій Дем'яненко запропонував такий склад: Олександр Шовковський у воротах, захисники — Мар'ян Маркович, Родриго, Родольфо, Бадр Ель-Каддурі, опорний півзахисник — Айїла Юссуф, у групі атаки — Валентин Белькевич, Олег Гусєв, Флорін Чернат, Максим Шацьких і Клебер.
Наставник «Стяуа» Космін Олерою довірив долю матчу голкіперові Корнелу Черні, захисникам Стеліану Станчу, Соріну Гіоні, Доріну Гояну, Петре Маріну, хавбекам Банелу Ніколіце, Овідіу Петре, Соріну Парасківу, Даніелю Оприце. Нападників було двоє — Ніколае Діке і Сиріль Теро (до речі, цей француз — єдиний легіонер в основному складі румунського клубу).
Господарі переконливіше розпочали поєдинок. Результат першої десятихвилинки — кілька напівмоментів і змарнований супершанс Сиріля Теро, коли динамівці помилилися зі створенням штучного офсайду, а партнери вивели нападника на «побачення» з Шовковським. На щастя, позиція була не найкращою, а француз замість того, щоб її поліпшити або віддати передачу, одразу наважився на удар і не влучив у площину воріт.
Згодом гра вирівнялася, а коли здалося, що румуни знову прибирають ініціативу до своїх рук, настав час голу у ворота Корнела Черні. На 29-й хвилині у Флоріна Черната вийшов удар-простріл зі штрафного поблизу бокової лінії. Голкіпер «Стяуа» збирався зреагувати саме на зміну траєкторії польоту м'яча, але до шкіряної кулі ніхто не дотягнувся, і за мить вона опинилася в сітці воріт. Цікавий факт: забити у ворота «Стяуа» для Флоріна було принципово ще й тому, що до «Динамо» київського він прийшов з... «Динамо» бухарестського, яке є найпринциповішим суперником «Стяуа» на внутрішній арені.
Після забитого м'яча кияни подарували «Стяуа» ще один шанс, коли сам на сам із Шовковським виходив Опріце, та голкіпер вчасно вийшов з воріт і блокував удар опонента.
На початку другого тайму чеський суддя Яромір Яра вперше не зарахував взяття воріт «Стяуа». Здається, підстави для цього арбітр мав, бо за мить до результативного удару Валентина Белькевича в боротьбі із захисником порушив правила Клебер.
На жаль, на 69-ій хвилині витягати м'яча з сітки довелося вже Олександру Шовковському. Коли рефері не зупинив гри після порушення правил проти Артема Мілевського (який за кілька хвилин до цього вийшов на заміну), це не здалося небезпечним. Та майже одразу м'яч з флангу потрапив до лінії штрафного майданчика просто по центру воріт. Ніколае Діке «витиснув» із ситуації максимум: перший раз він пошив у дурні Родриго під час прийому м'яча, другий — коли пробивав по воротах і м'яч, ковзнувши по нозі бразильського оборонця «Динамо», полетів «за вуха» Олександру Шовковському. Рахунок 1:1 цілком влаштовував господарів.
Як з'ясувалося згодом, прийнятним такий результат був і для чеської суддівської бригади, яка хвилин за п'ятнадцять до фінального свистка скасувала гол у ворота господарів у моменті, який навряд чи можна трактувати неоднозначно: під час навісу зі штрафного удару в положенні поза грою перебував невдаха зустрічі — Родриго, натомість Максим Шацьких, який вдало зіграв головою, робив це за всіма правилами футболу.
Забити ще раз, аби таки переконати чеських суддів, динамівці не змогли. «Сильного не засудять», — цю фразу полюбляють наставники в ігрових видах спорту. На жаль, динамівці не були аж настільки сильнішими за «Стяуа», щоб помилки арбітрів не позначилися на остаточному результаті.
«Ми чекали, що матч буде важким. Я вдячний команді за гру. Гадаю, ми не заслужили того, щоб задовольнятися лише нічиєю, забивши при цьому три м'ячі. Щоправда, як ви знаєте, суддівства я не обговорюю. Гра в нас вийшла, хлопці повністю виконали установку на цей матч», — сказав після змагання головний тренер «Динамо» Анатолій Дем'яненко. «Ця Ліга чемпіонів — великий досвід для мене. Напевне, я припускався помилок. Потрібно все проаналізувати — від першої до останньої гри», — додав наставник киян.
Головний тренер «Стяуа» Космін Олерою на післяматчевій прес-конференції випромінював оптимізм: «Сьогодні був бойовий матч. Ми добре розпочали, але, на жаль, не реалізували створених моментів. Потім ми пропустили гол, було ще, як мінімум, дві «пожежі» поблизу наших воріт. На щастя, ми зрівняли рахунок і домоглися права на подальшу боротьбу в Кубку УЄФА. Гадаю, що це хороший підсумок нашої участі в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Якщо говорити об'єктивно, то навряд чи ми взагалі могли досягти вагомішого результату. Повертаючись до сьогоднішньої грі, зазначу, що вона не мала нічого спільного з київським матчем між «Стяуа» і «Динамо». Зважаючи на те, який футбол ми показали, у нас будуть непогані шанси в Кубку УЄФА».
У Мадриді в протистоянні «Реала» і «Ліона» вольові риси довелося продемонструвати футболістам королівського клубу. Після м'ячів Кар'ю і Малуда (на 11-й і 31-й хвилинах) ще в першому таймі спромігся скоротити відставання в рахунку екс-ліонець Діарра, а наприкінці матчу ван Ністелрой вирівняв становище — 2:2. Цей результат остаточно «законсервував» турнірну таблицю групи Е. Шостого грудня команди ще забиватимуть м'ячі і набиратимуть очки, але вже точно відомо — «Ліон» і «Реал» зіграють в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, «Стяуа» змагатиметься в 1/16 фіналу Кубка УЄФА, а «Динамо» може готуватися до наступного єврокубкового сезону, якщо, звісно, небо в українському футболі не впаде на землю і «синьо-білих» не посунуть на п'яте місце у вищій лізі...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТУР НЕСПОДІВАНОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».